Blinken Memanggil Perlindungan Awam Semasa Israel Sedang Bersiap Untuk Serangan ke atas Gaza

RIYADH, Saudi Arabia — Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menyeru perlindungan terhadap orang awam di Jalur Gaza dan Israel ketika beliau meningkatkan usaha diplomasi di seluruh Timur Tengah dan luar negara untuk tindak balas antarabangsa bagi menghalang perang Israel-Hamas daripada merebak.

Blinken bertemu dengan Menteri Luar Saudi, Putera Faisal bin Farhan di Riyadh sebelum berhenti di Emiriah Arab Bersatu ketika beliau mencari cara untuk membantu orang awam terperangkap di antara pertempuran dan menangani krisis kemanusiaan yang semakin memburuk humanitarian crisis. Tentera Israel telah mengarahkan setengah penduduk Wilayah Palestin untuk berpindah sebelum serangan darat yang dijangka, tetapi terdapat sedikit pilihan untuk mereka yang melarikan diri kerana penyeberangan sempadan kekal ditutup.

Blinken juga menghubungi Menteri Luar Negara China, Wang Yi untuk meminta bantuan negara itu mencegah perang daripada merebak, meminta Beijing menggunakan apa jua pengaruhnya di Timur Tengah. Jurucakap Blinken enggan menerangkan respon Wang tetapi menyatakan Amerika Syarikat percaya ia dan China mempunyai kepentingan bersama dalam kestabilan rantau itu.

Di Riyadh, Blinken dan Faisal menekankan pentingnya meminimumkan kesan kepada orang awam ketika Israel menyediakan serangan darat yang dijangka seminggu selepas serangan tanpa sebelumnya oleh kumpulan militan terhadap Israel.

“Semasa Israel mengejar hak sahnya untuk mempertahankan rakyatnya dan memastikan ini tidak berulang lagi, ia sangat penting bagi kita semua untuk menjaga orang awam, dan kita bekerja bersama untuk melakukan perkara itu dengan tepat,” kata Blinken.

“Tiada satu daripada kita mahu melihat penderitaan oleh orang awam di sebarang pihak, sama ada di Israel, sama ada di Jalur Gaza, sama ada di mana-mana lagi,” kata Blinken.

Menteri Saudi berkata kerajaan itu komited terhadap perlindungan orang awam. “Ini adalah situasi yang mengganggu,” katanya. “Ini adalah situasi yang sangat sukar. Dan, seperti yang anda ketahui, penderita utama situasi ini adalah orang awam, dan populasi awam di kedua-dua belah pihak terjejas dan penting, saya fikir, bahawa kita semua mengutuk sasaran orang awam dalam apa jua bentuk pada bila-bila masa oleh sesiapa.”

Seorang pegawai Amerika Syarikat berkata pada Sabtu bahawa Washington tidak meminta Israel untuk melambatkan atau menangguhkan rancangan pemindahan. Pegawai itu berkata perbincangan dengan pemimpin Israel menekankan kepentingan mengambil kira keselamatan orang awam ketika tentera Israel bergerak untuk menguatkuasakan tuntutan pemindahan.

Pegawai itu, yang tidak dibenarkan secara terbuka membincangkan perbincangan peribadi dan berbual atas syarat kerahsiaan, berkata pemimpin Israel mengakui panduan itu dan mengambilnya untuk pertimbangan.

Sebagai tanda kemajuan kecil yang mungkin, seorang pegawai kanan Amerika Syarikat yang mengembara bersama Blinken berkata satu persetujuan prinsip telah dicapai antara Mesir, Israel dan Qatar untuk membenarkan warganegara Amerika Palestin dan warganegara ganda lain di Jalur Gaza untuk menyeberang sempadan ke Mesir dalam tempoh lima jam pada hari Sabtu. Dianggarkan terdapat kira-kira 500 orang Amerika yang tinggal di Jalur Gaza, tetapi nombor itu tidak tepat, pegawai telah berkata.

Tetapi pegawai Mesir berkata penyeberangan Rafah kekal ditutup kerana pertikaian mengenai bantuan kemanusiaan untuk Jalur Gaza dan bahawa warganegara Amerika di wilayah itu belum dibenarkan untuk meninggalkannya. Saluran TV milik kerajaan Al-Qahera, yang mempunyai hubungan rapat dengan agensi keselamatan Mesir dan mengutip pegawai keselamatan tanpa nama, melaporkan bahawa pihak berkuasa di Kaherah telah menjadikan penyeberangan warganegara Amerika tertakluk kepada penghantaran bantuan ke Jalur Gaza.

Juga, belum jelas sama ada Hamas akan membenarkan konvoi asing mencapai penyeberangan tanpa halangan.

Jabatan Negara Amerika Syarikat pada hari Sabtu membenarkan keberangkatan kakitangan kerajaan bukan kecemasan Amerika Syarikat dan ahli keluarga mereka dari Kedutaan Besar Amerika di Baitulmuqaddis dan pejabat di Tel Aviv.

Faisal berkata adalah penting bagi keganasan antara Israel dan Hamas untuk berakhir. “Kita perlu bekerja bersama untuk mencari jalan keluar dari kitaran keganasan ini,” katanya. “Tanpa usaha bersama untuk menghentikan kembalinya keganasan ini, ia akan sentiasa menjadi orang awam yang menderita terlebih dahulu, ia akan sentiasa menjadi populasi awam di kedua-dua belah pihak yang akan membayar harga,” katanya.

Arab Saudi mengadakan mesyuarat menteri luar negara segera Pertubuhan Kerjasama Islam, blok 57 negara Muslim. Kumpulan itu menyatakan dalam kenyataan bahawa sesi, yang dijadualkan pada hari Rabu di Jeddah, akan “membincangkan situasi ketenteraan yang semakin meruncing di Jalur Gaza dan sekitarnya serta keadaan yang semakin memburuk yang membahayakan nyawa orang awam dan keseluruhan keselamatan dan kestabilan rantau ini.”

Selepas mesyuaratnya di Abu Dhabi, Blinken merancang untuk kembali ke Arab Saudi dan kemudian bepergian pada hari Ahad ke Mesir. Beliau sudah melawat Israel, Jordan, Qatar dan Bahrain dalam misinya untuk menunjukkan sokongan Amerika Syarikat terhadap Israel ketika ia menyediakan serangan darat ke Jalur Gaza, tetapi juga menekankan pentingnya mengekalkan bantuan kemanusiaan di Jalur Gaza dan mencegah kematian orang awam, sebahagiannya dengan mencipta zon selamat di dalam Jalur Gaza.