Blinken menyeru peningkatan kerjasama global untuk menangani dadah sintetik tatkala kadar berlebihan di seluruh dunia meningkat

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara A.S Antony Blinken pada Jumaat meminta kerjasama antarabangsa yang lebih besar untuk memerangi pengedaran haram dadah sintetik seperti fentanil yang sedang meningkat, pembunuhan terbesar di Amerika.

Beliau berucap dalam mesyuarat tahunan Suruhanjaya Dadah Narkotik PBB (CND), yang mengkaji semula peraturan dadah global dan setiap tahun menambah bahan prakursor baru – bahan yang digunakan untuk membuat dadah haram – kepada senarai antarabangsa yang dikenali sebagai jadual untuk meletakkan kawalan ketat pada perdagangan mereka.

“Lebih 40% rakyat Amerika mengenali seseorang yang mati akibat keracunan opioid. Dadah sintetik kini pembunuh terbesar orang Amerika berusia 18 hingga 45 tahun,” kata Blinken dalam ucapannya kepada segmen “tingkat tinggi” selama dua hari CND.

Walaupun dadah dan skala masalah mungkin berbeza mengikut negara, “di setiap rantau, penggunaan, kebergantungan, kematian akibat keracunan dadah sintetik sedang meningkat dengan pesat”, katanya.

“Pesanan saya kepada perhimpunan ini adalah mendesak. Jika kita mahu mengubah trajektori krisis ini, hanya ada satu cara untuk berjaya, dan itu bersama-sama,” katanya.

Tahun ini CND, yang bermesyuarat di Vienna sehingga akhir minggu depan, sedang mempertimbangkan menambah dua prakursor fentanil ke jadual, yang disokong oleh Amerika Syarikat. Walaupun “penjadualan” diperlukan, pegawai PBB mengatakan proses itu adalah pertempuran yang kalah.

“Sistem penjadualan antarabangsa semasa sangat berkesan dalam menyingkirkan satu bahan dari jangkauan pengedar dadah haram, tetapi sayangnya sangat sedikit cekap dalam memperlahankan kadar evolusi,” kata Antonio Mazzitelli dari Lembaga Kawalan Dadah Antarabangsa, yang memantau pematuhan dengan jadual, dalam acara berasingan di mesyuarat CND.

“Sebaik sahaja satu bahan dikenakan kawalan, yang lain menggantikannya,” tambahnya.

Blinken menggemakan rasa menghadapi lawan yang licik.

“Kumpulan jenayah yang menghasilkan dadah ini lincah. Apabila satu negara menindak dadah sintetik atau bahan prakursor kimia yang digunakan dalam pembuatannya, penjenayah dengan cepat mencari tempat lain untuk menghasilkannya,” katanya.

Melalui gabungan inisiatif lain, seperti kerjasama yang lebih rapat dengan sekutu dan bekerjasama dengan syarikat media sosial untuk mengganggu perdagangan dadah sintetik secara dalam talian, terdapat beberapa kejayaan, katanya.

“Kami mempunyai data terkini yang menunjukkan bahawa untuk kali pertama dalam tahun, bilangan rakyat Amerika yang mati akibat keracunan tidak meningkat secara signifikan. Bilangan itu kini stabil. Namun dengan satu rakyat Amerika mati setiap lima minit, kerja kami masih jauh daripada selesai,” kata Blinken.

“Tetapi perubahan itu menunjukkan langkah yang diambil, banyak melalui kerjasama dengan negara-negara di sini, memberi kesan dan mula memusingkan gelombang,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.