Boris Johnson ditolak daripada mengundi kerana tidak membawa pengenalan

(SeaPRwire) –   Tiada ID, tiada undi — tidak kira siapa anda.

telah ditolak daripada stesen pengundian pada Khamis selepas lupa membawa pengenalan yang betul untuk mengundi, media British melaporkan.

Johnson, yang pada 2022 memperkenalkan keperluan kontroversi bagi pengundi untuk menunjukkan kad pengenalan foto ketika mengundi, telah melanggar peraturannya sendiri ketika cuba untuk mengundi dalam pilihan raya tempatan yang berlangsung di seluruh England, Sky News melaporkan.

Kakitangan terpaksa menolak Johnson, walaupun BBC melaporkan bahawa Johnson kembali kemudian dengan dokumentasi yang betul dan mengundi.

Mantan Ketua Parti Konservatif itu cuba untuk mengundi di South Oxfordshire, di mana seorang pegawai polis dan jenayah untuk Thames Valley sedang dipilih.

“Pulau undi sudah dibuka. Undilah Konservatif hari ini!” Johnson memposting di X awal hari itu.

Seorang jurucakap untuk Johnson tidak menafikan beliau telah gagal membawa ID, dengan hanya menyatakan: “Tuan Johnson mengundi Konservatif,” Sky News melaporkan.

Ketika menjadi perdana menteri, kerajaan Johnson memperkenalkan keperluan ID untuk menindak undi mungkin .

Critics menyatakan ia berpotensi untuk menyekat sebahagian daripada pengundi dan Electoral Commission memberi amaran undang-undang baru itu boleh mengecualikan mereka dengan kurang upaya dan latar belakang etnik minoriti.

Pasport, lesen memandu, lencana biru ketidakupayaan dan beberapa kad perjalanan tempatan diterima sebagai bentuk pengenalan pengundi. Sebelum ini, pengundi hanya perlu memberikan nama dan alamat mereka untuk dapat mengundi.

Tahun lalu, dalam undi pertama di mana peraturan baru dilaksanakan, kira-kira 14,000 orang di England ditolak hak mengundi dalam pilihan raya tempatan selepas tidak dapat menyediakan ID.

Satu kajian oleh YouGov menunjukkan 14% rakyat Britain masih tidak menyedari, beberapa hari sebelum pilihan raya tempatan Khamis, keperluan pengenalan pengundi.

telah lama menyeru keperluan pengenalan pengundi dalam pilihan raya Amerika Syarikat untuk memperkukuh integriti pilihan raya dan untuk memerangi apa yang dia dakwa sebagai warganegara bukan mengundi dalam pilihan raya. Dia menyalahkan ia sebagai salah satu sebab beliau kalah dalam pilihan raya 2020 kepada Presiden Biden.

Speaker Mike Johnson pada sidang akhbar bersama Trump bulan lalu apabila Speaker itu berkata bahawa “beratus-ratus ribu undi” dilakukan oleh pendatang tanpa izin di pilihan raya Amerika Syarikat.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.