Britney Spears Takut Keluarganya Akan Membunuhnya, Dia Tulis dalam Buku Baru

2016 MTV Video Music Awards - Arrivals

Dalam buku barunya, The Woman in Me, Britney Spears menerangkan sejauh mana keluarganya cuba mengawal kehidupannya dan harta warisannya yang besar melalui peraturan pemeliharaan selama 13 tahun. Beliau mencadangkan bahawa beliau tidak merasa selamat bersama bapanya, ibunya, dan kakaknya, berulang kali menulis dalam buku itu bahawa beliau bimbang keluarganya cuba membunuhnya.

Menurut Spears, selepas bapanya, Jamie, dilantik oleh negeri California sebagai pemelihara kewangan dan kehidupan peribadinya pada tahun 2008, beliau mengawal jadual kerja, kehidupan romantis, kehidupan sosial, wang, ubat-ubatan, dan juga dietnya. Penyanyi pop itu menulis bahawa beliau dipaksa terhadap kehendaknya ke pusat-pusat pemulihan. Pemikiran tentang ketakutan berkaitan keselamatannya mula timbul pada masa pertengkaran penjagaan anak dengan bekas suaminya Kevin Federline.

Pada Januari 2008, anak-anak Spears sedang melawat ibunya apabila seorang pengawal keselamatan yang bekerja untuk Federline datang menjemput mereka. Spears menulis bahawa beliau panik, memikirkan beliau mungkin tidak akan pernah melihat anak-anaknya lagi dan mengunci dirinya bersama anak lelakinya yang lebih muda, Jayden, di dalam bilik air dan mula menangis. Beliau mengatakan pasukan SWAT memecah masuk ke dalam bilik air.

“Satu-satunya perkara yang saya bersalah ialah merasa putus asa untuk mengekalkan anak-anak saya sendiri untuk beberapa jam lagi dan mendapatkan beberapa jaminan bahawa saya tidak akan kehilangan mereka selama-lamanya,” tulis beliau. “Sebaik sahaja mereka mengambil Jayden dari saya, mereka mengikat saya ke atas tandu dan membawa saya ke hospital.”

Pada tahun yang sama, bapa Spears, Jamie Spears, memfailkan kertas peraturan pemeliharaan. “Pada masa-masa tertentu saya memberontak, terutamanya apabila bapa saya mengambil telefon bimbit saya. Saya akan disulupkan telefon peribadi dan cuba melepaskan diri. Tetapi mereka sentiasa menangkap saya,” tulis beliau. “Dan ini adalah kebenaran yang sedih dan jujur: selepas semua yang saya alami, saya tidak mempunyai banyak semangat perjuangan lagi. Saya letih, dan saya juga takut. Selepas ditahan di atas tandu, saya tahu mereka boleh mengikat tubuh saya pada bila-bila masa mereka mahu. Mereka boleh cuba membunuh saya, saya fikir. Saya mula bertanya-tanya sama ada mereka mahu membunuh saya.”

Beliau teruskan, “Jadi apabila bapa saya berkata, ‘Saya yang menentukan,’ saya fikir, Ini terlalu banyak untuk saya. Tetapi saya tidak nampak jalan keluar. Jadi saya rasa roh saya berundur, dan saya berjalan dengan autopilot. Jika saya bermain-main, tentunya mereka akan melihat betapa baiknya saya dan mereka akan melepaskan saya.

Spears mengatakan bahawa satu dekad kemudian, beliau sekali lagi merasa nyawa beliau dalam bahaya. Pada tahun 2018, beliau mengatakan bapanya menekan beliau untuk memasuki program pemulihan di Beverly Hills. Katanya bapanya memberitahu beliau jika beliau tidak bekerjasama beliau akan membawa beliau ke mahkamah di mana beliau akan membuat beliau “terlihat seperti orang bodoh.”

“Mereka mengunci saya selama berbulan-bulan,” tulis beliau. Apabila beliau menghubungi adiknya, Jamie Lynn Spears, dan meminta bantuan untuk pulang, Jamie Lynn kata-kata menghantar balik, “Berhenti melawan.”

“Bersama-sama yang lain mereka terus berlaku seolah-olah saya ancaman dalam satu cara,” menulis Spears. “Ini akan terdengar gila tetapi saya akan mengatakannya sekali lagi kerana ini adalah kebenaran: saya fikir mereka akan cuba membunuh saya.”

Apabila Spears akhirnya pulang ke rumah selepas berbulan-bulan di kemudahan pemulihan, beliau mengatakan keluarganya mendesak untuk melawat beliau. “Saya adalah kulit kosong diri saya. Saya masih di atas litium, yang membuat rasa masa saya sangat kabur. Dan saya takut,” tulis beliau. “Ia melintas dalam fikiran saya bahawa mereka hanya melawat untuk menamatkan apa yang mereka mulakan beberapa bulan sebelumnya, untuk membunuh saya benar-benar. Jika itu terdengar paranoid, pertimbangkan semua perkara yang saya alami sehingga ke hari ini-cara-cara di mana mereka menipu dan menginstitusikan saya.”

Spears akhirnya berjaya melawan peraturan pemeliharaan di mahkamah. Diilhamkan oleh gerakan #FreeBritney, yang pertama kali beliau ketahui melalui seorang jururawat simpatik di kemudahan Beverly Hills, beliau mengupah peguam baru. Hakim membawa peraturan pemeliharaan ke penghujung pada November 2021, dengan berkata ia “tidak lagi diperlukan.”

Tetapi Spears percaya beliau masih berjuang dengan kesan berperang dengan keluarganya untuk kemerdekaannya. “Sakit kepala hanyalah salah satu bahagian kesan fizikal dan emosi yang saya miliki sekarang saya keluar dari peraturan pemeliharaan,” beliau menulis. “Saya tidak fikir keluarga saya memahami kerosakan sebenar yang mereka lakukan.”