Central African Republic melaporkan 10,000 kanak-kanak masih berjuang bersama kumpulan militan

(SeaPRwire) –   Kira-kira 10,000 kanak-kanak masih berjuang bersama kumpulan bersenjata selama lebih satu dekad selepas perang saudara meletus, kata kerajaan Isnin.

Marthe Kirima, menteri untuk keluarga dan gender, berkata dalam kenyataan bahawa kanak-kanak masih direkrut sebagai pejuang, mata-mata, penghantar mesej, tukang masak dan malah digunakan sebagai hamba seks. Walaupun 15,000 kanak-kanak telah melarikan diri daripada pasukan pemberontak, beliau berkata, ramai yang terluka dan mendapati sukar untuk kembali kepada kehidupan normal.

Negara kaya mineral tetapi termiskin itu mengalami konflik sejak 2013, apabila pemberontak Seleka beragama Islam merampas kuasa dan memaksa presiden berundur. Puak militan Kristian terutamanya menyerang orang awam juga membalas.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), yang mempunyai misi pengaman di negara itu, menganggarkan pertelingkahan itu telah meragut ribuan nyawa dan mengusir lebih satu juta orang, atau satu perlima penduduk. Pada 2019, persetujuan damai dicapai antara kerajaan dan 14 kumpulan bersenjata, tetapi pertelingkahan masih berterusan.

PBB berusaha mencegah kanak-kanak menyertai kumpulan bersenjata dan memudahkan mereka yang dibebaskan untuk menyesuaikan diri semula dengan masyarakat. Ia telah mewujudkan program latihan untuk mereka menjadi mekanik, tukang batu, tukang kayu atau mengambil profesion lain.

Beberapa bekas askar kanak-kanak memberitahu bahawa pengalaman mengerikan mereka mendorong mereka menjadi duta aman.

“Saya mengambil senjata kerana Seleka membunuh ibu bapa saya,” kata Arsene, yang hanya mahu namanya sahaja disebut kerana sensitiviti isu itu. Beliau berkata kumpulan pemberontak Kristian merekrutnya ketika berusia 14 tahun. Selepas tiga tahun berjuang, kini beliau memberitahu orang muda supaya tidak menyertai kumpulan pemberontak.

Ousmane, bekas askar kanak-kanak lain, berkata menyertai pemberontak merosakkan hidupnya dan orang-orang di sekelilingnya. “Apa yang kami lakukan tidak terperi,” katanya.

Yayasan Dany Ngarasso, kumpulan masyarakat madani tempatan, menyeru kerajaan mempercepat proses aman untuk melindungi askar kanak-kanak.

“Mereka mungkin berjuang semalam, tetapi masih boleh berkempen untuk aman hari ini,” kata ketua yayasan Ngarasso.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.