Budak-budak Gaza bergelut dengan kekurangan makanan, terpaksa makan makanan burung sambil menunggu bekalan bantuan

(SeaPRwire) –   Selepas terselamat dengan makan roti pahit yang dibuat daripada makanan haiwan dan bukannya tepung sebenar, tiga adik-beradik lelaki yang melarikan diri dari bandar Gaza untuk berkemah lebih jauh ke selatan sedang menikmati sebuah tin halawa, sejenis kuih yang lembut dan berserat.

Seraj Shehada, 8, dan adik-beradiknya Ismail, 9, dan Saad, 11, berkata mereka telah melarikan diri secara senyap untuk mencari perlindungan bersama bibi mereka di khemah di Deir al-Balah, pusat Gaza, kerana tiada apa yang boleh dimakan di bandar Gaza.

“Apabila kami berada di bandar Gaza, kami tidak pernah makan. Kami akan makan setiap dua hari,” kata Seraj Shehada sambil makan halawa terus dari tin itu dengan sudu.

“Kami akan makan apa sahaja,” katanya, merujuk kepada roti yang dibuat daripada biji-bijian dan biji-bijian yang dimaksudkan untuk pemakanan haiwan. “Setiap hari, bukan makanan ini.”

Kekurangan makanan telah menjadi masalah di seluruh enklaf Palestin sejak permulaan perang pada 7 Oktober dan Hamas, tetapi khususnya teruk di utara Gaza, di mana penghantaran bantuan telah lebih jarang untuk waktu yang lebih lama.

Beberapa trak bantuan yang sedikit sampai ke utara telah dikerumuni oleh orang ramai yang lapar dan putus asa, manakala pekerja bantuan melaporkan melihat orang kurus dan nampak kelaparan dengan mata tenggelam.

Di pusat Gaza, keadaan agak lebih baik, tetapi masih jauh daripada mudah.

Di kem pelarian Al-Nuseirat, hanya utara Deir al-Balah, Warda Mattar, seorang ibu yang terpaksa berlindung di sekolah bersama anaknya yang berusia dua bulan, sedang memberikan anaknya sebiji tarik yang dililitkan kain gauze untuk disusui, kerana tiada susu.

“Anak saya seharusnya mendapat susu sebagai bayi baru lahir, sama ada susu semula jadi atau susu formula, tetapi saya tidak dapat memberikan susu kepadanya, kerana tiada susu di Gaza,” kata Mattar.

“Saya terpaksa memberikan tarik untuk menenangkan anak saya,” katanya.

Di khemah di Deir al-Balah, tiga adik-beradik itu berkata mereka kehilangan ibu, adik lelaki dan beberapa bibi mereka dalam perang itu. Mereka ditinggalkan bersama bapa dan nenek mereka, dan hampir tiada apa untuk dimakan selain roti yang dibuat daripada makanan haiwan, kata adik lelaki tertua, Saad Shehada.

“Ia pahit. Kami tidak mahu makan. Kami terpaksa makan, sekeping roti kecil setiap dua hari,” katanya, tambah mereka minum air masin dan jatuh sakit, dan tiada cara untuk mencuci diri atau pakaian mereka.

“Kami datang ke Deir al-Balah secara senyap. Kami tidak memberitahu bapa kami,” katanya.

Adik-beradik lelaki itu diberi jaga oleh bibi mereka, Eman Shehada, sebaik mungkin. Sedang hamil dan lemah, dia berkata dia kehilangan suaminya dalam perang itu dan ditinggalkan bersama anak perempuannya yang masih bayi.

“Saya tidak mendapat pemakanan yang diperlukan, jadi saya berasa letih dan pening,” katanya.

Dia tidak mampu membeli satu kilo kentang sekali pun.

“Saya tidak tahu bagaimana saya boleh menguruskan hal ehwal kami dengan ketiga-tiga kanak lelaki ini, anak perempuanku, dan saya akan bersalin pada bila-bila masa.”

Perang itu dipicu oleh militan Hamas yang melarikan diri dari Gaza dan menyerang selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan menawan 253 orang sebagai tebusan, mengikut Israel.

Berazam untuk memusnahkan Hamas, Israel telah bertindak balas dengan serangan udara dan darat ke atas wilayah pantai yang padat penduduk itu yang telah membunuh lebih daripada 29,700 orang, mengikut kementerian kesihatan di bawah kawalan Hamas di Gaza.

Perang itu telah mengusir kebanyakan 2.3 juta penduduk Gaza dan menyebabkan kelaparan dan penyakit meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.