Bilangan rekod wanita dilantik ke Kabinet Jepun ketika negara itu bergelut dengan kesaksamaan gender

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida (tengah depan) bergambar dengan anggota kabinet baru di kediaman rasminya selepas rombakan kabinet baru, mengekalkan beberapa ahli paling berpengaruh di Tokyo, Jepun, pada 13 Sept. 2023.

Lima wanita menjadi sebahagian daripada barisan kabinet Perdana Menteri Fumio Kishida yang baru, meningkat daripada dua sebelum ini dan menyamai rekod sebelumnya, namun kemasukan itu mungkin tidak menunjukkan terobosan kesaksamaan gender dalam sebuah negara yang berjuang melantik pemimpin wanita dalam kebanyakan bidang.

Paling menonjol dalam pelantikan baru adalah Yoko Kamikawa, bekas Menteri Kehakiman veteran yang menjadi wanita pertama Jepun sebagai menteri luar negeri dalam hampir dua dekad. Kamikawa, 70, merupakan lulusan Sekolah Kerajaan Kennedy di Harvard.

“Ini adalah langkah besar ke hadapan,” bagi sebuah negara yang ketinggalan dalam melantik wanita ke jawatan kepimpinan korporat, kata Duta Besar AS untuk Jepun Rahm Emanuel dalam temu bual telefon. Beliau mengalu-alukan pemilihan Kamikawa sebagai menteri luar negeri, menggambarkannya sebagai “sangat mampu”.

Walaupun Menteri Keselamatan Ekonomi Sanae Takaichi mengekalkan tempatnya dalam kabinet, tiga wanita lain dilantik ke jawatan yang agak rendah profil dalam bidang dasar untuk kanak-kanak, pembinaan semula pascabencana dan penghidupan semula wilayah.

Kishida mengekalkan lelaki dalam peranan kewangan dan perdagangan utama, selaras dengan corak mengecualikan wanita daripada jenis pekerjaan yang membuka laluan untuk mengambil alih sebagai perdana menteri. Jepun tidak pernah mempunyai menteri kewangan wanita dan setiausaha kabinet ketua wanita terakhirnya meninggalkan jawatan itu lebih daripada 30 tahun yang lalu.

Kemajuan terhad itu sebahagiannya mencerminkan kekurangan wanita secara keseluruhan dalam Parti Demokratik Liberal pimpinan Kishida – hanya 8% daripada pembuat undang-undangnya di dewan perundangan rendah adalah wanita, kurang daripada 10% di seluruh parti.

Jepun jatuh ke kedudukan 125 daripada 146 negara dalam laporan Forum Ekonomi Dunia mengenai kesaksamaan gender tahun ini, dan kedudukan 138 dalam hal pemerkasaan politik untuk wanita.

“Bilangan wanita kadangkala naik turun,” kerana fokus beralih ke isu-isu lain, kata Mieko Nakabayashi, bekas ahli parlimen yang kini menjadi profesor sains politik di Universiti Waseda di Tokyo. “Dalam politik Jepun, terutamanya dewan rendah, bilangan asas wanita terlalu rendah.” Menteri Jepun kebanyakannya dipilih daripada kalangan pembuat undang-undang dewan rendah.

Walaupun melantik wanita telah membantu kerajaan Jepun berturut-turut membersihkan imej mereka dan mengukuhkan sokongan awam, kesannya kadang-kadang hanya sementara.

Pada 2014, Perdana Menteri ketika itu Shinzo Abe melantik lima wanita ke kabinetnya, mencetus lonjakan persetujuan pengundi. Kira-kira enam minggu kemudian, dua daripada mereka meletak jawatan pada hari yang sama, salah seorang ditumbangkan oleh tuduhan bahawa dia telah melanggar peraturan dengan membagikan kipas kertas murah kepada pengundi. Pada Oktober 2018, Abe melantik kabinet dengan hanya seorang wanita daripada 19 anggotanya.

Begitu juga, Rui Matsukawa, bekas diplomat dan timbalan menteri pertahanan, mungkin calon kabinet tahun ini sekiranya bukan kerana badai kritikan terhadap gambar ringan hati yang dia kongsi di media sosial semasa lawatan kajian LDP ke Paris pada bulan Julai.

Walaupun wanita berkuasa cenderung dipertanggungjawabkan pada standard yang lebih tinggi berbanding lelaki di seluruh dunia, kesannya lebih ketara di Jepun, menurut Mari Miura, profesor sains politik di Universiti Sophia di Tokyo.

“Wanita diawasi secara berlebihan,” katanya. “Jika wanita membuat kesilapan kecil, serangan besar akan berlaku. Jika lelaki melakukan perkara yang sama, tentu mereka akan dikritik, tetapi saya rasa tahap kritikan akan jauh lebih kuat untuk wanita.”

Sudah tentu, Yuko Obuchi, menteri wanita lain yang meletak jawatan pada 2014, dituduh melakukan pelanggaran yang jauh lebih serius. Kishida melantik Obuchi ke jawatan parti bertanggungjawab untuk kempen pilihan raya pada hari Rabu, dengan mengatakan dia mahu Obuchi mendedahkan bakat dan membantu parti menuju matlamatnya untuk mendapatkan 30% kerusi parlimen dipegang wanita.

Lain-lain pelantikan wanita ke kabinet baru Kishida termasuk Hanako Jimi, bekas doktor perubatan, yang menjadi Menteri Penghidupan Semula Wilayah. Ayuko Kato, bekas perunding pengurusan dan anak kepada seorang ahli politik ternama, mengambil alih jawatan urusan dasar kanak-kanak.

Shinako Tsuchiya, pakar memasak dan mengatur bunga sebelum menceburkan diri dalam politik, dilantik sebagai Menteri Pembinaan Semula.

“Terdapat banyak pembuat undang-undang wanita berbakat dengan pengalaman yang kaya,” kata Kishida kepada wartawan pada hari Rabu. Dia menambah dia mahu menteri baru “memanfaatkan sensitiviti dan empati mereka sebagai wanita dalam kerja mereka.”

—Dengan bantuan daripada Takashi Hirokawa dan Yuki Hagiwara.