Blinken membuat lawatan diplomatik tidak diumumkan ke Ukraine selepas Kongres meluluskan $60B dalam bantuan tentera

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara AS melawat Ukraine pada Selasa dalam misi diplomatik yang tidak diumumkan untuk menenangkan negara itu ketika berperang dengan Rusia.

Setelah tiba di Kyiv, Blinken dijangka akan bertemu pegawai kanan Ukraine dan “menekankan sokongan yang tidak putus untuk Ukraine oleh Amerika Syarikat,” kata Jabatan Negara AS. Di ibu negara Ukraine itu, beliau juga akan menekankan komitmen pentadbiran Biden terhadap pertahanan Ukraine dan memberi jaminan kepada Ukraine bahawa mereka mempunyai sokongan Amerika terhadap serangan Rusia yang semakin meningkat.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas kedatangan Blinken, Jabatan Negara berkata beliau akan bertemu dengan Presiden Volodymyr Zelenskyy, Perdana Menteri Denys Shmyhal dan Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba untuk “membincangkan terkini medan tempur, impak bantuan keselamatan dan ekonomi baru AS, komitmen keselamatan jangka panjang dan lain-lain, serta kerja berterusan untuk menguatkan pemulihan ekonomi Ukraine.”

“Beliau akan menekankan komitmen Amerika Syarikat terhadap kedaulatan, integriti wilayah, dan demokrasi Ukraine menghadapi agresi Rusia yang berterusan,” tambah kenyataan itu.

Lawatan Blinken datang kurang dari sebulan selepas Kongres meluluskan pakej bantuan luar negara yang tertangguh yang menyisihkan $60 bilion bantuan. Kebanyakan bantuan akan digunakan untuk mengisi semula artileri dan sistem pertahanan udara yang teruk kosong.

Selasa menandakan lawatan keempat Blinken ke Kyiv sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022. Walaupun kerap ke rantau itu, Kyiv dan Moscow masih belum lebih dekat untuk mengakhiri pertempuran mereka.

Lawatan yang tidak diumumkan itu datang selepas brifing di Rumah Putih pada Isnin, di mana penasihat keselamatan negara Jake Sullivan berkata pakej bantuan baru itu “cuba untuk benar-benar mempercepatkan tempo” penghantaran senjata AS ke Ukraine.

“Apa yang saya cadangkan ialah tahap intensiti yang ditunjukkan sekarang dalam menghantar perkara adalah 10 daripada 10,” kata Sullivan kepada wartawan.

Presiden Biden menandatangani pakej bantuan akhir bulan lalu dan pentadbiran telah mengumumkan $1.4 bilion sokongan jangka pendek dan $6 bilion sokongan jangka panjang.

Lawatan terakhir Blinken ke Kyiv pada September.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.