Calon presiden Rusia menyeru keamanan di Ukraine mengkritik perlakuan kerajaan terhadap askar

(SeaPRwire) –   Seorang calon presiden Rusia yang menyeru keamanan di Ukraine mengkritik perlakuan kerajaan terhadap askar.

Boris Nadezhdin, lawan lama Kremlin yang berkhidmat sebagai wakil rakyat di sebuah bandar berhampiran Moscow, sedang mengumpul tandatangan untuk layak bertanding menentang Presiden Vladimir Putin dalam undian 15-17 Mac.

Berucap dalam satu perjumpaan dengan isteri dan ahli keluarga lain askar Rusia yang dipanggil berkhidmat di Ukraine, Nadezhdin, 60, mengkritik keputusan untuk mengekalkan mereka dalam barisan sehingga berakhirnya pertempuran.

“Kami mahu mereka melayan orang yang menunaikan tugas dengan cara yang wajar,” katanya.

Isteri sesetengah askar simpanan yang dipanggil berkhidmat pada musim gugur 2022 telah menggesa supaya suami mereka dibenarkan pulang daripada tugas dan digantikan dengan askar kontrak.

Maria Andreyeva, yang adiknya berjuang di Ukraine dan mengambil bahagian dalam perjumpaan itu, berkata bahawa “kami telah murung untuk masa yang lama dan sedang mencari cara untuk menggalakkan diri kami.” Beliau berkata beliau dan wanita lain telah mengemukakan petisyen, berdemonstrasi di bangunan kerajaan dan mengambil tindakan lain.

Tuntutan mereka ditolak mentah-mentah oleh media yang dikawal kerajaan, dan sesetengah politikus pro-Kremlin cuba menggambarkan mereka sebagai boneka Barat – tuduhan yang ditolak marah oleh wanita itu.

Pemanggilan 300,000 simpanan yang diarahkan Putin pada 2022 ketika berlakunya kegagalan tentera di Ukraine sangat tidak popular dan menyebabkan beratus-ratus ribu melarikan diri ke luar negara untuk mengelakkan dipanggil berkhidmat.

Menyedari kecaman awam, tentera sejak itu semakin berusaha memperkukuhkan pasukan di Ukraine dengan merekrut lebih ramai sukarelawan. Pihak berkuasa mendakwa kira-kira 500,000 menandatangani kontrak dengan Kementerian Pertahanan tahun lepas.

Semasa perjumpaan Khamis, Nadezhdin, ahli majlis tempatan di bandar Dolgoprudny di luar Moscow, mengulangi seruan untuk segera menamatkan pertempuran di Ukraine.

“Negara mahu keamanan, jelas sekali,” kata Nadezhdin. “Negara mahu ini berakhir. Rakyat mahu membawa pulang mereka yang berada di sana. Kami memberitahu kebenaran dan sangat penting bagaimana kerajaan bertindak terhadap perjumpaan ini.”

Beliau bercakap dengan optimisme tentang pencalonannya sebagai presiden, mendakwa seruannya untuk keamanan mendapat sambutan semakin meluas dan beliau telah menerima dermaan daripada beribu-ribu orang.

“Saya akan terus bergerak selama saya rasa sokongan awam,” katanya. “Berjuta-juta orang menyokong saya.”

Mengikut undang-undang Rusia, calon bebas seperti Nadezhdin mesti mengumpulkan sekurang-kurangnya 300,000 tandatangan daripada 40 wilayah atau lebih.

Satu lagi calon presiden yang menyeru keamanan di Ukraine, bekas wakil rakyat serantau Yekaterina Duntsova, dilarang bertanding bulan lepas selepas Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat enggan menerima pencalonannya, dengan menyebut kesilapan teknikal dalam dokumen beliau.

Sudah meluluskan tiga calon untuk senarai undian yang dicadangkan parti-parti yang diwakili di parlimen dan oleh itu tidak perlu mengumpul tandatangan: Nikolai Kharitonov daripada Parti Komunis, Leonid Slutsky daripada Parti Liberal Demokratik nasionalis dan Vladislav Davankov daripada Parti Rakyat Baru.

Kesemua tiga parti telah menyokong dasar-dasar Kremlin secara meluas. Kharitonov pernah bertanding menentang Putin pada 2004, mendapat tempat kedua jauh di belakang.

Kawalan ketat yang Putin laksanakan terhadap sistem politik Rusia selama 24 tahun berkuasa menjadikan pemilihan semula beliau pada Mac hampir pasti.

Lawan kritikal yang berpotensi menentang beliau dalam pilihan raya sama ada berada dalam penjara atau tinggal di luar negara, dan kebanyakan media bebas telah diharamkan.

Mengikut pindaan perlembagaan yang beliau laksanakan, Putin layak mencalonkan diri untuk dua penggal enam tahun lagi selepas penggal semasa tamat tahun ini, membolehkannya kekal berkuasa sehingga 2036.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.