Cadangan pemulihan piramid di Giza, Mesir mendapat tentangan: ‘memperbetulkan Menara Pisa,’ kata pengkritik

(SeaPRwire) –   Satu cadangan untuk memulihara salah satu daripada tiga piramid ikonik Giza mendapat beberapa bantahan daripada pengkritik, salah seorang daripada mereka membandingkan usaha sebegini dengan “memperbetulkan Menara Pisa” di Itali.

Projek ini mengenai Piramid Menkaure, piramid Giza yang terkecil, dibina lebih daripada 2,500 tahun lalu. Tujuannya adalah untuk memulihara piramid itu kepada bentuk asalnya ketika awalnya dibina.

Dibina pada sekitar 2,500 SM, Piramid Menkaure pernah setinggi lebih 200 kaki tetapi kini telah mengecil akibat hakisan dan vandalisme. Kira-kira sepertiga struktur asal dilapisi dengan blok granit.

Projek ini dirancang bertepatan dengan pembukaan Muzium Besar Mesir dan dijangka menjadi “hadiah daripada Mesir untuk dunia,” kata Mostafa Waziri, ketua Majlis Tertinggi Kepurbaan Mesir.

Waziri membahagikan satu video pada Jumaat lalu menunjukkan kerja-kerja pemulihan sudah bermula. Pekerja dilihat menetapkan blok-blok granit di bahagian asas piramid.

Video itu mencetuskan pelbagai pendapat.

Pengkritik seperti ahli arkeologi Mesir Monica Hanna menegaskan struktur itu harus dibiarkan seperti yang ada dan bukannya cuba mengembalikannya kepada rupa asal, kerana ia membentuk sebahagian daripada sejarahnya.

“Bilakah kita akan berhenti daripada kegilaan dalam pengurusan warisan Mesir?” katanya sambil membandingkan usaha sebegini dengan “memperbetulkan Menara Pisa” di Itali.

Bantahan itu telah mendorong Kementerian Kepurbaan Mesir menubuhkan satu jawatankuasa pakar untuk menilai projek tersebut. Keputusan dijangka dikeluarkan dalam masa terdekat, mengikut laporan .

Cadangan pemulihan ini adalah sebahagian daripada inisiatif “projek abad” lebih besar untuk membangunkan kawasan Piramid Giza. Ini termasuklah membuka Muzium Besar Mesir dan meningkatkan infrastruktur tempatan – usaha-usaha bertujuan meningkatkan industri pelancongan Mesir untuk membantu ekonomi negara yang kini lemah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.