Biden Umumkan $3.5 Bilion untuk Projek Memperkukuh Grid Elektrik

Transmission towers near the CenterPoint Energy facility on Dec. 22, 2022 in Houston, Texas. Gov.

(WASHINGTON) — Pentadbiran Biden pada Rabu mengumumkan $3.5 bilion untuk 58 projek di seluruh negara bagi memperkukuh ketahanan grid elektrik kerana kejadian cuaca ekstrem seperti kebakaran liar yang membunuh di Maui dan kebakaran liar di California terus-menerus menguji sistem penghantaran berusia negara.

Setiausaha Tenaga Jennifer Granholm berkata ini merupakan pelaburan persekutuan terbesar pernah dalam infrastruktur grid, menyokong projek yang akan memperkukuh sistem elektrik dan meningkatkan kebolehpercayaan dan kemampanan tenaga. Perbelanjaan persekutuan, bersama wang yang dijanjikan oleh rakan kongsi swasta, boleh menghasilkan sehingga $8 bilion dalam pelaburan kebangsaan untuk mengemas kini grid, kata Granholm dan pegawai lain.

“Grid, seperti yang wujud sekarang, tidak dilengkapi untuk menangani semua permintaan baru” dan mampan untuk bencana alam dan cuaca ekstrem yang diperburuk oleh perubahan iklim, kata Granholm pada sidang akhbar Rabu. “Kita perlu ia menjadi lebih besar, kita perlu ia menjadi lebih kuat, kita perlu ia menjadi lebih bijak” untuk membawa pelbagai projek tenaga boleh baharu dan memenuhi matlamat pentadbiran Biden untuk mencapai 100% tenaga bersih menjelang 2035, katanya.

Projek yang dibiayai oleh program persekutuan Grid Resilience and Innovation Partnerships akan meningkatkan fleksibiliti, kecekapan dan kebolehpercayaan sistem kuasa elektrik, dengan tumpuan khusus untuk mendorong tenaga suria, angin, dan tenaga boleh baharu yang lain, kata Granholm. Projek-projek ini juga bertujuan untuk memperbaiki masalah yang boleh menyumbang kepada kebakaran liar dan bencana lain dan akan meningkatkan kebolehpercayaan dengan melaksanakan pendekatan inovatif kepada penghantaran, penyimpanan dan pengedaran elektrik, katanya dan pegawai-pegawai lain.

Projek yang akan dibiayai termasuk $249 juta masing-masing untuk kawasan luar bandar di Georgia dan Louisiana dan $250 juta untuk puak Orang Asli di Oregon.

Geran terbesar, $464 juta, akan pergi untuk memperbaiki lima projek penghantaran merentasi tujuh negeri Tengah Barat, dari Iowa hingga North Dakota. Wang itu termasuk $95 juta yang sebelum ini diumumkan untuk Hawaii berikutan kebakaran liar yang membinasakan musim panas ini, dan $150 juta untuk PacifiCorp untuk mengemas kini grid di California, Oregon, Utah dan negeri-negeri lain.

“Grid kita yang lapuk sudah lama memerlukan pembaruan,” kata Mitch Landrieu, penasihat kanan Rumah Putih yang menyelaraskan pelaksanaan undang-undang infrastruktur 2021 yang ditandatangani oleh Presiden Joe Biden.

Grid “terutamanya rentan terhadap kesan semakin meningkat krisis iklim,” kata Landrieu. “Peralatan lama boleh beban berlebihan semasa haba dan sejuk yang melampau apabila tenaga diperlukan paling banyak. Dan ia lebih cenderung untuk gagal apabila masyarakat dilanda banjir sejarah dan dimusnahkan oleh ribut lebih kuat.”

Grid kuasa sedia ada negara tidak dibina untuk menangani permintaan tenaga yang semakin meningkat, fakta yang diperumitkan oleh sifat tidak tetap tenaga boleh baharu, kerana tenaga tidak dijana apabila matahari tidak bersinar atau angin tidak berhembus.

“Seperti yang kita lihat dengan sedih di California, infrastruktur elektrik berusia boleh menyebabkan kehilangan nyawa, harta, kawasan semula jadi dan kebakaran hutan yang membinasakan,” kata Jonathan Foley, pengarah eksekutif Project Drawdown, kumpulan berpangkalan di San Francisco yang mempublikasikan penyelesaian iklim.

Projek yang diumumkan Rabu “tepat jenis perkara yang seharusnya kita lakukan: mempromosikan tenaga boleh baharu, penyimpanan yang lebih baik dan grid elektrik yang lebih baik untuk masa depan yang lebih baik, lebih hijau, lebih tahan,” kata Foley.

Di Georgia, pihak berkuasa kewangan alam sekitar negeri dan syarikat yang menyokong koperatif elektrik Georgia akan bekerjasama dalam projek untuk mengemas kini grid, termasuk pelaburan dalam penyimpanan bateri, mikrogred tempatan, kebolehpercayaan grid dan talian penghantaran baru. Projek itu akan memberi tumpuan kepada masyarakat terpencil yang kurang dilaburkan secara sejarah, kata Granholm, termasuk Locust Grove, Georgia luar bandar, di mana beliau melawat Rabu sebagai sebahagian daripada pelancaran geran.

Di Louisiana, dua projek akan memberi tumpuan membantu masyarakat yang kurang beruntung menghadapi cuaca ekstrem dan membangunkan mikrogred untuk bekerja dengan utiliti tempatan dan menyokong aset sedia ada. Entergy New Orleans juga akan meningkatkan ketahanan grid tempatan terhadap cuaca buruk, termasuk memperkukuh talian penghantaran dan sistem pengedaran sedia ada untuk mengurangkan kekerapan dan tempoh gangguan.

CPS Energy di San Antonio akan menerima $30 juta untuk program ketahanan, dan Xcel Energy berpangkalan di Minnesota akan menerima $100 juta untuk projek di Texas, Colorado, New Mexico, Minnesota dan Wisconsin untuk meningkatkan mitigasi risiko kebakaran liar, termasuk beribu-ribu tiang tahan api, pembersihan pokok dan ujian kekuatan angin.

Di Michigan, DTE Energy akan melaksanakan mikrogred adaptif di kawasan Detroit untuk meningkatkan kebolehpercayaan dan mengurangkan gangguan.

Di tenggara Pennsylvania, PECO Energy Co. akan meningkatkan kebolehpercayaan dan ketahanan grid melalui pembaikan banjir stesen dan menggantikan infrastruktur berusia.

Di Oregon, Puak Orang Asli Warm Springs akan bekerja dengan Portland General Electric untuk meningkatkan kapasiti penghantaran dan meningkatkan perkhidmatan timur Banjaran Cascade, termasuk rizab.

___

Penulis Berita Associated Press Isabella O’Malley di New York menyumbang kepada cerita ini.