Biden Kata AS Sedang Berusaha Keras Untuk Mencari Tahanan Warga Amerika Di Gaza

President-Biden-speaking-about-Israel-Hamas

Seminggu selepas kumpulan militan Palestin Hamas menyerbu dari Gaza ke Israel dan melancarkan serangan tanpa sebelumnya, Presiden Joe Biden akan membincangkan cabaran diplomasi berkaitan dengan kemungkinan tawanan warga Amerika dan lain-lain dalam temubual CBS News 60 Minutes yang akan disiarkan malam Ahad ini.

Hamas memecah masuk sempadan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih 1,300 orang. Militan menembak mati keluarga di rumah mereka dan orang muda di festival muzik, membawa sekurang-kurangnya 126 tawanan ke Gaza, menurut pihak berkuasa Israel.

Empat belas warga Amerika masih tidak diketahui keadaannya selepas serangan itu, dengan sesetengahnya dipercayai diambil sebagai tawanan, kata Rumah Putih, mempersembahkan cabaran diplomatik besar kepada Biden.

Dalam petikan temubual 60 Minutes akan datang, Biden memberitahu pembawa berita Scott Pelley mengapa beliau memilih berbual dengan keluarga warga Amerika yang hilang secara terus menerusi Zoom. Beliau berkongsi bahawa ia penting kepadanya kerana beliau mahu keluarga itu tahu bahawa beliau prihatin “sangat” tentang apa yang berlaku.

“Kita perlu berkomunikasi kepada dunia ini penting,” kata Biden. “Ini bukan tingkah laku manusia. Ini murni kekejaman. Dan kita akan buat segala daya untuk mendapatkan mereka pulang jika kita boleh jumpa mereka.”

Apabila ditanya oleh Pelley apa yang akan dikatakannya kepada sesiapa yang menahan tawanan warga Amerika di Gaza, Biden menjawab bahawa pentadbirannya akan buat segala daya untuk mencari mereka. Menolak untuk memasuki butiran lanjut, beliau menambah: “Kita sedang bekerja sedaya upaya.”

Keadaan tawanan yang berpotensi ini membawa cabaran besar kepada Biden dan rakan sejawatannya dari Israel, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. Hamas secara bersejarah memanfaatkan tawanan dalam pertukaran yang tidak sama rata. Pada 1985, Israel menukar 1,1500 tahanan Palestin untuk melepaskan tiga askar Israel yang ditawan.

Puluhan tawanan telah menjadi pion dalam peperangan semasa antara Israel dan Hamas, yang pada Ahad menjadi konflik paling membunuh bagi Palestin. Israel memotong bekalan elektrik, air dan minyak ke enklaf pantai itu sehingga tawanan dibebaskan dan terus mengebom kawasan itu dengan ganas, membunuh lebih 2,300 orang, kata kementerian kesihatan Palestin.

Sementara itu, Hamas mengancam untuk mematikan seorang tawanan setiap kali Israel membomb rumah rakyat Palestin tanpa amaran, walaupun seorang pegawai Hamas menarik balik ancaman itu, memberitahu BBC bahawa tawanan akan diperlakukan dengan cara yang “manusiawi, bermaruah.”

Biden dan Israel menuduh Hamas menggunakan rakyat awam sebagai perisai manusia. Tentera Israel memerintahkan lebih satu juta orang di utara Gaza berpindah ke selatan dalam usaha memisahkan penduduk ketika menyediakan serangan darat yang mungkin untuk cuba membasmi Hamas. Pakar dasar ramalkan serangan darat akan mengakibatkan pertempuran rumah ke rumah yang kejam dan korban awam tinggi.