Berpuluh-puluh Palestin terbunuh semasa penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza, laporan mengatakan

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh dan 280 cedera apabila rakyat Palestin beramai-ramai menuju ke trak yang memuatkan bantuan kemanusiaan dan bertembung api di bandar Gaza awal pagi Khamis, menurut laporan media tempatan.

Keadaan sebenar berlakunya kematian masih tidak jelas; manakala beberapa laporan mencadangkan tentera Israel menembak ke arah orang ramai apabila mereka beramai-ramai ke arah trak, tentera Israel mencadangkan kebanyakan yang mati tersepit.

“Pagi tadi, semasa masuknya trak bantuan kemanusiaan ke , penduduk Gaza mengelilingi trak, dan merampas bekalan yang dibawa,” kata tentera Pertahanan Israel (IDF) dalam kenyataan. “Semasa insiden itu, puluhan rakyat Gaza cedera akibat dorongan dan tersepit. Insiden sedang ditinjau.”

IDF mencadangkan kurang daripada 10 orang awam cedera akibat tentera Israel membuka api semasa penghantaran bantuan kemanusiaan, dan kebanyakan kematian dan kecederaan berlaku akibat kesesakan.

Insiden maut berlaku di bulatan al-Nabusi barat bandar Gaza di bahagian utara enklaf itu, kata jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza Ashraf al-Qidra.

Fares Afana, ketua perkhidmatan ambulans Hospital Kamal Adwan, berkata doktor tiba di tapak kejadian mendapati “puluh atau ratusan” terbaring di atas tanah. Beliau berkata tidak cukup ambulans untuk mengutip semua yang mati dan cedera dan sesetengah dibawa ke hospital atas gerabak keledai.

Dr Hussam Abu Safia, pengarah Hospital Kamal Adwan, berkata kakitangan kecemasan berjuang untuk menangani aliran pesakit.

“Kebanyakan pesakit kami dalam keadaan kritikal, yang memerlukan campur tangan pembedahan segera, tetapi kami tiada bilik operasi,” kata Abu Safia kepada Al Jazeera.

“Saya berdiri tiada daya. Kami hanya memberikan rawatan pertolongan cemas sahaja.”

Hamas menyalahkan Israel, dan pentadbirannya “sepenuhnya bertanggungjawab” atas insiden itu dan atas “pengusiran etnik” rakyatnya. Kumpulan itu memanggil demonstrasi di seluruh dunia terhadap pengeboman Israel ke atas Gaza.

“Kami berbelas kasihan ke atas roh syuhada’ rakyat kami, dan kami tegaskan bahawa pengorbanan dan darah mereka tidak akan sia-sia dan kami akan kekal setia kepada sebab, tanah air, dan kemuliaan kami,” kumpulan itu pos ke Telegram.

Bandar Gaza dan baki bahagian utara Gaza merupakan sasaran pertama serangan udara, laut dan darat dilancarkan bertindak balas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober di mana militan menyeberangi sempadan dari Gaza dan membunuh kira-kira 1,200 orang. Kawasan itu mengalami kemusnahan meluas dan sebahagian besarnya terasing dari baki wilayah selama berbulan-bulan, dengan sedikit bantuan memasuki.

Kementerian Kesihatan berkata jumlah kematian Palestin dari peperangan itu meningkat kepada 30,035, dengan tambahan 70,457 cedera. Ia tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam angkanya tetapi menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk kira-kira dua pertiga daripada yang terbunuh.

Reuters dan IDF

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.