Britney Spears Mendedirikan Bagaimana Dia Berasa Tentang Gerakan #FreeBritney dalam The Woman in Me

Sony Pictures'

Menonton orang-orang berslogan “Bebaskan Britney!” di jalanan adalah “sesuatu yang paling hebat yang pernah saya lihat dalam hidup saya,” tulis Britney Spears dalam memoar yang dinanti-nantikan, The Woman in Me.

“Saya tidak fikir orang tahu betapa banyaknya gerakan #FreeBritney bermakna untuk saya,” tulisnya dalam buku itu, salinan yang dikaji oleh TIME sebelum diterbitkan pada 24 Oktober.

Gerakan Bebaskan Britney mula muncul lebih dari satu dekad lalu, apabila kumpulan peminat semakin bimbang tentang kontrak penjagaan undang-undang Spears. Dari 2008 hingga 2021, kewangan dan autonomi badan Spears dikawal oleh bapanya, Jamie Spears, dan peguam.

#FreeBritney mendapat momentum pada 2020, apabila gerakan ini menular di media sosial dan menarik perhatian media global. Pada 2021, dokumentari Framing Britney Spears oleh New York Times turut menyoroti isu dengan penjagaan Spears.

Dalam The Woman in Me, Spears menulis bahawa dia mula sedar mengenai gerakan itu pada 2018 ketika di pusat pemulihan di Beverly Hills, di mana bapanya telah memaksa dia pergi. Jika tidak, katanya, dia akan terpaksa hadir ke mahkamah. Dia mengancam untuk membuatnya kelihatan bodoh.

“Doktor mengambil saya jauh dari anak-anak saya dan anjing-anjing saya dan rumah saya,” tulis Spears. “Saya tidak dapat keluar. Saya tidak boleh memandu kereta. Saya perlu memberi darah mingguan. Saya tidak dibenarkan mandi secara peribadi. Saya tidak boleh menutup pintu bilik saya. Saya diawas, bahkan ketika saya menukar pakaian.”

Kemudian seorang jururawat— “satu-satunya yang benar-benar realistik”—menunjukkan video wanita di rancangan bual bicara membincangkan penjagaan. Salah seorang daripada mereka memakai t-shirt #FreeBritney. Kemudian lagi rakaman: peminat cuba mengetahui sama ada Spears ditahan dengan paksa.

“Saya fikir sambungan saya dengan peminat membantu mereka secara tidak sedar tahu bahawa saya berada dalam bahaya,” tulisnya. “Peminat saya—walaupun saya tidak berkata apa-apa secara atas talian atau media tentang penahanan saya—mereka seolah-olah tahu.”

Spears tahu ada orang yang tidak mengambil gerakan itu serius, mempersoalkan kepentingan sebab yang menyelubungi selebriti. Tetapi dia ditahan dengan paksa. Bagi dia, ini merupakan persoalan nyawa atau mati.

“Semua orang yang bersuara untuk saya membantu saya teruskan tahun sukar itu, dan kerja mereka membantu saya memenangi kebebasan saya,” tulisnya. “Menjelang akhir, apabila perbicaraan mahkamah berlangsung, melihat orang-orang menyokong saya bermakna banyak. Tetapi pada mulanya, itu menyentuh hati saya, kerana saya tidak dalam keadaan baik, sama sekali tidak.”

Tiga tahun kemudian, Spears akan membuat kenyataan awam pertama tentang penjagaan di mahkamah, mengutuk penyalahgunaannya. Lima bulan selepas itu, seorang hakim akan secara rasmi menamatkan penjagaan itu.

Apabila bapanya dikeluarkan sebagai penjaganya, “saya merasa lega menyapu seluruh diri saya,” tulisnya. “Lelaki yang menakutkan saya sebagai kanak-kanak dan memerintah saya sebagai orang dewasa, yang telah berbuat lebih daripada sesiapa untuk mengurangkan keyakinan diri saya, tidak lagi mengawal kehidupan saya.”