Calon-calon presiden Finland bersaing untuk membentuk dasar luar negeri dan keselamatan negara yang melibatkan Rusia

(SeaPRwire) Р  Rakyat Finland pada Ahad akan memilih salah seorang daripada dua ahli politik berpengalaman untuk menjadi ketua negara mereka yang berikutnya, yang tugas utamanya akan mengarahkan dasar luar negeri dan keselamatan negara Nordik itu kini sebagai ahli NATO, berikutan serangan Rusia terhadap Ukraine.

Mantan Perdana Menteri Alexander Stubb, 55, di pusat kanan, dan bekas Menteri Luar Negeri Pekka Haavisto, 65, dari kiri hijau, secara besar-besaran bersetuju dengan dasar luar negeri dan keutamaan keselamatan Finland. Ini termasuk mengekalkan garis keras terhadap Moscow dan kepimpinan Rusia sekarang, mengukuhkan hubungan keselamatan dengan Washington, dan perlu membantu Ukraine kedua-dua secara tentera dan aras awam.

Dalam hari-hari terakhir kempen, bagaimanapun, perbezaan gaya dan pendekatan kecil antara dua calon yang bertanding untuk jawatan itu telah muncul.

“Selepas kempen yang luar biasa sopan pusingan pertama, terdapat sedikit lebih konfrontasi” antara dua lelaki yang bersaing untuk jawatan itu, kata Teivo Teivainen, profesor politik dunia di Universiti Helsinki.

Stubb dan Haavisto berbeza dalam sikap mereka terhadap soalan hipotesis sama ada Finland, ahli baru NATO, akan membenarkan pengangkutan senjata nuklear pertubuhan itu melalui wilayahnya.

“Stubb mempunyai sikap yang lebih positif dalam membawa senjata nuklear ke wilayah Finland,” kata Teivainen. “Ini mencerminkan garisnya yang sedikit lebih positif integrasi dan Amerika Syarikat.”

Tidak seperti kebanyakan negara Eropah, presiden Finland memegang kuasa eksekutif dalam membentuk dasar luar negeri dan keselamatan bersama kerajaan, terutamanya berkenaan negara di luar Kesatuan Eropah seperti Amerika Syarikat, Rusia dan China.

Ketua negara juga memerintah tentera, terutamanya penting dalam persekitaran keselamatan Eropah semasa dan perubahan geopolitik Finland, yang menyertai NATO pada April 2023 berikutan serangan Rusia terhadap Ukraine setahun sebelumnya.

Satu pandangan ringkas peta menunjukkan mengapa dasar luar negeri dan keselamatan begitu penting dalam negara Eropah utara ini berjumlah 5.6 juta orang: Finland bersempadan dengan Rusia sepanjang 1,340 kilometer (832 batu). Pada November, Helsinki menutup semua lapan persimpangan sempadan rasmi dengan jirannya di timur, mendakwa bahawa Moscow menggunakan pendatang untuk mendestabilisasi Finland dalam apa yang didakwa sebagai “perang hibrid”.

Seorang politikus dengan Parti Koalisi Kebangsaan konservatif, Stubb menduduki tempat pertama dalam pusingan pertama pilihan raya pada 28 Januari dengan 27.2% undian, di hadapan lapan calon lain – lima lelaki dan tiga wanita.

Stubb, yang memimpin kerajaan pada 2014-2015 dan sebelumnya memegang beberapa jawatan kabinet lain, dijangka menang kepresidenan dan menggantikan Presiden Sauli Niinistö yang sangat popular, tempoh kedua enam tahunnya berakhir pada Mac. Beliau tidak layak untuk gugur.

Haavisto, naib juara pusingan pertama, merupakan diplomat tertinggi Finland pada 2019-2023 dan pengawal utama kemasukannya ke NATO. Seorang bekas pengantara konflik dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pembela alam sekitar yang taat, Haavisto mendapat 25.8% undian pada pusingan pertama.

Pusingan kedua diperlukan kerana tiada calon mendapat lebih separuh undian pada 28 Januari. Kajian terkini menunjukkan Stubb adalah pencabar utama: dia diramalkan mendapat 53% hingga 54% undian dan Haavisto 46% hingga 47%.

Haavisto, bekas pemimpin Liga Hijau yang bertanding sebagai bebas, sedang mencari jawatan itu untuk kali ketiga berturut-turut selepas pilihan raya 2012 dan 2018.

Ketua negara dijangka kekal di atas pergaduhan politik harian dan secara besar-besaran mengelak daripada pertikaian politik domestik.

Walau bagaimanapun, Finland dilanda mogok pekerja besar-besaran union pekerja awal bulan ini, dan dua calon itu telah menghadapi soalan di landasan kempen.

Stubb menjauhkan diri daripada pendekatan partinya memberi majikan dan pekerja lebih kebebasan untuk menyelesaikan pertikaian secara tempatan dan berkata beliau tidak akan campur tangan dengan isu pasaran buruh sebagai presiden. Sementara itu, Haavisto berkata beliau akan cuba – pada minimum – untuk menyatukan pihak-pihak untuk perbualan di belakang tabir.

Pemilih yang berayun akan menjadi penyokong parti populis kanan jauh The Finns dan pusat berpusat pertanian Center Party. Calon untuk parti-parti itu dieliminasi pada pusingan pertama, tetapi kira-kira 615,000 orang, atau hampir 20% pengundi, mengundi untuk speaker Parlimen, Jussi Halla-aho, bekas pemimpin The Finns.

Pemilih-pemilih itu yang cenderung kepada nilai-nilai tradisional akan memutuskan presiden Finland, menurut pakar-pakar.

“Pusingan kedua pilihan raya akan terutamanya ditentukan oleh pengundi The Finns dan Center Party,” kata Teivainen. “Terdapat banyak konservatisme dan patriotisme di kalangan mereka, jadi kehomoseksualan dan latar belakang perkhidmatan awam Haavisto mempunyai makna.”

Perkhidmatan tentera atau awam wajib bagi lelaki Finland.

Penyokong kuat Haavisto untuk dasar hijau dilihat mengasingkan atau membahagikan sesetengah pemilih, manakala penyokong Stubb di pusat kanan kelihatan jauh lebih bersatu dalam sokongan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.