Blinken tiba di Mesir untuk membantu memediasi perjanjian Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   U.S. terus maju dengan lawatan diplomatik ke Timur Tengah pada Selasa, bertemu pemimpin Mesir sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menjamin gencatan senjata dalam peperangan Israel-Hamas sebagai pertukaran untuk pembebasan tebusan.

Lawatan Blinken juga datang di tengah kebimbangan yang meningkat di Mesir tentang niat yang dinyatakan Israel untuk memperluas pertempuran di Gaza ke kawasan di sempadan Mesir yang padat dengan orang Palestin yang dipindahkan.

Menteri Pertahanan Israel telah berkata serangan Israel akhirnya akan mencapai bandar Rafah, di sempadan Mesir, di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah mencari perlindungan dan kini hidup dalam keadaan yang semakin teruk.

Pemantau kemanusiaan PBB mengatakan Selasa bahawa perintah pemindahan Israel kini meliputi dua pertiga wilayah Gaza, memaksa beribu-ribu orang lagi setiap hari ke arah kawasan sempadan.

Mesir telah memberi amaran bahawa penggunaan tentera Israel di sepanjang sempadan akan mengancam perjanjian damai yang ditandatangani kedua-dua negara lebih empat dekad lalu. Mesir bimbang pengembangan pertempuran ke kawasan Rafah boleh memaksa rakyat awam Palestin yang ketakutan melintasi sempadan, satu senario yang Mesir katakan ditentukan untuk mencegah.

Blinken, yang bertemu Selasa dengan Presiden Mesir Abdel-Fattah el-Sissi di Kaherah, telah berkata berulang kali bahawa orang Palestin tidak boleh dipaksa keluar dari Gaza.

Semasa lawatannya kali ini, Blinken cuba membuat kemajuan dalam perjanjian gencatan senjata, ke arah normalisasi hubungan antara Israel dan Arab Saudi, dan mencegah eskalasi pertempuran serantau.

Pada ketiga-tiga perkara ini, Hamas dan Israel secara awam berselisih tentang unsur-unsur utama satu gencatan senjata yang berpotensi. Israel telah menolak panggilan Amerika Syarikat untuk jalan ke negara Palestin, dan sekutu militan Iran di rantau ini tidak menunjukkan tanda-tanda yang berkurangan oleh serangan U.S.

Mesir — bersama Qatar, di mana Blinken akan berada lebih lanjut Selasa — telah cuba menjadi perantara satu persetujuan antara Israel dan Hamas yang akan membawa kepada pembebasan lebih banyak tebusan sebagai balasan untuk jeda beberapa minggu dalam operasi tentera Israel. Garis besar satu persetujuan sedemikian telah dikaji oleh ketua perisikan dari U.S., Mesir, Qatar dan Israel pada penghujung bulan lepas dan telah dikemukakan kepada Hamas, yang belum memberi respon secara rasmi.

Pegawai U.S. berkata Blinken berharap untuk mendapat satu kemaskini tentang respon Hamas kepada cadangan itu di kedua-dua Kaherah dan Doha. Blinken akan kemudian bepergian ke Israel untuk memaklumkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Kabinet Perangnya pada hari Rabu tentang apa yang didengarnya daripada pemimpin Arab.

Seperti pada empat lawatan sebelumnya ke Timur Tengah sejak permulaan perang Gaza, matlamat utama Blinken yang lain adalah untuk mencegah pertempuran merebak, satu tugas yang dibuat lebih sukar dengan serangan yang dipertingkatkan oleh militan yang disokong Iran di rantau ini dan tindak balas tentera U.S. yang semakin teruk di Iraq, Syria, Yemen dan Laut Merah yang dipertingkatkan sejak minggu lepas.

Blinken bertemu dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman pada Isnin malam, tidak lama selepas tiba di ibu negara Arab Saudi, Riyadh. Pegawai Arab Saudi telah berkata kerajaan masih berminat untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel dalam satu perjanjian bersejarah yang mungkin, tetapi hanya jika terdapat satu rancangan yang boleh dipercayai untuk mewujudkan negara Palestin.

“Blinken menekankan kepentingan menangani keperluan kemanusiaan di Gaza dan mencegah penyebaran lanjut konflik,” dan beliau dan putera mahkota membincangkan “kepentingan membina rantau yang lebih bersepadu dan makmur,” kata satu kenyataan Jabatan Negara.

Sebarang persetujuan besar sedemikian kelihatan jauh, kerana perang masih bergegar di Gaza.

Jumlah kematian orang Palestin dari hampir empat bulan peperangan telah mencapai 27,585 mengikut Kementerian Kesihatan di wilayah Hamas, dengan mayat 107 orang dibawa ke hospital-hospital selama hari yang lepas. Kementerian itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya tetapi mengatakan kebanyakan yang mati adalah wanita dan kanak-kanak.

Perang telah meratakan bahagian besar wilayah kecil itu dan memaksa suku penduduknya ke kelaparan.

Israel bersumpah untuk teruskan perang sehingga ia menghancurkan keupayaan tentera dan mentadbir Hamas dan memenangi pulangan tebusan lebih 100 yang masih dipegang oleh kumpulan militan itu.

Hamas dan militan lain membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dalam serangan Oktober 7 yang memulakan perang dan menculik kira-kira 250 orang. Lebih 100 tebusan, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November sebagai pertukaran pembebasan 240 orang Palestin yang ditahan Israel.

Tentera udara Israel berkata Selasa ia bertempur dengan militan di kawasan merata Gaza, termasuk bandar selatan Khan Younis, di mana ia berkata tentera membunuh puluhan militan selama hari yang lepas.

Satu serangan udara di bandar itu mengenai sebuah bangunan pangsapuri, membunuh dua ibu bapa dan empat daripada lima anak mereka, mengikut datuk anak-anak itu.

Mahmoud al-Khatib berkata anak lelakinya yang berusia 41 tahun, Tariq, sedang tidur bersama keluarganya apabila sebuah pesawat peperangan Israel membombardmen apartmen mereka tengah malam. Tentera udara Israel jarang memberi komen mengenai serangan individu tetapi menyalahkan Hamas atas kematian orang awam, dengan mendakwa militan menyembunyikan diri di kawasan awam.

Pemantau kemanusiaan PBB mengatakan Selasa bahawa perintah pemindahan Israel di Jalur Gaza kini meliputi , atau 246 kilometer persegi (95 batu persegi). Kawasan terlibat adalah rumah kepada 1.78 juta orang Palestin, atau 77% penduduk Gaza sebelum perang .

Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB, atau OCHA, berkata dalam laporan hariannya bahawa orang yang dipindahkan baru hanya mempunyai kira-kira 1.5-2 liter (50-67 ounce) air minum, memasak dan mencuci setiap hari. Ia juga melaporkan peningkatan yang ketara dalam cirit-birit kronik di kalangan kanak-kanak.

Ibu bapa bayi menghadapi cabaran yang khusus kerana kos yang tinggi atau ketiadaan popok, susu formula dan susu.

Zainab Al-Zein, yang berlindung di bandar pusat Deir al-Balah, berkata beliau terpaksa memberi makan anak perempuannya yang berusia 2.5 bulan makanan pepejal, seperti biskut dan beras kisar, jauh lebih awal daripada tanda enam bulan biasa kerana susu dan formula tidak tersedia.

“Ini diketahui, tentu saha, sebagai makanan yang tidak sihat, dan kami tahu ia menyebabkan gangguan usus, kembung dan kolik pada anak ini,” kata al-Zein. “Seperti yang dapat dilihat, 24 jam seperti ini, dia menangis dan menangis secara berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.