Bekas Pemain NFL Sergio Brown Ditangkap Berkaitan Dengan Pembunuhan Ibunya

Fight 4 Change Foundation Media Event

Bekas pemain NFL Sergio Brown ditangkap di Selatan California berkaitan dengan kematian ibunya, pihak berkuasa berkata, ketika dia cuba memasuki semula Amerika Syarikat dari Mexico hanya beberapa minggu selepas wanita berusia 73 tahun itu ditemui dibunuh di belakang rumah subbandarnya di Chicago.

Brown, 35, ditahan pada Selasa petang dan ditahan di Penjara County San Diego tanpa jaminan berikutan “penangkapan pelarian,” menunjukkan rekod.

Brown bersetuju untuk diekstradisi ke Illinois semasa pendengaran mahkamah Rabu, jurucakap pejabat Pendakwa Raya Daerah San Diego Steve Walker memberitahu The Associated Press dalam e-mel.

Pihak berkuasa di Illinois mempunyai sehingga 13 November untuk mengambil Brown, kata Walker.

Tidak jelas tuduhan sebenar terhadap Brown, walau bagaimanapun waran penangkapannya menyebut pembunuhan tingkat pertama, menurut kenyataan media dari polis Maywood, Illinois. Jabatan polis tidak segera membalas panggilan dan e-mel dari AP untuk mengesahkan tuduhan itu.

Polis Maywood mengumumkan Rabu bahawa Brown ditangkap selepas dia cuba memasuki semula Amerika Syarikat dari Mexico, lapor WMAQ-TV.

Pencarian Brown bermula selepas mayat Myrtle Brown ditemui pada 16 September berhampiran anak sungai di Maywood, kira-kira 19 km di barat Chicago. Sanak saudara memberitahu pegawai bahawa mereka tidak dapat menemui Sergio Brown atau Myrtle Brown.

Pemeiksa perubatan menyatakan kematiannya sebagai pembunuhan dan menentukan bahawa dia cedera semasa diserang.

Berikutan kematiannya, polis mula menyemak kesahihan video Instagram yang kelihatan menunjukkan Sergio Brown membincangkan kematian ibunya. Dalam video yang diposkan pada 18 September ke laman Instagram yang kelihatan dimiliki oleh Sergio Brown, seorang lelaki yang menyerupai Brown menyebut laporan mengenai kematian ibunya sebagai “berita palsu.”

“Berita palsu, berita palsu, berita palsu. Mesti FBI,” kata lelaki itu dalam video yang tidak keruan dan penuh dengan kata-kata kesat, di mana dia berkata dia fikir ibunya “bersantai” di negeri Sinaloa, Mexico.

Dalam video lain yang dipos ke cerita Instagramnya, lelaki itu merujuk filem “Finding Nemo,” mengulangi baris terkenal filem itu, “Terus berenang, terus berenang,” lapor Chicago Tribune.

Sergio Brown, yang tamat belajar dari Sekolah Tinggi Proviso East di Maywood, bermain bola sepak kolej untuk Notre Dame sebelum kerjayanya di NFL. Dia bermain pertahanan dari 2010 hingga 2016 dengan New England Patriots, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars dan Buffalo Bills.