Calon Presiden Indonesia Menamakan Anak Presiden Sebagai Rekan Kerjanya

INDONESIA-POLITICS-VOTE

Menteri Pertahanan Indonesia Prabowo Subianto telah menamakan anak lelaki Presiden Joko Widodo sebagai calon naib presidennya.

Prabowo, selepas mencapai persetujuan di kalangan pemimpin parti politik yang menyokongnya, memilih Gibran Rakabuming Raka, 36 tahun, sebagai rakan sepasukannya walaupun Gibran tidak hadir semasa pengumuman itu pada Ahad. Anak sulung Jokowi, seperti yang dikenali pemimpin semasa itu, belum mengatakan sama ada beliau menerima pencalonan itu.

Prabowo, 72, berkata bahawa beliau akan mendaftarkan pencalonannya pada Rabu, hari terakhir pendaftaran calon presiden dan naib presiden dibuka.

Perpaduan itu boleh mengukuhkan lagi dinasti politik Jokowi sementara menggegarkan perikatan menjelang pilihan raya 14 Februari. Jika Gibran bersetuju untuk berkempen bersama Prabowo, ia mungkin memerlukannya untuk meninggalkan Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan atau PDI-P — yang Jokowi adalah ahlinya — untuk menyokong parti Gerindra Prabowo. Ini boleh meningkatkan ketegangan antara presiden dan ketua partinya.

Gibran akan menandakan beberapa pertama kalinya jika beliau mendapatkan pencalonan rasmi, memungkinkan oleh keputusan Mahkamah Perlembagaan minggu lepas memberi pengecualian kepada mereka dengan kepimpinan serantau untuk bertanding tanpa memenuhi keperluan umur minimum 40 tahun. Kini menjadi datuk bandar kampung halaman Jokowi Solo, beliau akan menjadi calon naib presiden termuda dalam sejarah negara. Ia juga akan menjadi kali pertama anak lelaki presiden semasa bertanding untuk salah satu daripada dua jawatan tertinggi negara.

Dinasti Politik

Jokowi berulang kali menafikan campur tangan dalam memutuskan calon presiden dan naib presiden serta menolak sebarang konsep dinasti politik, mengatakan bahawa peranan beliau sebagai ibu bapa hanyalah menyokong anak-anaknya. Namun, Gibran sebagai naib presiden boleh membenarkan Jokowi memainkan peranan utama dalam membentuk arah ekonomi terbesar Asia Tenggara selepas berakhirnya tempoh kedua dan terakhir beliau pada Oktober 2024.

Dalam pertaruhannya untuk Jokowi adalah warisannya, termasuk ibu negara baharu $34 bilion dan dorongan penapisan komoditi untuk memancing Indonesia menjadi ekonomi pendapatan tinggi menjelang 2045.

Bagi Prabowo, mempunyai anak lelaki Jokowi di sisinya boleh memenangi beberapa penyokong presiden. Perpaduan Prabowo-Gibran telah meningkat populariti baru-baru ini untuk mencapai kedudukan teratas dengan 35.9% sokongan, jauh di hadapan Ganjar Pranowo-Mahfud MD di tempat kedua dengan 26.1%, mengikut kaji selidik Oktober oleh Lembaga Survei Indonesia.

Kempen Prabowo juga membersihkan halangan potensial pada Isnin selepas Mahkamah Perlembagaan menolak petisyen untuk menetapkan had umur maksimum 70 tahun untuk calon presiden dan naib presiden.