Bencana kelaparan di Abad ke-21 mesti menjadi Garis Merah. Inilah yang boleh kita lakukan

Aid Distribution In Yemen 2022

Kelaparan kembali menjadi ancaman nyata. Dan bukan hanya di satu atau dua negara, tetapi di beberapa kawasan. Berita baiknya adalah kita mempunyai sumber dan kemahiran untuk menjadikan kelaparan sesuatu dari masa lalu. Tetapi strategi lampau tidak akan berkesan.

Sehingga baru-baru ini, kejayaan dalam perjuangan menentang kelaparan global adalah salah satu pencapaian terhebat umat manusia. Antara 1990 dan 2019, kadar kekurangan zat makanan kronik di seluruh dunia menurun daripada 38% kepada 7.9%. Walau bagaimanapun, Ia kini meningkat dengan pesat dengan akibat yang memusnahkan. Hari ini, lebih suku bilion orang bergelut dengan kelaparan dan kekurangan zat makanan yang teruk, peningkatan 100% dalam tempoh lima tahun sahaja.

Sebagai pekerja bantuan, kami telah bekerja dengan komuniti yang berada di barisan hadapan krisis ini. Dari Haiti ke Somalia, dan Afghanistan ke Yemen, kami mendengar daripada ibu-ibu yang putus asa di terlalu banyak wad pemakanan dan kem pelarian.

Peningkatan kelaparan disebabkan campuran toksik perubahan iklim, konflik bersenjata, dan krisis ekonomi global yang telah memburukkan kemiskinan dan ketidaksamaan, meletihkan keupayaan banyak keluarga dan komuniti untuk menangani masalah. Sistem makanan global, yang bertanggungjawab memberi makan berbilion orang, semakin tertekan akibat kelemahan struktur, kejutan berulang, dan penggunaan sumber planet yang tidak mampan. Pada masa dunia perlu bersatu padu untuk menyelesaikan cabaran global, kita melihat peningkatan ketegangan dan perpecahan politik. Usaha semasa tidak mencukupi, gagal membantu komuniti yang terpinggir dan negara berpendapatan rendah.

Sebagai pekerja bantuan, kami juga nampak harapan. Orang dan komuniti yang terjejas, apabila diberi kuasa dengan alat dan pengetahuan yang betul, berinovasi menghadapi bencana. Pada skala kecil, dengan alat dan kerjasama, golongan termiskin dan paling terkesan oleh perubahan iklim (namun paling kurang bertanggungjawab) tidak menunggu untuk diselamatkan. Komuniti ini memerangi kemiskinan, kekurangan dan kemarau melalui pertanian pintar iklim, memberi makan keluarga mereka dan membina masa depan yang lebih cerah dan hijau. Tetapi mereka memerlukan sokongan.

Pertama dan terutama, kita perlu melabur dalam penyesuaian iklim, serta pengurangan kesan, untuk membantu komuniti menahan kesan terburuk krisis iklim. Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa perubahan iklim adalah faktor utama di sebalik kemarau maut yang mengorbankan ribuan nyawa di Tanduk Afrika dari 2020-2022. Dengan memberi kesan terus kepada bekalan makanan, air, dan tenaga, perubahan iklim juga membawa kepada persaingan sumber asli yang meningkat dan pemindahan penduduk, memanaskan konflik dan kesengsaraan.

Sebaliknya, inisiatif penyesuaian iklim – melalui, contohnya, penggunaan tanaman tahan kemarau atau teknik pengairan yang lebih cekap – terbukti amat berkesan – menghasilkan pulangan pelaburan yang tinggi. Sebagai contoh, projek Haiti Takes Root memanfaatkan pengetahuan petani Haiti untuk menggalakkan strategi ketahanan iklim yang menyesuaikan diri dengan perubahan corak cuaca. Dengan menanam pokok buah-buahan dan kayu keras di samping tanaman makanan bermusim, projek ini meningkatkan pengeluaran pertanian tempatan, memperbaiki keselamatan makanan dan memulihara kepelbagaian biologi, yang kesemuanya mengukuhkan komuniti dengan menyokong ekonomi dan bersedia untuk perubahan iklim. Kejayaan seperti ini perlu diskalakan, dikongsi dan diulangi.

Kedua, kita mesti menangani kemiskinan dan ketidaksamaan yang berterusan di dalam dan antara negara kita. Menurut Oxfam, 10 orang di planet ini hari ini memiliki lebih banyak kekayaan daripada 200 juta wanita Afrika. Begitu juga, perhatian kita perlu meliputi seni bina kewangan global, digambarkan oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai “usang, tidak berfungsi dan tidak adil.” Ia mesti diformasikan. Tahap hutang luar negara-negara berpendapatan rendah telah lebih daripada berganda dalam dekad yang lalu, memberi kesan yang lebih berat ke atas negara-negara rentan iklim. Sesetengah negara membayar lebih untuk perkhidmatan hutang awam berbanding sistem pendidikan atau penjagaan kesihatan mereka, meninggalkan sumber terhad untuk menyokong rakyat mereka pada masa krisis. Adalah mendesak untuk mereformasi sistem kewangan global dan membolehkan penstrukturan semula hutang mampan.

Walaupun krisis iklim dan ekonomi semakin mendorong krisis makanan, kita tidak boleh mengabaikan hakikat bahawa konflik dan ketidakselamatan kekal sebagai pemacu utama kelaparan. Setiap tujuh buah negara – Afghanistan, Burkina Faso, Haiti, Nigeria, Somalia, South Sudan dan Yemen – di mana orang menghadapi keadaan seperti kelaparan tahun lalu dipengaruhi oleh konflik bersenjata atau tahap keganasan yang melampau. Terdapat kewajipan moral untuk menggandakan usaha kita untuk mencegah, mengurangkan dan mengakhiri konflik, pada masa yang sama, mengurangkan kesannya. Program seperti Inisiatif Bijirin Laut Hitam, yang membenarkan eksport berjuta-juta tan bijirin dan menyumbang kepada penurunan harga makanan global, memberi contoh cara untuk mengurangkan kesan konflik walaupun sebelum keamanan dicapai.

Ketiga, kita perlu menukar cara kita bekerja, dengan melabur dalam pelaku tempatan dan meletakkan wanita dan gadis di barisan hadapan tindak balas. Jelas bahawa wanita adalah kunci penyelesaian. Merekalah yang melakukan sebahagian besar kerja pertanian dan meletakkan makanan di atas meja. Namun, mereka sering dikecualikan daripada pemilikan tanah, atau akses kepada kredit dan aset produktif. Dengan menjembatani jurang gender dalam pertanian sahaja, kita boleh menghalang 100-150 juta orang daripada kelaparan. Ini akan memberi manfaat bukan sahaja kepada wanita, tetapi juga keluarga, komuniti dan negara mereka. Kami telah melihat bukti dalam contoh yang tidak terkira – di Niger, Kenya dan tempat lain.

Akhir sekali, ia adalah tentang memberi keutamaan pencegahan dan pengurusan risiko proaktif. Itu memerlukan penglibatan bukan sahaja pelaku kemanusiaan, tetapi juga pembangunan, kewangan dan sektor swasta. Dengan gabungan amaran awal dan tindakan awal yang dipertingkatkan, komuniti dapat melindungi mata pencarian mereka, kelaparan dapat dibendung, dan nyawa diselamatkan.

Kita tidak boleh menunggu pengisytiharan kelaparan sebelum bertindak. Cabarannya besar, tetapi berita baiknya kita boleh mengubah trend memusnahkan ini. Pada abad ke-21, kelaparan mesti menjadi garis merah bagi dunia. Garis merah di mana kita bersatu dan bertindak.