Biden akan hoskan pemimpin Iraq dengan perbincangan berterusan untuk menggulungkan gabungan tentera menentang Negara Islam

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Biden akan menjemput Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani, yang akan melawat bulan depan kerana negara-negara mengadakan perbincangan rasmi tentang menamatkan misi koalisi yang diketuai Amerika Syarikat yang dibentuk untuk memerangi kumpulan Negara Islam di Iraq.

Pertemuan itu dijadualkan pada 15 April, kata Pejabat Putih Jumaat.

Pemimpin akan “berunding mengenai pelbagai isu”, termasuk perjuangan menentang Negara Islam dan “pelaksanaan reformasi kewangan Iraq untuk mempromosikan pembangunan ekonomi dan kemajuan ke arah kemerdekaan kewangan dan pemodenan Iraq”, kata Pejabat Putih.

Kedua-dua negara mempunyai hubungan yang rumit sebahagiannya disebabkan pengaruh Iran yang besar di Iraq, di mana satu pakatan kumpulan yang disokong Iran membawa al-Sudani ke kuasa pada Oktober 2022.

Amerika Syarikat baru-baru ini telah mendesak Iraq untuk berbuat lebih untuk mencegah serangan ke atas pangkalan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria yang semakin memudaratkan Timur Tengah selepas serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel. Ia juga cuba mengenakan tekanan kewangan terhadap hubungan Baghdad dengan Tehran, menyekat akses Iraq kepada wangnya sendiri dalam usaha untuk menghapuskan pencucian wang yang dikatakan memberi manfaat kepada Iran dan Syria.

Amerika Syarikat dan Iraq pada masa sama telah mengadakan sesi pertama pada Januari untuk membincangkan penamatan koalisi yang dicipta untuk membantu kerajaan Iraq memerangi Negara Islam, dengan kira-kira 2,000 tentera Amerika Syarikat yang kekal di negara itu di bawah persetujuan dengan Baghdad. Pegawai Iraq sesekali meminta penarikan tentera tersebut.

Lawatan itu juga akan datang setahun selepas penculikan di Baghdad Elizabeth Tsurkov, seorang akademik Rusia-Amerika di Universiti Princeton yang dipercayai ditahan oleh sekutu militia yang disokong Iran, Kataib Hezbollah, yang dianggap oleh Washington sebagai kumpulan pengganas dan dianggap sebagai salah satu kumpulan bersenjata yang paling kuat di Iraq. Ia dibentuk semasa kekosongan kuasa yang mengikuti pencerobohan Amerika Syarikat pada 2003 ke atas Iraq, dengan sokongan dari Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran.

Khamis, adiknya Emma Tsurkov, mendesak Jabatan Negara untuk mengisytiharkan Iraq sebagai negara penaja pengganas dan memanggil Pejabat Putih untuk menjadikan pertemuan al-Sudani tertakluk kepada Perdana Menteri mengatur pembebasan adiknya — sesuatu yang beliau kata beliau berkuasa untuk lakukan.

“Saya terkejut bahawa Sudani dibenarkan menjabat tangan Presiden Biden sementara tangan yang lain memegang kunci rantai adik saya,” kata Tsurkov di acara luar pejabat Kedutaan Iraq di Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.