Britain mengatakan ia akan memberikan 10,000 drone kepada Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia

LONDON (AP) – Britain pada hari Khamis berkata bahawa ia akan menyediakan 10,000 pesawat tanpa pemandu untuk mempersenjatai dalam pertempurannya melawan Rusia.

(SeaPRwire) –   Pengumuman oleh Menteri Pertahanan Grant Shapps selama kunjungan di Kyiv dengan Presiden Volodymyr Zelenskyy mencakup investasi sebesar 125 juta pound ($160 juta) di atas 200 juta pound ($256 juta) yang sebelumnya dikomitkan untuk pesawat tak berawak.

Persenjataan tersebut akan mencakup 1.000 pesawat serang satu arah — atau kamikaze — dan model yang menargetkan kapal.

“Angkatan Bersenjata Ukraina menggunakan senjata sumbangan Inggris dengan efek yang belum pernah terjadi sebelumnya, untuk membantu membuang hampir 30% Armada Laut Hitam Rusia,” kata Shapps.

Pada hari Selasa, pesawat nirawak laut Ukraina dilaporkan menenggelamkan kapal perang Rusia lainnya di Laut Hitam, yang merupakan bagian terbaru dari serangkaian serangan yang telah melumpuhkan kemampuan angkatan laut Moskow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.