Biden tidak mengambil kira keganasan Palestin di Tebing Barat kerana pentadbiran mengenakan sanksi ke atas empat orang Israel: ‘Politik tulen’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – mengenakan sanksi ke atas empat orang penduduk Israel pada hari Khamis untuk secara ganas menyerang orang Palestin di wilayah dipertikaikan Tebing Barat.

Arahan eksekutif Putih untuk mengenakan hukuman ke atas orang Israel ketika negara Yahudi itu sedang berperang menentang gerakan pengganas Hamas Palestin di Jalur Gaza dan sel-sel pengganas Palestin di Tebing Barat telah memicu kemarahan yang sangat besar di kalangan penyokong hanya demokrasi.

“Walaupun saya tidak bertolak ansur dengan keganasan, pemilihan empat orang Yahudi Israel oleh Biden untuk dikenakan sanksi, terutamanya apabila keganasan Palestin jauh lebih meluas dan membunuh, hanyalah politik tulen,” kata David Friedman, bekas duta Amerika Syarikat ke Israel dan salah seorang arkitek utama damai antara negara-negara Arab dengan Israel, kepada Digital.

“Sementara itu, Biden membenarkan ratusan orang yang tersenarai dalam Senarai Pengawasan Keganasan memasuki Amerika Syarikat secara haram dan enggan menguatkuasakan sanksi terhadap Iran. Perintah ini mewakili pukulan besar kepada prestij jawatan presiden. Tiada seorang pun yang percaya.”

Friedman, yang berkhidmat di bawah Trump, lebih mengutuk Biden kerana memilih orang Yahudi Israel untuk dikenakan sanksi sementara keganasan Palestin berkembang di Tebing Barat, menurut duta dan pakar-pakar lain.

“Perintah itu menyasarkan sesiapa sahaja yang bertindak menentang keamanan dan kestabilan. Atas asas itu, Biden mesti mengenakan sanksi ke atas semua ahli Pihak Berkuasa Palestin, yang membayar wang kepada pengganas untuk membunuh orang Yahudi. Tetapi kita tahu dia tidak akan berbuat demikian. Dia akan mengeluarkan karpet merah untuk mereka.”

Komen Friedman tentang Biden memainkan “politik tulen” kelihatan merujuk kepada usaha Biden untuk menawan undi orang Arab-Amerika di negeri Michigan. Langkah hukuman Biden terhadap empat orang Israel bertepatan dengan kempen di negeri dengan komuniti Arab-Amerika terbesar, dalam usaha untuk menguatkan semula sokongan yang merosot di kalangan kebanyakan ahli komuniti yang membantah perang Israel untuk menumpaskan pengganas Hamas di Jalur Gaza.

Penyataan Biden menyatakan ia bertujuan menangani “ancaman yang dibawa oleh situasi di Tebing Barat, termasuk tahap keganasan penduduk penempatan ekstremis yang tinggi, pengusiran paksa orang dan kampung, dan keruntuhan harta. Tindakan sedemikian membentuk ancaman serius kepada keamanan, keselamatan dan kestabilan Tebing Barat dan Gaza, Israel, dan Timur Tengah yang lebih luas dan menggugat objektif dasar luar dan keselamatan negara Amerika Syarikat.”

Perintah eksekutif itu juga menyatakan: “Saya mendapati tindakan ini membentuk ancaman luar biasa dan tidak biasa kepada keselamatan negara dan dasar luar Amerika Syarikat, dan saya telah mengisytiharkan kecemasan negara untuk menangani ancaman itu.”

Empat orang Israel yang dikenakan sanksi ialah David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Shalom Zicherman dan Yinon Levi. Tindakan hukuman Biden juga memicu kemarahan kerana mahkamah kehakiman Israel telah mengambil tindakan undang-undang terhadap orang Israel atau sedang mengendalikan tuntutan terhadap ekstremis.

Satu kenyataan dari Pejabat Perdana Menteri pada X mengenai perintah eksekutif itu berkata, “Kebanyakan besar penduduk di Judea dan Samaria ialah warganegara yang mematuhi undang-undang, banyak daripada mereka kini berjuang – sebagai rekrut dan simpanan – untuk mempertahankan Israel.”

Ia ditutup dengan menyatakan bahawa, “Israel bertindak terhadap semua orang Israel yang melanggar undang-undang, di mana-mana sahaja; oleh itu, langkah-langkah luar biasa tidak perlu.”

Israel menjatuhkan hukuman penjara enam bulan ke atas Chasdai pada tahun 2016 atas rancangan untuk menyerang kampung Palestin. Mahkamah Agung Israel sedang mendengar kes terhadap Levi atas vandalisme pokok zaitun dan sumur air Palestin. Tanjil sedang dihadapkan ke mahkamah atas serangan terhadap aktivis Israel pada tahun 2021.

Shalom Zicherman menghadapi pertuduhan pada tahun 2022 atas serangan terhadap aktivis kiri Israel berhampiran bandar purba Hebron.

Sanksi Biden melarang empat lelaki itu daripada perdagangan dengan rakyat Amerika di AS dan melakukan perjalanan ke AS.

“Memanggil orang Israel ‘penduduk’ ialah fitnah ahistorik,” tulis bekas Setiausaha Negara Mike Pompeo pada X, bekas Twitter. “Judea dan Samaria ialah tanah air sah orang Yahudi. Bagi Biden menyasarkan orang Israel ini – terutamanya apabila dia menunjukkan kelemahan dan – ialah dasar yang ceroboh.”

Orang Israel yang tinggal di Judea dan Samaria lebih suka istilah penduduk daripada “penduduk” kerana konotasi penjajahan yang dikenakan kepada penduduk. Dari perspektif undang-undang kerajaan Israel, kawasan Judea dan Samaria ialah wilayah dipertikaikan.

Kebanyakan komuniti antarabangsa mendakwa wilayah itu diduduki oleh . Israel merampas Judea dan Samaria bertindak balas kepada perang pertahanan diri yang dilancarkan oleh beberapa negara Arab terhadap kewujudan negara Yahudi pada tahun 1967.

Pompeo, yang seperti Friedman berkhidmat semasa pentadbiran Trump, baru-baru ini muncul dalam dokumentari bersama bekas duta bertajuk The Route 60. Ia menyoroti lokasi-lokasi Kristian dan Yahudi penting di sepanjang Laluan 60 di Tanah Suci.

Yisrael Medad, yang tinggal di Shiloh di Samaria, berkata kepada Digital, “Saya fikir perintah eksekutif ini tidak memberi khidmat kepada keadilan.

“Terdapat banyak lagi penduduk Arab wilayah yang sama yang layak dikenakan had, termasuk ahli-ahli badan pentadbiran Pihak Berkuasa Palestin. Sebenarnya, Encik Biden sepatutnya menekan pelaksanaan terma-terma Akta Taylor Force terlebih dahulu.”

Kongres meluluskan Akta Taylor Force, dinamakan sempena lulusan Akademi Tentera Darat Taylor Force, yang berkhidmat di Afghanistan dan Iraq. Seorang pengganas Palestin menikam Force pada tahun 2016. Akta itu bertujuan menghentikan bantuan ekonomi kepada Pihak Berkuasa Palestin sehingga ia menarik balik sistem subsidi wang kepada Palestin yang disabit kesalahan pengganasan dan ahli keluarga mereka. Program itu memperoleh nama buruk “Bayar untuk Membunuh.”

Apabila ditanya mengenai apa yang mendorong Biden untuk menghukum orang Israel yang tinggal di penempatan, Medad, yang banyak menulis mengenai kawasan itu, berkata, “Dia berbuat demikian untuk meredakan Mahmoud Abbas (presiden Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat), yang Israel enggan lihat sebagai sebahagian daripada pengaturan damai serta membantu kempen pilihan raya, yang diancam oleh aktivis pro-Palestin secara terbuka.”

Beliau mendakwa keganasan di rantau itu ialah “Pembunuhan pengganas Yahudi, perangsang rasmi terhadap pengganas oleh Pihak Berkuasa Palestin dan sebagainya.”

Dalam artikel pendapat beliau untuk Jerusalem Post baru-baru ini, Medad mempertikaikan jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Matthew Miller, yang berkata pada 6 Disember bahawa terdapat “tahap keganasan ekstremis penduduk penempatan Israel yang tidak pernah berlaku sebelum ini menyerang orang Palestin dan harta mereka.”

Menurut Medad, media Israel melaporkan pada awal November bahawa, berbanding tahun 2022, “terdapat penurunan keseluruhan hampir 50% insiden di mana orang Yahudi terlibat dalam kesalahan ganas di Judea dan Samaria.” Kira-kira setengah juta orang Israel dan dianggarkan tiga juta orang Palestin tinggal di Tebing Barat.

Apabila ditanya mengenai kritikan Duta Friedman, Jabatan Negara AS merujuk soalan Digital kepada penyataan Jurucakap Jabatan Negara pada hari Khamis.

“Presiden dan setiausaha telah mengangkat kebimbangan kami dengan lawan bicara Israel dan Palestin mengenai tahap keganasan di Tebing Barat dan menekankan bahawa Israel perlu berbuat lebih untuk menghentikan keganasan terhadap orang awam dan mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab terhadapnya,” kata Miller semasa sidang akhbar Jabatan Negara pada hari Khamis.

Miller juga menegaskan bahawa, “Kami terus menyatakan jangkaan itu kepada kerajaan Israel, dan apabila kami berbuat demikian, Amerika Syarikat akan terus mengambil tindakan untuk maju keselamatan, keselamatan dan martabat orang Israel dan Palestin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.