Blinken kata krisis di Haiti adalah ‘cerita panjang’ sedang AS berjanji jutaan untuk menstabilkan negara tersebut

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada hari Rabu berkata, “krisis ini telah berlarutan selama ini” dan memerlukan koordinasi dari komuniti antarabangsa untuk menyelesaikannya.

Krisis ini, kata Blinken, hanya boleh diselesaikan melalui demokrasi yang berfungsi serta bantuan kemanusiaan dan pembangunan untuk membangunkan semula ekonomi.

“Asasnya, kita perlu melihat keselamatan, kerana sangat sukar melakukan dua perkara pertama dalam persekitaran yang sangat tidak selamat,” kata Blinken.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Haiti telah , secara berkesan menutup negara itu daripada dunia luar.

Serangan itu bermula apabila Perdana Menteri Ariel Henry berada di Kenya untuk mendesak pelaksanaan pasukan polis Kenya yang disokong PBB – yang sementara ditangguhkan.

Sejak akhir bulan lepas, lelaki bersenjata di ibu negara Port-au-Prince telah membakar balai polis dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih 4,000 banduan. Antara mereka yang melarikan diri adalah ketua kumpulan geng dari sekurang-kurangnya tujuh komuniti, mengikut laporan baharu oleh Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Haiti, dikenali sebagai BINUH.

Setakat 10 Mac, penjenayah menyerang, merampas atau membakar sekurang-kurangnya 30 institusi negeri, lebih 600 rumah dan perniagaan swasta serta hampir 500 kenderaan awam dan swasta, menurut BINUH.

Geng juga menyerang kawasan perumahan dalam keganasan yang mengorbankan puluhan nyawa dan meninggalkan lebih 15,000 orang tanpa tempat tinggal. Lebih 130 orang terbunuh antara 27 Februari dan 8 Mac.

Blinken bertemu dengan pemimpin Caribbean di Jamaica awal minggu ini, untuk mencari penyelesaian kepada krisis ini.

Pegawai-pegawai itu mencapai rancangan untuk melantik dewan presiden sementara yang bertanggungjawab memilih perdana menteri sementara dan dewan menteri yang cuba merangka jalan baharu. Namun pada Rabu, rancangan itu mulai menunjukkan retak selepas beberapa parti politik menyatakan ketidaksetujuan mereka.

Harvey, yang terperangkap di Puerto Rico, berkata Selasa beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja dewan itu ditubuhkan, dengan berkata kerajaannya “tidak boleh tidak peka terhadap situasi ini.”

Dewan sembilan ahli itu mempunyai tujuh kerusi undian. Dua kerusi tidak undi akan disandang oleh ahli masyarakat madani Haiti dan sektor keagamaan.

Belum jelas siapa akan diberi jawatan dalam dewan itu sekiranya ia ditolak oleh parti politik tertentu.

Blinken berkata beliau telah bercakap dengan Presiden Kenya William Ruto yang mengesahkan komitmen negaranya untuk memimpin misi ke Haiti sebaik sahaja dewan ditubuhkan.

Blinken juga mengulangi janji AS untuk menyumbang $300 juta untuk menyokong misi keselamatan serantau ke Haiti. Itu termasuk $200 juta dari Jabatan Pertahanan AS dan $100 juta lagi dari bahagian kerajaan AS yang lain.

“Selepas melakukan semua kerja ini, kita seharusnya berada di tempat di mana misi itu dapat dilaksanakan,” kata Blinken. “Ia akan, menurut kita, membantu menubuhkan semula keselamatan dan mengambil alih kawalan negara itu daripada geng.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.