Belarus sabit kesalahan kumpulan rock pembangkang terkenal dan menjatuhkan hukuman kerja pemulihan

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — pada hari Jumaat menghukum sebuah kumpulan rock pembangkang terkenal, menetapkan kumpulan dan tiga ahlinya sebagai ekstremis dan menghukum mereka dengan dua tahun buruh pembetulan. Ini adalah terkini dalam penindasan bertahun-tahun terhadap pembangkang yang telah menelan negara ini berjumlah 9.5 juta orang.

Ahli-ahli kumpulan Nizkiz — Alyaksandr Ilyin, Siarhei Kulsha dan Dzmitry Khalyaukin — didakwa atas “menganjurkan dan merancang tindakan yang sangat menyalahi ketenteraman awam.”

Pada tahun 2020, apabila Belarus dilanda protes besar-besaran yang meletus selepas memenangi penggal keenamnya dalam pejabat dalam pilihan raya yang dipertikaikan, kumpulan itu melancarkan “Rules”, lagu yang menjadi lagu protes. Satu video muzik untuk lagu itu difilemkan di salah satu demonstrasi menentang pemimpin otokratik negara itu.

Kerajaan Lukashenko melepaskan serangan kejam balasan terhadap protes, menangkap lebih daripada 35,000 orang dan memukul beribu-ribu dengan kejam. Ramai yang diberi label sebagai “ekstremis”, satu penggunaan sering terhadap pengkritik. Penindasan terus berterusan sehingga hari ini.

Selain daripada hukuman, kumpulan dan pemuzik juga ditambah ke dalam senarai negeri ekstremis, yang secara kesannya bermakna larangan terhadap lagu-lagu mereka dan membenarkan penganut fan Nizkiz dituduh.

Kumpulan itu ditubuhkan pada tahun 2008 di bandar Mogilev di timur negara itu. Pada Januari 2024, Ilyin, Kulsha dan Khalyaukin ditangkap dan pada mulanya menghadapi tuduhan ringan, tetapi kemudian pihak berkuasa membuka kes jenayah terhadap mereka. Mereka telah berada di belakang barisan sejak itu.

Pada bulan Februari, pusat hak asasi manusia Belarus mengisytiharkan mereka sebagai tahanan politik. Menurut kumpulan itu, yang merupakan yang tertua dan paling terkemuka di negara itu, kini terdapat 1,387 tahanan politik di Belarus, termasuk pengasas Viasna Ales Bialiatsky, yang memenangi Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 2022.

Pemimpin pembangkang Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya pada hari Jumaat menyeru pemuzik di seluruh dunia “untuk menyatakan solidariti dengan rakan sejawat mereka di Belarus, yang didakwa atas lagu-lagu kebebasan.”

“Rejim Belarus terus menyerang kebudayaan kami dengan kejam,” kata Tsikhanouskaya dalam komen bertulis yang dihantar kepada Agensi Berita Associated Press.

“Lagu-lagu Nizkiz dinyanyikan semasa protes 2020,” katanya. “Itulah sebabnya ahli-ahli kumpulan rock popular ini ditangkap dengan kejam di apartmen mereka kemudian didakwa. Ini satu lagi tindakan malu rejim membalas dendam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.