China dan India Bersetuju untuk Mengekalkan Keamanan di Sepanjang Sempadan Himalaya yang Dipertikaikan

Tentera India Bergerak di Lebuh Raya Strategik Berhampiran Sempadan Bertelingkah dengan China

China dan India bersetuju untuk mengekalkan keamanan di sepanjang sempadan bersama mereka dalam pusingan perbincangan ke-20 antara jiran-jiran mengenai pertelingkahan terburuk mengenai isu dalam 20 tahun.

“Kedua-dua belah pihak bertukar pandangan secara terus terang, terbuka dan membina untuk penyelesaian awal dan diterima bersama,” kata Kementerian Hal Ehwal Luar India dalam satu kenyataan selepas perbincangan berakhir pada hari Rabu.

Sekurang-kurangnya 20 tentera India dan bilangan tentera China yang tidak diketahui telah terbunuh dalam pertempuran pada Jun 2020 di sepanjang sempadan Himalaya yang tidak ditandakan sepanjang 3,488 kilometer (2,167 batu). Hubungan antara dua negara bersenjata nuklear itu telah merosot sejak itu, dengan India mengurangkan visa untuk warganegara China dan mengetatkan kelayakan untuk syarikat jirannya.

Perbincangan ketenteraan dan diplomatik untuk menyelesaikan krisis di sepanjang sempadan itu telah membuat kemajuan secara berperingkat, dengan kedua-dua belah pihak menarik balik tentera dari beberapa titik geseran.

Kedua-dua negara bersetuju untuk mengekalkan “momentum dialog dan rundingan melalui mekanisme ketenteraan dan diplomatik yang berkaitan,” menurut kenyataan kementerian India. “Mereka juga bertekad untuk mengekalkan keamanan dan ketenteraman di darat di kawasan sempadan sementara menunggu.”