Bekas presiden Panama bersembunyi di kedutaan Nicaragua sementara mahkamah memerintahkan penangkapannya

(SeaPRwire) –   Petugas Panama pada hari Khamis untuk bekas Presiden Ricardo Martinelli, yang telah bersembunyi di Kedutaan Nicaragua sejak menerima suaka politik dari negara itu awal bulan ini.

Seorang hakim meluluskan permohonan perubahan pembebasan bersyarat Martinelli yang berdiri sementara dia merayu hukuman 10 tahunnya atas kesalahan mencuci wang, mahkamah persekutuan berkata. Mahkamah Agung menolak rayuan akhir Martinelli awal bulan ini, mengekalkan hukumannya dan secara nyata mengakhiri usahanya untuk kembali politik.

Perubahan itu tidak mungkin segera menyebabkan penangkapan Martinelli kerana dia masih berada di dalam Kedutaan Nicaragua. telah sehingga kini enggan membenarkan Nicaragua memindahkan Martinelli keluar negara.

Mahkamah persekutuan berkata permintaan untuk mengubah status pembebasan Martinelli mencerminkan risiko pelarian yang dia hadapi, antara faktor-faktor lain.

Martinelli berusia 71 tahun, yang memerintah pada 2009-2014, masih merupakan calon presiden partinya walaupun perlembagaan Panama melarang sesiapa yang dihukum selama lima tahun atau lebih untuk jenayah daripada memegang jawatan terpilih.

Petugas pilihan raya telah berkata mereka hanya menunggu notifikasi rasmi keputusan Mahkamah Agung mengekalkan hukumannya untuk bertindak terhadap calonnya.

Martinelli didapati bersalah pada Julai tahun lalu atas kesalahan mencuci wang dalam kes yang bermula pada 2017 dan berkaitan dengan pembelian syarikat penerbitan pada 2010 yang memiliki akhbar kebangsaan.

Penyiasat berkata syarikat-syarikat yang memenangi kontrak kerajaan lumayan semasa presiden Martinelli membiayai syarikat depan yang kemudiannya digunakan untuk membeli penerbit. Transaksi itu melibatkan siri kompleks pemindahan wang asing yang berjumlah $43 juta. Syarikat depan mengumpul wang itu dipanggil “New Business.”

Martinelli dihukum lebih 10 tahun penjara dan didenda $19 juta. Dia menafikan salah laku dan mengekalkan dia menjadi mangsa penganiayaan politik. Mahkamah rayuan mengesahkan hukuman pada Oktober.

Martinelli, seorang populis yang menyelia tempoh projek infrastruktur besar, termasuk pembinaan laluan metro pertama ibu negara, adalah ketua jenayah di Panama.

Tahun lalu, kerajaan AS melarang Martinelli dan keluarga terdekatnya memasuki negara itu, berdasarkan apa yang dipanggil penglibatannya dalam “rasuah” yang “signifikan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.