Biden akan Meminta Kongres untuk $105 Bilion untuk Memerkukuhkan Israel dan Ukraine, Sempadan Amerika Syarikat-Mexico, dan Wilayah Indo-Pasifik

U.S. President Joe Biden berucap dari Pejabat Oval Rumah Putih pada hari Khamis, 19 Oktober 2023, di Washington, tentang perang di Israel dan Ukraine.

WASHINGTON – Menyatakan bahawa kepimpinan AS “mengekalkan dunia bersama”, Presiden Joe Biden memberitahu rakyat Amerika pada malam Khamis bahawa negara itu perlu memperkukuh sokongannya terhadap Ukraine dan Israel di tengah-tengah dua konflik yang sangat berbeza, tidak menentu dan berdarah.

Menyedari bahawa “konflik ini kelihatan jauh”, Biden bersikeras dalam ucapan jarang-jarang dari Pejabat Oval bahawa mereka tetap “penting untuk keselamatan negara Amerika” sebagai beliau bersiap untuk meminta Kongres memberi bilionan dolar bantuan tentera untuk kedua-dua negara.

“Sejarah telah mengajar kita apabila pengganas tidak membayar harga keganasan mereka, apabila diktator tidak membayar harga keagresifan mereka, mereka menyebabkan lebih banyak kekacauan dan kematian dan lebih banyak kemusnahan,” kata Biden. “Mereka terus bergerak. Dan kos dan ancaman kepada Amerika dan dunia terus meningkat.”

Ucapan Biden mencerminkan pandangan yang meluas tentang kewajipan AS di luar negara ketika beliau menghadapi rintangan politik di dalam negara untuk pembiayaan tambahan. Beliau dijangka akan meminta $105 bilion pada hari Jumaat, termasuk $60 bilion untuk Ukraine, kebanyakannya akan menggantikan stok senjata AS yang disediakan sebelumnya.

Terdapat juga $14 bilion untuk Israel, $10 bilion untuk usaha kemanusiaan yang tidak dinyatakan, $14 bilion untuk menguruskan sempadan AS-Mexico dan memerangi pengedaran fentanil, dan $7 bilion untuk rantau Indo-Pasifik, yang termasuk Taiwan. Cadangan itu dijelaskan oleh tiga orang yang mengetahui butirannya yang bersikeras untuk kekal tanpa nama sebelum pengumuman rasmi.

“Ini adalah pelaburan bijak yang akan memberi pulangan keselamatan untuk Amerika selama generasi,” kata Biden.

Beliau berharap dengan menggabungkan semua isu-isu ini ke dalam satu rang undang-undang, ia akan mencipta koalisi yang diperlukan untuk kelulusan Kongres. Ucapannya datang sehari selepas lawatan berisiko tinggi beliau ke Israel, di mana beliau menunjukkan solidariti dengan negara itu selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas dan mendorong lebih bantuan kemanusiaan kepada orang Palestin.

Dengan Israel terus mengebom Jalur Gaza dan bersiap untuk serangan darat, Biden meletakkan penekanan lebih besar terhadap kesan maut konflik itu terhadap orang awam di sana, dengan berkata beliau “patah hati dengan kematian tragis orang Palestin”.

“Israel dan Palestin sama-sama layak untuk hidup dalam keselamatan, kemuliaan dan aman,” kata Biden. Beliau juga memberi amaran tentang gelombang naik antisemitisme dan Islamofobia di AS, menyatakan pembunuhan Wadea Alfayoumi, seorang budak lelaki Palestin-Amerika berusia 6 tahun.

“Kepada semua yang sedang berduka, saya mahu anda tahu saya melihat anda. Anda adalah sebahagian daripada kami,” kata Biden. “Dan saya mahu berkata ini kepada anda. Anda semua adalah orang Amerika.”

Pihak Putih berkata selepas ucapannya, Presiden dan Ibu Negara Jill Biden berbual melalui telefon dengan bapa dan pakcik Wadea untuk menyatakan “simpati terdalam” mereka dan berkongsi doa mereka untuk pemulihan ibu budak lelaki itu, yang juga ditikam.

Biden memasukkan amaran kepada pemimpin Iran, yang telah menyokong Hamas di Gaza dan pencerobohan Rusia ke Ukraine, dan berkata AS “akan terus memegang mereka bertanggungjawab.”

Sebagai Biden mencari penggal kedua dalam kempen yang kemungkinan akan bergantung kepada perasaan pengundi tentang ekonomi, beliau berhati-hati untuk menekankan bahawa perbelanjaan itu akan mencipta pekerjaan untuk pekerja AS, merujuk kepada pembinaan peluru berpandu di Arizona dan peluru meriam di Pennsylvania, Ohio, dan Texas.

Dan beliau memasukkan salam kepada salah satu wira politiknya, Franklin Delano Roosevelt, dengan berkata bahawa “seperti dalam Perang Dunia II,” negara itu “membina arsenal demokrasi dan berkhidmat untuk penyebab kebebasan.”

Biden menghadapi pelbagai cabaran yang mencabar kerana beliau cuba untuk menjamin wang itu. Dewan Rakyat masih dalam kekacauan kerana majoriti Republikan tidak dapat memilih speaker untuk menggantikan Rep. Kevin McCarthy, yang digugurkan lebih daripada dua minggu lalu.

Selain itu, Republikan konservatif menentang wang untuk menghantar lebih senjata ke Ukraine ketika pertempurannya menentang pencerobohan Rusia menghampiri tanda dua tahun. Permohonan sebelumnya Biden untuk pembiayaan, yang termasuk $24 bilion untuk membantu beberapa bulan berikutnya berjuang, dipotong keluar daripada undang-undang belanjawan bulan lalu walaupun permintaan peribadi daripada Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky.

Akan ada rintangan dari sesetengah pihak di seberang spektrum politik apabila berkaitan dengan bantuan tentera untuk Israel, yang telah mengebom Jalur Gaza sebagai tindak balas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober.

Kritikan menuduh Israel membunuh orang awam secara tidak terpilih dan melakukan jenayah perang dengan memotong bekalan penting termasuk makanan, air dan bahan api.

Sokongan bipartisan untuk Israel sudah pun merosot dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana progresif Demokrat menjadi lebih lantang dalam penentangan mereka terhadap pendudukan Israel selama dekad terhadap wilayah Palestin, yang secara meluas dianggap haram oleh komuniti antarabangsa.

Terdapat juga perselisihan pendapat dalam pentadbiran Biden. Josh Paul, seorang pegawai Kementerian Luar Negeri yang menyelia pejabat penghubung Kongres yang mengendalikan jualan senjata asing, meletak jawatan atas dasar AS terhadap pemindahan senjata ke Israel.

“Saya tidak dapat bekerja untuk menyokong satu set keputusan polisi utama, termasuk mempercepatkan lebih senjata ke satu pihak konflik, yang saya percaya sempit, merosakkan, tidak adil dan bertentangan dengan nilai-nilai yang kita tampilkan secara awam,” tulisnya dalam kenyataan yang dimuat naik ke akaun LinkedIn beliau.

Ucapan dari Pejabat Oval adalah salah satu platform paling berprestij yang boleh diperintahkan oleh Presiden, peluang untuk cuba menangkap perhatian negara pada masa krisis. Saluran televisyen utama memotong rancangan biasa untuk menyiarkan ucapan langsung.

Biden hanya menyampaikan satu ucapan sedemikian semasa presiden beliau selepas Kongres meluluskan undang-undang belanjawan bipartisan untuk mengelakkan kegagalan terhadap hutang negara.

Pihak Putih dan pegawai kanan pentadbiran lain, termasuk Pengarah Pentadbiran dan Belanjawan Shalanda Young, telah secara senyap memaklumkan kepada ahli kongres utama dalam beberapa hari kebelakangan ini tentang garis besar permintaan pembiayaan tambahan yang dirancang.

Senat Demokratik merancang untuk bergerak dengan pantas terhadap cadangan Biden, berharap ia mencipta tekanan ke atas Dewan Rakyat Republikan untuk menyelesaikan drama kepimpinannya dan kembali ke perundangan.

Walau bagaimanapun, terdapat perselisihan dalam Senat juga tentang cara maju. Lapan orang Republikan, dipimpin oleh Sen. Roger Marshall dari Kansas, berkata mereka tidak mahu menggabungkan bantuan untuk Ukraine dan Israel dalam undang-undang yang sama.

“Ini adalah dua konflik yang berbeza dan tidak berkaitan dan akan salah untuk memanfaatkan sokongan bantuan kepada Israel dalam usaha untuk mendapatkan bantuan tambahan untuk Ukraine diluluskan,” tulis mereka dalam surat.

Sen. Kevin Cramer dari North Dakota berkata beliau baik dengan cadangan itu selama terdapat usaha baru untuk menangani isu sempadan. Tetapi beliau berkata “ia perlu dirancang untuk menjamin sempadan, bukan untuk memudahkan perjalanan melalui sempadan.”

Walaupun terdapat kemerosotan dalam kedatangan pendatang haram ke AS selepas pemulaan sekatan pemohon suaka baru Mei, penyeberangan haram melebihi purata harian 8,000 bulan lalu.

Sen. Chris Murphy dari Connecticut yang memimpin panel Senat yang menyelia pembiayaan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, berwaspada terhadap sebarang usaha untuk memperbaharui dasar sempadan semasa perdebatan belanjawan.

“Bagaimana kita akan menyelesaikan perbezaan pandangan kita tentang imigrasi dalam tempoh dua minggu?” kata Murphy. “Ini adalah rang undang-undang pembiayaan tambahan. Semakin anda memuatkan dasar, ia kelihatan seperti rancangan untuk gagal.”

Keputusan Biden untuk memasukkan pembiayaan untuk rantau Asia Tenggara dalam cadangannya adalah tanda kepada potensi konflik antarabangsa yang lain. China mahu menyatukan semula Taiwan secara paksa.