Bumi Akan Kunci Pemanasan Global 1.5°C Menjelang 2029 Pada Kadar Semasa Pembakaran Bahan Api Fosil

Steam rises from the AES Indiana Petersburg Generating Station, Wednesday, Oct. 25, 2023, in Petersburg, Ind.

Dalam kurang daripada lima tahun – pada awal 2029 – dunia mungkin tidak akan dapat kekal di bawah had suhu antarabangsa yang dipersetujui untuk pemanasan global jika ia terus membakar bahan api fosil pada kadar semasa, menurut kajian baru.

Kajian ini memindahkan tarikh lebih dekat tiga tahun apabila dunia akan akhirnya mencapai ambang kritikal, iaitu peningkatan 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) sejak abad ke-18.

Di luar peningkatan suhu itu, risiko bencana meningkat, kerana dunia kemungkinan akan kehilangan kebanyakan terumbu karangnya, salah satu lembaran ais utama mungkin akan memasuki lebur tidak boleh pulih, dan kekurangan air, gelombang haba dan kematian akibat cuaca ekstrem meningkat dengan drastik, menurut laporan saintifik PBB sebelumnya.

Mencapai ambang itu akan berlaku lebih awal daripada yang dianggarkan semula kerana dunia telah membuat kemajuan dalam membersihkan jenis pencemaran udara yang berbeza – zarah asap kecil dipanggil aerosol. Aerosol sedikit sebanyak menyejukkan planet dan menyembunyikan kesan pembakaran arang batu, minyak dan gas asli, kata pengarang utama kajian itu. Dengan kata lain, walaupun membersihkan pencemaran aerosol adalah perkara yang baik, kejayaan itu bermakna kadar peningkatan suhu sedikit lebih cepat.

Kajian dalam jurnal Nature Climate Change pada Isnin mengira apa yang dirujuk sebagai “belanjawan karbon” yang tinggal, iaitu berapa banyak bahan api fosil dunia boleh bakar dan masih mempunyai peluang 50% untuk mengehadkan pemanasan kepada 1.5 darjah Celsius sejak zaman pra-perindustrian. Ini adalah ambang yang ditetapkan oleh perjanjian Paris 2015.

Sepuluh tahun terakhir purata 1.14 darjah Celsius (2.05 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada abad ke-19. Tahun lepas adalah 1.26 darjah Celsius (2.27 darjah Fahrenheit) lebih panas dan tahun ini dijangka melepasi itu, menurut ahli sains.

Kajian baru menetapkan belanjawan karbon pada 250 bilion tan metrik. Dunia membakar sedikit lebih daripada 40 bilion tan metrik setahun (dan masih meningkat), meninggalkan enam tahun lagi. Tetapi enam tahun itu bermula pada Januari 2023, kata kajian itu, jadi itu kini hanya lima tahun dan beberapa bulan lagi.

“Ia bukan bermakna perjuangan terhadap perubahan iklim akan hilang selepas enam tahun, tetapi saya fikir jika kita belum berada di landasan penurunan yang kuat, ia akan terlambat untuk berjuang bagi had 1.5 darjah itu,” kata pengarang utama kajian itu Robin Lamboll, ahli sains iklim Imperial College London.

Laporan Panel Antara Kerajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tentang Perubahan Iklim 2021 memberi belanjawan karbon 500 bilion tan metrik yang menunjuk ke tarikh pertengahan 2032 untuk mengunci 1.5 darjah, kata Lamboll. Kemas kini oleh banyak penulis IPCC ini Jun datang dengan belanjawan karbon yang sama seperti pasukan Lamboll, tetapi analisis Lamboll lebih terperinci, kata penyelia laporan IPCC dan ahli sains iklim Valerie Masson-Delmotte.

Perubahan terbesar dari laporan 2021 ke kajian tahun ini adalah penyelidikan baru menunjukkan pengurangan lebih besar dalam pelepasan aerosol – yang berasal dari kebakaran liar, semburan air laut, gunung berapi dan pembakaran bahan api fosil – yang menyebabkan udara berdebu yang sejuk sedikit planet, menutup kesan gas rumah hijau yang lebih besar. Kajian ini mengambil kira lebih aerosol pengurangan ini, begitu juga perubahan kepada simulasi komputer.

Walaupun belanjawan karbon kelihatan akan berakhir awal pada tahun 2029, ia tidak bermakna dunia secara tiba-tiba akan mencapai 1.5 darjah lebih panas daripada zaman pra-perindustrian. Perubahan suhu sebenarnya mungkin berlaku sedikit lebih awal atau sehingga satu dekad atau dua kemudian, tetapi ia akan berlaku sekali belanjawan berakhir, kata Lamboll.

Penulis menyatakan bahawa penggunaan habis belanjawan untuk 1.5 darjah tidak harus ditafsirkan sebagai masa tersisa untuk menghentikan pemanasan global. Kajian mereka menyatakan belanjawan karbon dengan peluang 50% untuk mengekalkan pemanasan di bawah 2 darjah Celsius (3.6 darjah Fahrenheit) adalah 1220 bilion tan metrik, yang kira-kira 30 tahun.

“Kami tidak mahu ini ditafsirkan sebagai enam tahun untuk menyelamatkan planet,” kata penyelidik Christopher Smith dari Universiti Leeds, yang tidak terlibat dalam penyelidikan itu. “Jika wajah anda hampir menabrak dinding pada 100 batu sejam, ia agak tidak relevan sama ada hidung anda kini 1 milimeter atau 2 milimeter dari dinding. … Kami masih bergerak dalam arah yang salah pada 100 batu sejam.”

Ahli sains iklim Bill Hare dari Climate Action Tracker yang memantau usaha negara untuk mengurangkan pelepasan karbon berkata “melanggar had 1.5 darjah tidak mendorong dunia ke tebing pada titik itu, tetapi ia sangat penting dalam peningkatan risiko perubahan yang membahayakan.”

Ketika mereka memasuki rundingan iklim di Dubai bulan depan, pemimpin dunia masih mengatakan “had 1.5 darjah masih boleh dicapai.” Lamboll berkata mengehadkan pemanasan kepada 1.5 darjah secara teknikal mungkin, tetapi secara politik adalah mencabar dan tidak mungkin.

“Kami telah sampai ke peringkat di mana belanjawan karbon 1.5C adalah begitu kecil sehingga ia hampir kehilangan maknanya,” kata ahli sains iklim Glen Peters dari institut iklim CICERO Norway, yang tidak terlibat dalam penyelidikan itu. “Jika muka anda hampir menabrak dinding pada 100 batu sejam, ia agak tidak relevan sama ada hidung anda kini 1 milimeter atau 2 milimeter dari dinding. … Kami masih bergerak dalam arah yang salah pada 100 batu sejam.”

“Mereka tidak perlu risau – mereka perlu bertindak,” kata ahli sains iklim Piers Forster dari Universiti Leeds, yang tidak terlibat dalam pasukan Lamboll. Bertindak secepat mungkin “boleh menggandakan kadar pemanasan ini dekad.”