Bintang Tiga’s Company, Suzanne Somers, Meninggal Dunia pada Usia 76 Tahun

Watch What Happens Live With Andy Cohen - Season 17

Suzanne Somers, pelakon yang terkenal dengan peranannya sebagai Chrissy Snow dalam rancangan televisyen “Three’s Company” dan yang menjadi usahawan serta penulis terlaris New York Times, telah meninggal dunia. Beliau berusia 76 tahun.

Somers didiagnosis dengan kanser payudara selama lebih 23 tahun dan meninggal dunia Ahad pagi, menurut kenyataan keluarga yang dikeluarkan jurucakap lama Suzanne Somers, R. Couri Hay. Suaminya Alan Hamel, anak lelakinya Bruce dan ahli keluarga terdekat yang lain bersama-sama dengan beliau di Palm Springs, California.

“Ahli keluarga berkumpul untuk merayakan ulang tahun ke-77 Suzanne Somers pada 16 Oktober,” kenyataan itu membaca. “Sebaliknya, mereka akan merayakan kehidupan luar biasa beliau, dan ingin mengucapkan terima kasih kepada jutaan peminat dan pengikut beliau yang sangat mencintainya.”

Pada Julai, Somers berkongsi di Instagram bahawa kanser payudara beliau telah kembali.

“Seperti sebarang pesakit kanser, apabila anda menerima berita, ‘Ia kembali’ anda akan merasa tidak selesa. Kemudian saya memakai peralatan tempur saya dan pergi ke medan perang,” katanya kepada Entertainment Tonight ketika itu. “Ini adalah medan pertempuran yang familiar bagi saya dan saya sangat kuat.”

Beliau pertama kali didiagnosis pada tahun 2000, dan sebelum ini pernah berjuang dengan kanser kulit. Somers menghadapi beberapa kritikan kerana bergantung kepada apa yang dijelaskannya sebagai gaya hidup bebas kimia dan organik untuk melawan kanser-kanser tersebut. Beliau berhujah terhadap penggunaan kemoterapi, dalam buku dan platform seperti “The Oprah Winfrey Show”, yang mendapat kritikan daripada Persatuan Kanser Amerika.

Somers dilahirkan pada tahun 1946 di San Bruno, California, kepada bapa tukang kebun dan ibu setiausaha perubatan. Zaman kanak-kanaknya, beliau kemudian kata, adalah bergegaran. Bapanya adalah seorang alkoholik dan keganasan. Beliau berkahwin muda, pada usia 19 tahun, dengan Bruce Somers, selepas mengandung anak lelakinya Bruce. Pasangan itu bercerai tiga tahun kemudian dan beliau memulakan kerjaya sebagai model untuk “The Anniversary Game” untuk menyara diri. Ialah ketika ini beliau bertemu Hamel, yang beliau berkahwin pada tahun 1977.

Beliau memulakan kerjaya lakonan pada akhir 1960-an, mendapat kredit lakonan pertamanya dalam filem Steve McQueen “Bullitt”. Tetapi perhatian sebenar datang apabila beliau dipilih untuk memegang watak wanita berambut perang yang memandu Thunderbird putih dalam filem 1973 George Lucas “American Graffiti”. Baris dialog tunggal beliau hanyalah menggerakkan bibirnya mengucapkan “I love you” kepada watak Richard Dreyfuss.

Pada uji bakatnya, Lucas hanya tanya sama ada beliau boleh mengemudi. Kemudian beliau kata, momen itu “mengubah hidupnya selamanya.”

Somers kemudian menghasilkan satu pertunjukan tunggal di Broadway bertajuk “The Blonde in the Thunderbird”, mengenai kehidupannya, yang menerima ulasan sangat negatif secara meluas.

Beliau muncul dalam banyak rancangan televisyen pada tahun 1970-an, termasuk “The Rockford Files”, “Magnum Force” dan “The Six Million Dollar Man”, tetapi watak paling terkenalnya datang dengan “Three’s Company”, yang disiarkan di ABC dari tahun 1977 hingga 1984 – walaupun penyertaan beliau berakhir pada tahun 1981.

Dalam “Three’s Company”, beliau memegang watak wanita bodoh berambut perang berlawanan John Ritter dan Joyce DeWitt dalam komedi penghuni rumah.

“Mencipta wataknya sebenarnya intelektual,” katanya kepada CBS News pada tahun 2020. “Bagaimana saya membuatnya disukai dan dicintai … wanita bodoh yang bodoh adalah menjengkelkan. Saya memberinya kod moral. Saya membayangkan ia adalah zaman kanak-kanak yang saya inginkan.”

Pada tahun 1980, selepas empat musim, beliau berkata beliau meminta kenaikan gaji daripada $30,000 setiap episod kepada $150,000 setiap episod, yang beliau huraikan setanding dengan apa yang diterima Ritter.

Hamel, bekas penerbit televisyen, telah menggalakkan permintaan itu.

“Jawapan rancangan itu ialah, ‘Siapa diri anda?'” kata Somers kepada People pada tahun 2020. “Mereka berkata, ‘John Ritter ialah bintang.'”

Beliau dengan segera dilucutkan peranan dan kemudian dipecat; Wataknya digantikan oleh dua penghuni rumah yang berbeza untuk tahun-tahun yang tinggal rancangan itu disiarkan. Ia juga menyebabkan perselisihan dengan rakan bintangnya; Mereka tidak bercakap selama bertahun-tahun. Somers kemudian berbaik semula dengan Ritter sebelum kematiannya, dan kemudian dengan DeWitt dalam rancangan bual bicaranya di talian.

Tetapi Somers mengambil kesempatan dari perpisahan itu untuk mengejar laluan baru, termasuk persembahan di Las Vegas, menjadi pengacara rancangan bual bicara dan menjadi usahawan. Pada tahun 1990-an, beliau juga kembali ke televisyen rangkaian, paling terkenal dalam “Step by Step”, yang disiarkan dalam barisan TGIF ABC yang ditujukan kepada remaja. Rangkaian itu juga menyiarkan biopik kehidupannya, dibintangi olehnya sendiri, bertajuk “Keeping Secrets.”

Somers juga penulis produktif, menulis buku mengenai penuaan, menopaus, kecantikan, kebajikan, seks dan kanser.

Beliau berada dalam semangat yang baik dan dikelilingi oleh ahli keluarga sebelum kematiannya, malah memberikan temubual kepada Majalah People mengenai rancangan ulang tahunnya bersama “orang terdekat dan tersayang.”
Hamel, dalam cerita People, berkata beliau baru sahaja kembali dari Midwest di mana beliau menjalani fisioterapi intensif selama enam minggu.

“Walaupun selepas lima dekad bersama, saya masih kagum dengan komitmen dan ketekunan luar biasa Suzanne,” kata Hamel.

Beliau memberitahu majalah itu bahawa beliau telah meminta “jumlah kuen yang banyak.”

“Saya benar-benar suka kue,” katanya.