Biden Hadapi Pilihan Sukar Mengenai Tebusan Amerika di Gaza

President Biden Delivers Remarks On Hamas Attacks In Israel

Presiden Biden dihadapkan dengan realiti berduri bahawa rakyat Amerika adalah antara tebusan yang diculik dan dibawa ke Gaza oleh pengganas Hamas pada hujung minggu lalu, tetapi kerajaan AS tidak tahu berapa ramai warganegaranya berada dalam situasi itu atau di mana mereka berada.

“Kami kini tahu bahawa rakyat Amerika adalah antara mereka yang ditahan oleh Hamas,” kata Biden kepada wartawan di Bilik Makan Negeri Rumah Putih pada hari Selasa. Beliau berkata tentera AS akan membantu pasukan Israel dalam perancangan dan pengumpulan maklumat risikan untuk usaha menyelamat tebusan dan bahawa beliau tidak mempunyai “keutamaan yang lebih tinggi” sebagai Presiden daripada keselamatan rakyat Amerika yang ditahan sebagai tebusan di seluruh dunia.

Bercakap dengan tegas di hadapan potret Abraham Lincoln, Biden menyebut keganasan Hamas melalui bandar dan ladang di selatan Israel dan pembunuhan lebih 1,000 orang Israel sebagai “kejahatan tulen, tidak berperikemanusiaan” dan mengesahkan bahawa mereka yang terbunuh termasuk 14 orang Amerika. “Pada saat ini, kita mesti sangat jelas,” kata Biden. “Kami berdiri bersama Israel.”

Di luar mengesahkan bahawa sebahagian daripada tebusan adalah warganegara AS, pegawai Rumah Putih mempunyai sedikit butiran lain mengenai mereka atau pilihan yang ada untuk menyelamatkan mereka kepada Biden.

“Kami tidak tahu tentang keadaan mereka dan kami tidak dapat mengesahkan bilangan tebusan Amerika yang tepat,” kata Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan kepada wartawan di Rumah Putih. Lebih daripada 20 warganegara Amerika yang berada di Israel hilang, kata Sullivan, tetapi tidak jelas berapa ramai daripada mereka ditahan sebagai tebusan oleh Hamas.

Kekurangan kejelasan itu sangat mengecewakan bagi sebahagian ahli keluarga warganegara Amerika yang terperangkap dalam krisis itu. Nahar Neta tidak tahu sama ada ibunya, Adrienne Neta, berusia 66 tahun, masih hidup selepas diculik pada hari Sabtu oleh Hamas dari rumahnya di Kibbutz Be’eri. “Agak keterlaluan pada peringkat ini untuk mengatakan bahawa senario optimis adalah dia ditahan sebagai tebusan di Gaza dan bukannya mati di jalan kibbutz tempat kami dibesarkan,” katanya semasa acara di Jerusalem di mana ahli keluarga warganegara Amerika yang diculik menyeru Biden untuk mengambil tindakan membawa pulang orang tersayang mereka.

Nahar menerangkan bagaimana Adrienne sedang bercakap dengan dia dan anak perempuannya ketika serangan itu berlaku apabila mereka mendengar jeritan ibunya. Neta berkata bahawa ibunya, yang pernah bekerja sebagai jururawat dan bidan, bercakap dalam bahasa Arab untuk mencuba menenangkan penyerang.

Jika AS dapat mengesan mana-mana warganegara Amerika yang ditahan Hamas, misi penyelamatan AS akan sangat kompleks dan berbahaya bagi anggota tentera AS dan mana-mana awam di Semenanjung Gaza yang padat penduduk, yang kini berada di bawah barisan peluru berpandu Israel yang kerap. Juga, penculik mungkin memegang warganegara AS bersama-sama tahanan Israel, meninggalkan soalan terbuka tentang negara mana yang akan memimpin operasi sedemikian.

Hamas dipercayai mempunyai lebih 100 tebusan di Gaza, termasuk kanak-kanak dan warga emas, menjadikan serangan Israel ke Gaza lebih mencabar dan kompleks, kata Uzi Arad, yang berkhidmat sebagai penasihat keselamatan kebangsaan kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dari 2009 hingga 2011. “Ini adalah faktor yang mempersulitkan sehingga tahap yang luar biasa, kerana tebusan kini mungkin digunakan sebagai kad dalam pengurusan perang,” kata Arad, yang merupakan sebahagian daripada serbuan komando Israel pada 1976 untuk menyelamatkan tebusan di Lapangan Terbang Antarabangsa Entebbe di Uganda. Arad memuji kenyataan sokongan Biden kepada Israel pada hari Selasa. “Kesannya terhadap semangat dan sikap Israel adalah mengukuhkan,” katanya.

Biden memerintahkan pesawat tentera AS ke Israel dimuatkan dengan senjata, peralatan dan bekalan tambahan, dan kumpulan serangan kapal induk AS bersenjata peluru berpandu berpanduan menunggu di Laut Mediterranean Timur untuk mencegah militan lain yang disokong Iran yang berpangkalan di Syria dan Lubnan daripada mengambil kesempatan pada saat ini untuk memperhebat serangan mereka sendiri.

Kumpulan serangan tentera laut AS, diketuai oleh USS Gerald R. Ford – kapal induk paling canggih dan paling canggih dalam armada AS – dikendalikan oleh lebih 5,000 pelaut dan Marin dan meletakkan pasukan operasi khas tambahan AS, peralatan pengumpulan maklumat, dan pesawat serangan lebih dekat ke Gaza. Mereka boleh digunakan dalam operasi penyelamatan tebusan yang berpotensi, jika AS dapat mengetahui lebih banyak tentang nasib mereka.

Keluarga warganegara Amerika yang hilang yang bercakap kepada wartawan di Jerusalem pada hari Selasa berasa frustrasi kerana mereka tidak diberitahu apa-apa oleh Jabatan Negara AS atau kerajaan Israel tentang apa yang mungkin terjadi kepada orang yang mereka kasihi. Neta mahu mendengar apa yang diketahui pegawai AS dan Israel tentang ibunya pada ketika ini. “Saya rasa selepas tiga hari – lebih daripada tiga hari sekarang – adalah permintaan yang lebih daripada munasabah untuk seseorang dari kerajaan Israel atau pentadbiran AS menghubungi kami dengan sebarang maklumat yang mereka mungkin ada tentang ahli keluarga kami,” kata Neta.

—LAPORAN OLEH ERIC CORTELLESSA