Bekas Perdana Menteri Pakistan Imran Khan dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun dalam kes Cipher

(SeaPRwire) –   Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara selama 10 tahun ke atas bekas Perdana Menteri Pakistan Imran Khan pada Selasa atas kesalahan mendedahkan rahsia negara.

Khan, bekas bintang kriket yang menjadi ahli politik, kini menjalani hukuman penjara selama tiga tahun di bandar Rawalpindi sejak dia ditangkap pada Mei 2023.

Keputusan itu diumumkan oleh mahkamah khas yang ditubuhkan di penjara, menurut Zulfiqar Bukhari, ketua jurucakap parti Imran Khan, atau PTI.

Pihak berkuasa berkata Khan dan timbalannya Shah Mahmood Qureshi, yang juga dikenakan hukuman penjara selama 10 tahun, berhak untuk merayu keputusan Selasa dalam kes ini. Pasukan guaman Khan merancang untuk merayu penghakiman itu di Mahkamah Tinggi Islamabad pada Rabu.

Parti Khan menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka berdiri bersama Khan dan Qureshi, “yang berani dan berjuang untuk kemerdekaan sebenar.”

Kes ini terhadap Khan, yang dikenali sebagai Kes Cipher, adalah antara lebih 150 kes yang dia hadapi sejak digulingkan melalui undian tidak percaya di Parlimen pada April 2022. Tuduhan lain termasuklah menghina mahkamah sehingga keganasan dan menghasut keganasan.

Dalam Kes Cipher, Khan didakwa telah memaparkan dokumen sulit – kabel sulit – dalam satu perhimpunan selepas dia diketepikan dari jawatan.

Dokumen itu tidak didedahkan kepada awam sama ada oleh kerajaan atau peguam Khan, tetapi kelihatannya merupakan surat diplomatik antara duta Pakistan ke Washington dengan Kementerian Luar Negeri di Islamabad.

Khan menafikan kesalahannya dan menyatakan dia tidak mendedahkan kandungan sebenar kabel itu. PTI bimbang Khan boleh dihukum mati atas dakwaan pengkhianatan.

Keputusan itu datang sebelum pilihan raya umum Pakistan pada 8 Februari.

Walaupun Khan tidak bertanding, kerana penghakiman jenayahnya melarang dia daripada bertanding, beliau masih mempunyai pengaruh besar terhadap landskap politik semasa negara itu dan kekal sebagai kerana sokongan daripada akar umbi dan retorik anti-establisment.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.