Calon PM Thailand Popular Pita Limjaroenrat Meletak Jawatan sebagai Pemimpin Parti Maju

Thailand Holds General Elections

Pita Limjaroenrat, yang usaha untuk menjadi perdana menteri Thailand digagalkan oleh establishment konservatif royalis, meletak jawatan sebagai pemimpin Parti Maju untuk membuka jalan bagi ketua baharu untuk menjadi pemimpin pembangkang di parlimen.

Pita berkata beliau meletak jawatan kerana tidak dapat mengambil alih jawatan pemimpin pembangkang kerana penggantungan beliau sebagai ahli parlimen. Beliau adalah antara 151 ahli parlimen Maju yang dipilih ke Dewan Perwakilan Rakyat 500 kerusi dalam pilihan raya umum Mei.

“Tanpa mengira status saya, saya tidak akan pergi ke mana-mana,” kata Pita dalam satu siaran di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, pada hari Jumaat. “Saya masih akan bekerja dengan Parti Maju dan rakyat setakat kekuatan dan keupayaan saya untuk mendorong agenda perubahan yang kita mahu bersama-sama.”

Pita, yang menyambut hari jadi ke-43 minggu lepas, digantung sebagai ahli parlimen hampir dua bulan yang lalu, menunggu keputusan Mahkamah Perlembagaan atas kes yang dibawa oleh Suruhanjaya Pilihan Raya yang mendakwa ahli politik lulusan Harvard itu melanggar peraturan pilihan raya dengan memegang saham media.

Maju juga menghadapi ancaman pembubaran selepas mahkamah yang sama memutuskan untuk mendengar kes yang mendakwa bahawa parti itu cuba menggulingkan monarki dengan janjinya untuk meminda undang-undang pencemaran diraja negara itu.