Biden Umumkan Lebih Banyak Keringanan Hutang Pelajar apabila Pembayaran Disambung Semula

WASHINGTON — Presiden Joe Biden mengumumkan satu lagi pusingan penghapusan hutang pelajar persekutuan pada hari Rabu apabila peminjam bersiap sedia untuk pembayaran untuk memulakan semula selepas jeda tiga tahun yang bermula semasa pandemik COVID-19.

Langkah terbaru presiden Demokrat itu akan membantu 125,000 peminjam dengan menghapuskan $9 bilion hutang melalui program bantuan sedia ada. Secara keseluruhan, 3.6 juta peminjam akan menghapuskan $127 bilion hutang sejak Biden mengambil alih jawatan.

“Presiden Biden sudah lama percaya bahawa kolej sepatutnya menjadi tiket ke kelas menengah, bukannya beban yang memberatkan keluarga,” kata Rumah Putih dalam satu kenyataan.

Biden dijadualkan membuat pengumuman rasmi di Rumah Putih pada petang hari.

Dia berjanji untuk membantu meringankan beban hutang pelajar semasa bertanding menjadi presiden, dan dia berada di bawah tekanan untuk menunaikan janjinya walaupun rancangan asalnya telah dibatalkan oleh majoriti konservatif di Mahkamah Agung.

Dia telah bergantung kepada gabungan program yang berbeza untuk mengikis hutang, seperti pengampunan pinjaman perkhidmatan awam dan Pelan SAVE, yang mengurangkan pembayaran dengan mengikatnya kepada pendapatan peminjam.

“Bertahun-tahun, berjuta-juta peminjam yang layak tidak dapat mengakses bantuan hutang pelajar yang layak mereka dapatkan, tetapi semuanya telah berubah berkat Presiden Biden dan usaha gigih pentadbiran ini untuk memperbaiki sistem pinjaman pelajar yang rosak,” kata Setiausaha Pendidikan Miguel Cardona dalam satu kenyataan.

Penghapusan hutang tambahan boleh membantu meringankan kesan permulaan semula pembayaran pinjaman bulan ini yang akan memberi kesan kepada belanjawan berpuluh-puluh juta keluarga. Tetapi ia tidak mungkin menjejaskan kekuatan ekonomi dalam jangka panjang walaupun penganalisis di BNP Paribas menganggarkan ia boleh mengeluarkan $100 bilion daripada kocek pengguna dan memperlahankan pertumbuhan keseluruhan pada suku akhir tahun ini.

Republikan telah melawan rancangan Biden mengenai hutang pelajar, tetapi pengumuman Rabu tiba apabila mereka tenggelam dalam perbalahan dalaman di Capitol Hill. Republikan sayap kanan yang keras memaksa undian yang menyingkirkan Rep. Kevin McCarthy, R-Calif., sebagai Speaker Dewan, meninggalkan dewan dalam keadaan kucar-kacir.

Di samping itu, NAACP mendesak Biden untuk memperluaskan pengampunan hutang dengan membenarkan pinjaman Parent PLUS, yang digunakan ibu bapa untuk pendidikan kolej anak-anak mereka, layak untuk Pelan SAVE.

“Secara historis, pendidikan telah dipandang sebagai titik masuk untuk komuniti marjinal mencapai mobiliti ke atas dan mula membina kekayaan generasi,” kata Presiden NAACP Derrick Johnson dalam satu kenyataan yang menekankan kesan tidak seimbang hutang ke atas keluarga Hitam. “Ia tidak boleh diterima bahawa, dalam usaha mereka untuk memberi anak-anak mereka masa depan yang lebih cerah, ibu bapa Hitam menjadi mangsa sistem yang memanfaatkan ketidakupayaan asal mereka.”