Biden Menamakan Pusat Teknologi untuk Meningkatkan Industri dan Menciptakan Pekerjaan

(REHOBOTH BEACH, Del.) — Pentadbiran Biden menetapkan 31 hab teknologi yang menyentuh 32 negeri dan Puerto Rico untuk membantu mempercepatkan inovasi dan mencipta peluang pekerjaan dalam industri yang terpusat di kawasan-kawasan ini.

Menteri Perdagangan Gina Raimondo akan mengumumkan hab-hab ini pada Isnin di Rumah Putih.

“Saya perlu katakan, sepanjang kerjaya perkhidmatan awam saya, saya tidak pernah melihat sebanyak minat terhadap sebarang inisiatif daripada inisiatif ini,” kata Raimondo kepada wartawan semasa panggilan pers Ahad untuk merangkum pengumuman itu. Jabatannya menerima 400 permohonan, katanya.

“Tidak kira di mana saya pergi atau bertemu dengan siapa – CEO, gabenor, senator, ahli kongres, presiden universiti – semua mahu memberitahu saya tentang permohonan mereka dan betapa gembiranya mereka,” kata Raimondo.

Hab teknologi ini adalah hasil proses yang dilancarkan Jabatan Raimondo pada Mei untuk mengedarkan jumlah keseluruhan $500 juta dalam geran kepada bandar-bandar.

$500 juta itu berasal daripada $10 bilion yang dibenarkan dalam Akta CHIPS dan Sains tahun lalu untuk merancakkan pelaburan dalam teknologi baharu seperti kecerdasan buatan, komputer kuantum dan bioteknologi. Ia adalah usaha untuk meluaskan pelaburan teknologi yang secara besar-besaran terpusat di sekitar beberapa bandar AS – Austin, Texas; Boston; New York; San Francisco; dan Seattle – ke seluruh negara.

Program itu, secara rasminya Program Hab Teknologi dan Inovasi Serantau, menyentuh hujah ekonomi presiden bahawa orang seharusnya dapat mencari pekerjaan yang baik di mana mereka tinggal dan peluang seharusnya tersebar di seluruh negara, bukan terpusat. Putih telah cuba meninggikan mesej itu dan menekankan dasar Biden yang berkaitan ketika presiden Demokrat itu mengambil langkah untuk pemilihan semula 2024.

“Hab Teknologi ini akan merancakkan pelaburan dalam teknologi penting untuk pertumbuhan ekonomi, keselamatan negara, dan penciptaan pekerjaan, dan akan membantu masyarakat di seluruh negara menjadi pusat inovasi penting untuk daya saing Amerika,” kata Putih Isnin dalam kenyataan yang dihantar melalui emel.

31 hab teknologi itu menyentuh Oklahoma, Rhode Island, Massachusetts, Montana, Colorado, Illinois, Indiana, Wisconsin, Virginia, New Hampshire, Missouri, Kansas, Maryland, Alabama, Pennsylvania, Delaware, New Jersey, Minnesota, Louisiana, Idaho, Wyoming, South Carolina, Georgia, Florida, New York, Nevada, Missouri, Oregon, Vermont, Ohio, Maine, Washington dan Puerto Rico.