Blinken berkata ‘kumpulan penjahat’ dan ‘orang awam biasa’ merompak bantuan kemanusiaan di Gaza, tidak menyebut Hamas

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada hari Rabu berkata kekacauan, ketidakselamat dan kesengsaraan masih menjadi halangan untuk menghantar bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan kepada rakyat Gaza yang terperangkap dalam pertelingkahan antara askar Israel dan .

faktor-faktor muram ini menyebabkan orang menyerbu trak yang menghantar bantuan di dalam Jalur Gaza, percaya ia mungkin satu-satunya peluang untuk mendapatkan makanan.

“Anda mempunyai situasi di mana bantuan masuk dan kemudian orang segera menyerbu trak dan anda melihat rompakan. Anda melihat penjenayah terlibat,” kata Blinken. “Dan sekali lagi, orang awam biasa yang, dalam ketiadaan bantuan yang mencukupi, mungkin percaya bahawa satu-satunya peluang untuk mendapatkan sekeping roti adalah pergi ke trak satu-satunya yang mereka lihat masuk.”

Blinken berkata harga makanan dan perasaan ketidakselamatan akan mereda apabila rakyat Gaza mempunyai “bekalan bantuan yang mampan, boleh diramal dan yakin” masuk.

Blinken tidak membuat sebarang sebutan tentang operatif Hamas terlibat dalam rompakan, walaupun pegawai di Amerika Syarikat dan telah menimbulkan kebimbangan bahawa kumpulan pengganas itu menyelewengkan penghantaran yang bertujuan untuk orang awam.

Orang lain telah membantah dakwaan ini. Bill Deere dari Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) pada bulan Disember bahawa tiada “penculikan” bekalan oleh Hamas.

“Hakikatnya … semua ini diperhatikan dengan teliti oleh Israel dan Amerika Syarikat dari saat ia memasuki persimpangan sempadan Rafah atau Kerem Shalom sehingga penghantarannya kepada orang yang memerlukan,” kata Deere pada bulan Disember.

David Satterfield, utusan tertinggi Amerika Syarikat ke Israel, berkata Israel tidak memberikan bukti mencukupi kepadanya atau pentadbiran Biden tentang “penyelewengan atau pencurian bantuan.”

Tetapi Satterfield mengakui bahawa Hamas “menentukan di mana dan kepada siapa bantuan itu pergi.”

Digital telah menghubungi Jabatan Negara untuk komen.

Komentar Blinken datang hampir seminggu selepas Presiden Biden mengumumkan bahawa tentera Amerika Syarikat akan membina pelabuhan di Gaza untuk menghantar bantuan kemanusiaan.

Pelabuhan itu, yang pegawai-pegawai berkata akan siap dalam tempoh dua bulan, dijangka menyediakan 2 juta hidangan sehari, serta ubat-ubatan, air dan bekalan kemanusiaan penting yang lain, kata Blinken.

Beliau menekankan bahawa pelabuhan itu merupakan tambahan, bukan pengganti, cara-cara lain untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

“Tetapi ini akan membantu menutup jurang, dan ia merupakan sebahagian daripada strategi kami untuk memastikan kami melakukan segala-galanya yang mungkin dengan setiap cara yang mungkin, untuk meningkatkan sokongan kepada mereka yang memerlukannya melalui darat, laut, udara,” katanya.

Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza berkata lebih daripada 31,000 orang Palestin terbunuh sejak 7 Oktober, walaupun Israel mempertikaikan angka-angka ini. Kementerian tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya, tetapi menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk dua pertiga daripada yang mati.

Kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh di selatan Israel semasa serangan Hamas pada 7 Oktober yang memicu perang. Kira-kira 250 orang diculik. Hamas dipercayai masih menahan kira-kira 100 tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.