Bumi sebahagian besarnya di luar ‘ruang operasi selamat untuk kemanusiaan,’ kajian amaran

Pemandangan udara hutan terbakar dekat desa Lefkimi di Taman Nasional Dadia Lefkimi pada 29 Ogos 2023 di Alexandroupoli, Yunani. Suruhanjaya Eropah menggambarkan kebakaran liar Utara Yunani sebagai kebakaran liar terbesar yang pernah direkodkan di EU.

Bumi melebihi “ruang operasi selamat untuk kemanusiaan” dalam enam daripada sembilan pengukuran utama kesihatannya, dan dua daripada tiga yang selebihnya menuju ke arah yang salah, menurut kajian baru.

Iklim Bumi, kepelbagaian biologi, tanah, air tawar, pencemaran nutrien dan bahan kimia “baru” (sebatian buatan manusia seperti mikroplastik dan sisa nuklear) semuanya tidak terkawal, kata kumpulan saintis antarabangsa dalam jurnal Rabu Science Advances. Hanya keasidan lautan, kesihatan udara dan lapisan ozon berada dalam sempadan yang dianggap selamat, dan kedua-dua pencemaran lautan dan udara menuju ke arah yang salah, menurut kajian itu.

“Kita berada dalam keadaan yang sangat buruk,” kata penulis bersama kajian Johan Rockstrom, pengarah Institut Kesan Iklim Potsdam di Jerman. “Kami menunjukkan dalam analisis ini bahawa planet ini kehilangan daya tahan dan pesakitnya sakit.”

Pada tahun 2009, Rockstrom dan penyelidik lain mencipta sembilan bidang sempadan yang luas dan menggunakan pengukuran saintifik untuk menilai kesihatan Bumi secara keseluruhan. Kertas Rabu merupakan kemas kini dari 2015 dan ia menambah faktor keenam ke kategori tidak selamat. Air pergi dari hampir selamat ke kategori di luar sempadan kerana aliran sungai yang semakin buruk dan pengukuran dan pemahaman yang lebih baik tentang masalah itu, kata Rockstrom.

Sempadan ini “menentukan nasib planet ini,” kata Rockstrom, seorang saintis iklim. Sembilan faktor ini telah “ditetapkan secara saintifik” oleh pelbagai kajian luar, katanya.

Jika Bumi dapat menguruskan sembilan faktor ini, Bumi mungkin agak selamat. Tetapi tidak, katanya.

Dalam kebanyakan kes, pasukan menggunakan sains lain yang ditelaah oleh pakar untuk mencipta ambang yang boleh diukur untuk sempadan keselamatan. Sebagai contoh, mereka menggunakan 350 bahagian per juta karbon dioksida di udara, dan bukannya pemanasan 1.5 darjah (2.7 darjah Fahrenheit) sejak zaman pra-perindustrian dalam perjanjian iklim Paris. Tahun ini karbon di udara mencapai puncak 424 bahagian per juta.

Sembilan faktor ini saling berkaitan. Apabila pasukan menggunakan simulasi komputer, mereka mendapati bahawa memburukkan satu faktor, seperti iklim atau kepelbagaian biologi, memburukkan isu alam sekitar Bumi yang lain, sementara memperbaiki satu membantu yang lain. Rockstrom berkata ini seperti ujian tekanan simulasi untuk planet ini.

Simulasi menunjukkan “bahawa salah satu cara paling berkesan yang dimiliki manusia untuk memerangi perubahan iklim” adalah membersihkan tanahnya dan menyelamatkan hutan, kata kajian itu. Mengembalikan hutan ke tahap akhir abad ke-20 akan menyediakan penyerap semula jadi yang substansial untuk menyimpan karbon dioksida dan bukannya udara, di mana ia menjebak haba, kata kajian itu.

Kepelbagaian biologi – jumlah dan jenis spesies kehidupan yang berbeza – berada dalam beberapa bentuk yang paling membimbangkan dan tidak mendapat perhatian sebanyak isu-isu lain, seperti perubahan iklim, kata Rockstrom.

“Kepelbagaian biologi adalah asas untuk mengekalkan kitaran karbon dan kitaran air,” kata Rockstrom. “Sakit kepala terbesar yang kita hadapi hari ini adalah krisis iklim dan krisis kepelbagaian biologi.”

Dekan pengajian alam sekitar Universiti Michigan Jonathan Overpeck, yang tidak terlibat dalam kajian itu, menyebut kajian itu “sangat merisaukan implikasinya untuk planet dan orang ramai harus bimbang.”

“Analisisnya seimbang dalam erti kata ia jelas membunyikan penggera merah berkelip, tetapi tidak terlalu membimbangkan,” kata Overpeck. “Yang penting, ada harapan.”

Kenyataan bahawa lapisan ozon adalah satu-satunya faktor yang membaik menunjukkan bahawa apabila dunia dan pemimpinnya memutuskan untuk mengakui dan bertindak terhadap suatu masalah, ia boleh diperbaiki dan “pada umumnya ada perkara yang kita tahu bagaimana untuk memperbaiki” masalah yang selebihnya, kata profesor kimia dan alam sekitar Carnegie Mellon Neil Donahue.

Sesetengah ahli biologi kepelbagaian biologi, seperti Stuart Pimm dari Duke, telah lama mempertikaikan kaedah dan pengukuran Rockstrom, dengan mengatakan ia menjadikan hasilnya tidak bernilai.

Tetapi profesor kejuruteraan alam sekitar Carnegie Mellon Granger Morgan, yang tidak terlibat dalam kajian itu, berkata, “Pakar tidak bersetuju tentang tepatnya di mana hadnya, atau sejauh mana sistem planet yang berbeza mungkin berinteraksi, tetapi kita semakin hampir berbahaya.”

“Saya kerap berkata jika kita tidak cepat memotong bagaimana kita menegangkan Bumi, kita hangus,” kata Morgan dalam e-mel. “Kertas ini mengatakan kemungkinan besar kita adalah roti panggang hangus.”