Biden Mengimbas Lawatan ke Israel di Tengah Konflik

U.S. President Joe Biden berucap semasa Majlis Makan Malam Hak Asasi Manusia Kebangsaan di Dewan Konvensyen Washington di Washington, DC, pada 14 Oktober 2023.

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang mempertimbangkan untuk melawat Israel dalam masa terdekat tetapi tiada perjalanan yang telah disahkan, kata seorang pegawai kanan pentadbiran Ahad.

Lawatan itu akan menjadi simbol kuasa simpati dan sokongan berikutan “serangan kejam oleh Hamas”.

Lawatan itu akan menjadi peluang bagi Biden untuk mengesahkan secara peribadi kepada rakyat Israel bahawa Amerika Syarikat berdiri teguh di belakang mereka. Tetapi ia akan datang ketika kebimbangan yang semakin meningkat bahawa tindakan Israel memasuki Gaza boleh memicu perang lebih luas dengan akibat kemanusiaan yang mengerikan.

Dan kehadiran Biden boleh dilihat sebagai langkah provokatif oleh penaung utama Hamas, Iran, atau mungkin dianggap sebagai tidak peka oleh negara-negara Arab ketika mangsa-mangsa awam di Gaza semakin meningkat.

Setiausaha Negara Antony Blinken telah berjalan di seluruh Timur Tengah minggu lalu cuba untuk mencegah perang dengan Hamas daripada menyulut konflik serantau lebih besar.

Pegawai itu tidak boleh membincangkan perbincangan dalaman mengenai potensi perjalanan presiden dan berbual dengan Associated Press atas syarat anonim.

Biden juga membuat kenyataan awam terkuatnya sehingga kini untuk mengekang Israel selepas serangan 7 Oktober yang membunuh lebih 1,400 orang termasuk sekurang-kurangnya 30 warganegara Amerika Syarikat, dengan amaran dalam temubual dengan 60 Minutes CBS yang disiarkan Ahad bahawa Israel tidak seharusnya menakluki semula Gaza.

“Saya fikir ia akan menjadi kesilapan besar,” kata Biden. “Lihat, apa yang berlaku di Gaza, menurut pandanganku, adalah Hamas, dan unsur-unsur ekstrem Hamas tidak mewakili semua rakyat Palestin. Dan saya fikir ia akan menjadi kesilapan bagi Israel untuk menakluki semula Gaza.”

Israel meninggalkan Gaza pada tahun 2005; Hamas memenangi pilihan raya pada tahun seterusnya.

Tetapi Biden berkata, “menghapuskan ekstremis … adalah keperluan yang perlu.”

Biden dan pegawai pentadbirannya enggan mengkritik Israel atau kempen pengeboman yang membunuh awam di Gaza. Tetapi mereka telah mendesak Israel, Mesir dan negara-negara lain untuk membenarkan bantuan kemanusiaan dan bekalan memasuki zon konflik yang semakin merosot.

“Saya yakin bahawa Israel akan bertindak di bawah peraturan peperangan,” kata Biden dalam temubual itu. “Terdapat piawaian yang ditetapkan oleh institusi dan negara demokratik, termasuk Israel, beroperasi. Dan saya yakin akan ada keupayaan bagi orang yang tidak bersalah di Gaza untuk mendapatkan akses kepada ubat-ubatan, makanan dan air.”

Sementara itu, Blinken mendengar kritikan terhadap operasi tentera Israel daripada Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi. Selepas Kaherah beliau pergi ke Jordan dan merancang untuk kembali ke Israel pada Isnin, membawa maklum balas yang diterima daripada perjumpaan dengan pemimpin di seluruh dunia Arab.

Media milik kerajaan Mesir berkata el-Sissi memberitahu Blinken bahawa operasi Gaza Israel telah melebihi “hak pertahanan diri” dan berubah menjadi “hukuman kolektif”.

Blinken memberitahu pemberita sebelum meninggalkan Mesir bahawa “Israel mempunyai hak, sebenarnya ia mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan diri terhadap serangan ini dari Hamas dan cuba melakukan apa yang boleh untuk memastikan ini tidak berlaku lagi.” Dengan berhati-hati terhadap kos manusia yang mungkin di Gaza, Blinken berkata “cara Israel melakukannya penting. Ia perlu dilakukan dengan cara yang mengesahkan nilai-nilai bersama yang kita miliki untuk kehidupan dan martabat manusia, mengambil segala langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kerosakan awam.”

Sebelum itu, utusan bertemu dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman di Riyadh, perbualan yang membina atas sesi awal dengan pemimpin Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Qatar, Jordan dan Pihak Berkuasa Palestin.

Blinken berkata apa yang didengarnya dalam setiap perjumpaan dengan pemimpin Arab adalah “pandangan bersama untuk melakukan segala yang mungkin untuk memastikan ini tidak merebak ke tempat lain, pandangan bersama untuk melindungi nyawa awam, pandangan bersama untuk mendapatkan bantuan kepada orang Palestin di Gaza yang memerlukannya dan kami sedang bekerja sangat untuk itu.”

Pejabat Putih juga melantik David Satterfield, bekas duta ke Lebanon dan Turki, untuk memimpin usaha Amerika Syarikat untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan kepada “orang yang rentan melalui Timur Tengah.” Satterfield dijangka tiba di Israel pada Isnin.

Dari Washington, penasihat keselamatan negara Biden berkata Amerika Syarikat tidak “membuat permintaan atau tuntutan kepada Israel berhubung operasi tentera mereka.” Jake Sullivan, membuat keliling program berita Ahad, berkata pentadbiran hanya “menyatakan prinsip asas kami – prinsip yang negara ini berdasarkan dan semua demokrasi, termasuk Israel, berdasarkan. Inilah yang membezakan kami daripada pengganas, bahawa sebenarnya kami menghormati kehidupan awam.”

Beliau berkata Amerika Syarikat tidak “campur tangan dalam perancangan tentera mereka atau cuba memberi arahan atau permintaan khusus.” Sullivan berkata Amerika Syarikat menyampaikan mesej secara awam dan peribadi bahawa “semua operasi tentera harus dilaksanakan selaras dengan undang-undang peperangan, awam harus dilindungi, awam harus mempunyai peluang sebenar untuk mencari keselamatan” dan mendapat akses kepada ubat-ubatan, air, makanan dan perlindungan.

Ucapan itu menandakan perubahan dalam komen pentadbiran Amerika Syarikat dalam beberapa hari terakhir ketika pegawai mendengar kebimbangan daripada pemimpin Arab. Pemimpin itu menyatakan akibat apa bencana kemanusiaan yang disebabkan oleh serangan darat Israel tidak hanya akan memberi kesan kepada orang Palestin tetapi juga mengapi-apikan pendapat awam di negara-negara Arab dan boleh mendestabilisasi negara-negara yang agak mesra.

Sullivan juga berkata Amerika Syarikat sehingga kini tidak dapat mengeluarkan warganegara Amerika dari Gaza melalui lintasan Rafah dengan Mesir.

Blinken menjelaskan dengan jelas di Mesir bahawa Amerika Syarikat tidak akan goyah dalam menyokong Israel, berkata: “Kami akan berdiri bersamanya hari ini, esok dan setiap hari dan kami melakukannya dalam perkataan dan juga perbuatan.”

Dalam pertemuannya selama kira-kira satu jam dengan Putera Mohammed di ladang peribadi ketua de facto Arab Saudi di luar Riyadh, Blinken “menekankan fokus tidak berbelah bahagi Amerika Syarikat untuk menghentikan serangan pengganas oleh Hamas, melepaskan semua tebusan, dan mencegah konflik merebak,” menurut kenyataan Jabatan Negeri.

“Kedua-dua pihak mengesahkan komitmen bersama untuk melindungi awam dan meningkatkan kestabilan di seluruh Timur Tengah dan seterusnya,” menurut kenyataan itu.

Penerangan Arab Saudi tentang perjumpaan memberi tumpuan terutamanya kepada awam Palestin, meniru perasaan pemimpin Arab lain yang Blinken telah bertemu. Ia berkata Arab Saudi akan membantah “penargetan awam dengan apa cara sekalipun atau mengganggu infrastruktur dan kepentingan vital yang mempengaruhi kehidupan harian mereka.”

“Putera menekankan perlunya bekerja untuk membincangkan cara-cara untuk menghentikan operasi tentera yang mengorbankan nyawa orang yang tidak bersalah,” kata Agensi Berita Arab Saudi dalam laporan mengenai perjumpaan itu.

Lee melaporkan dari Kaherah. Pensyarah Associated Press Sam Magdy di Kaherah dan Michelle L. Price di New York menyumbang kepada laporan ini.