Bekas penasihat Kremlin mengejek video CIA untuk merekrut mata-mata Rusia; seharusnya di muat naik di ‘yang dilarang X’

(SeaPRwire) –   Sekretaris akhbar Kremlin pada hari Selasa mengejek video yang dikeluarkan dalam usaha merekrut mata-mata Rusia untuk bekerja bagi Amerika Syarikat.

Dmitry Peskov berkata video itu sepatutnya dihantar ke laman web Rusia VKontakte jika agensi perisikan Amerika mahu ia ditonton oleh orang Rusia.

“Seseorang harus memberitahu CIA bahawa VKontakte jauh lebih popular di sini berbanding Twitter yang dilarang dan VKontakte mempunyai penonton yang lebih besar,” kata Peskov, lapor TASS, media negara.

Video CIA menyasarkan pekerja yang tidak puas hati dengan rasuah yang meresahkan negara dan keadaan yang sukar dialami anggota perkhidmatan tentera negara itu.

Dalam klip itu, suara didengari berkata kepimpinan tertinggi Rusia telah menjual negara ini untuk istana dan kapal layar ketika askar kami mengunyah kentang busuk dan menembak dari senjata purba.

Video bahasa Rusia tiga minit itu dihantar ke X. “Mengapa saya menghubungi : Demi Tanah Air,” menampilkan watak lelaki rekaan bekerja untuk mengikut Reuters.

“Mereka di sekeliling anda mungkin tidak mahu mendengar kebenaran. Tetapi kami mahu. Anda tidak tidak berkuasa,” lapor agensi berita itu mengutip video berkata.

Klip itu menunjukkan limousin Rusia dan orang memberi tanda sebelum berakhir dengan lelaki itu mengeluarkan telefon bimbit dan melihat laman web yang mempunyai perkataan “Hubungi CIA.”

Peskov berkata CIA menghantar video perekrutan sebegini setiap tahun, lapor TASS.

Greg Norman Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.