Blinken menjamin sokongan AS terhadap sekutu Laut Hitam semasa Ukraine mendesak bantuan tentera semasa persidangan

(SeaPRwire) –   SOFIA, Bulgaria (AP) — Blinken menjamin sokongan sekutu yang bersempadan dengan Laut Hitam pada Isnin bahawa mereka boleh bergantung kepada sokongan negaranya untuk menjadikan rantau itu lebih selamat, maju dan terpadu.

Menyampaikan ucapan kepada peserta Persidangan Keselamatan Laut Hitam Kedua di , melalui siaran video, Antony Blinken menekankan pentingnya melabur dalam keselamatan rantau itu untuk memastikan keamanan dan kebebasan di seluruh Eropah.

Rusia secara haram mengilhakkan Semenanjung Crimea — di pantai utara Laut Hitam — pada 2014. Ia telah berfungsi sebagai hab utama menyokong pencerobohan Rusia terhadap Ukraine yang Presiden Vladimir Putin perintahkan pada Feb. 2022.

“Putin percaya bahawa jiran Ukraine di rantau itu akan terbahagi, tetapi dia silap,” kata Blinken, menambah bahawa “Amerika Syarikat akan terus menyokong Ukraine kedua-dua supaya ia boleh mempertahankan diri hari ini dan berdiri di atas kakinya sendiri.”

Penggantinya dari Ukraine, Dmytro Kuleba, berkata negaranya memerlukan sokongan tentera penting, termasuk artileri, peluru dan sistem pertahanan udara untuk meningkatkan keupayaannya menghadapi pencerobohan penuh skala Kremlin.

Kuleba, juga bercakap melalui video, berkata peningkatan keupayaan pertahanan udara Ukraine juga akan menguatkan kestabilan serantau dan global, kerana ia pada gilirannya melindungi keselamatan jiran Ukraine dan seluruh rantau Laut Hitam daripada keganasan udara Rusia.

“Hari ini, tiada bahasa lain yang lebih difahami Moscow selain bahasa kekuatan. Inilah yang mereka hormati, apa-apa sahaja yang lain dianggap kelemahan,” kata menteri luar Ukraine itu.

Kubela juga berkata Laut Hitam mesti menjadi “laut NATO, keamanan dan kestabilan,” dengan menyeru pakatan itu melaksanakan “strategi Laut Hitam yang menyeluruh dan berambisi bertujuan mengurangkan pengaruh jahat Rusia.”

lebih awal pada bulan ini ketika mempertimbangkan rancangan untuk menyediakan sokongan tentera jangka panjang yang lebih meramal kepada Ukraine.

Kremlin mahu Kyiv mengakui kedaulatan Rusia ke atas Crimea dan mengiktiraf pengilhakan wilayah Ukraine iaitu Donetsk, Kherson, Luhansk, dan Zaporizhzhia. Ukraine telah menolak dengan tegas.

Persidangan ini dikendalikan bersama oleh kementerian luar negara dan pertahanan Bulgaria dan Ukraine bekerjasama dengan Pusat Strategi Pertahanan Ukraine. Ia bertujuan memperkukuh keselamatan di rantau Laut Hitam.

Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turki, dan Ukraine bersempadan dengan Laut Hitam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.