Blinken, menjelang lawatan China, menuduh Beijing terus melakukan ‘genosid’ terhadap minoriti Muslim

(SeaPRwire) –   Sebelum lawatan yang dirancang minggu ini, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken dilaporkan menuduh Beijing masih melakukan genosid terhadap minoriti Muslim Uyghur.

Komentar dalam laporan tahunan tentang hak asasi manusia di seluruh dunia itu mengulangi bahasa tahun-tahun sebelumnya mengenai perlakuan China terhadap Uyghur dan minoriti Muslim lain di wilayah barat Xinjiang.

Tetapi komentar itu penting kini memandangkan waktu lawatan Blinken, di mana beliau dijangka akan mengadakan perbincangan sensitif dengan lawan bicaranya mengenai beberapa topik utama, termasuk perang berterusan di Ukraine dan perdagangan global.

Dalam pengantar laporan Jabatan Negara tentang hak asasi manusia, Blinken berkata penemuan itu mendokumenkan “pelanggaran hak asasi manusia yang serius berterusan di Republik Rakyat China (PRC).

Beliau menuduh di Xinjiang, China melaksanakan “genosid, jenayah terhadap kemanusiaan, buruh paksa dan pelanggaran hak asasi manusia lain terhadap Uyghur majoriti dan ahli kelompok etnik dan agama minoriti.”

Bahagian laporan tentang China menyenaraikan penahanan lebih satu juta orang di kem dan penjara serta penggunaan kem-kem pemulihan di Xinjiang, antara pelanggaran lain terhadap populasi China secara umum.

China pada masanya, telah menafikan tuduhan ini selama bertahun-tahun, dengan menyatakan pusat-pusat tumpuan ini sebagai “pusat-pusat latihan vokasional” untuk mengawal keganasan, pemisahan dan radikalisme keagamaan.

Apabila beliau mengambil jawatan pada 2021, Blinken menyokong penentuan pendahulunya bahawa tindakan China itu bersamaan dengan genosid, dan beliau telah menimbulkan isu itu dalam perjumpaan dengan pegawai China.

Seorang pegawai kanan Jabatan Negara memberi maklumat kepada wartawan minggu lepas mengenai lawatan Blinken dengan menyatakan hak asasi manusia antara isu-isu yang akan dibangkitkan Blinken dengan pegawai China, tetapi tidak menyebut situasi di Xinjiang.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.