Bekas militan kiri ditangkap selepas 30 tahun melarikan diri, pihak berkuasa Jerman kata

(SeaPRwire) –   Seorang bekas ahli kumpulan militan kiri yang dibubarkan, Kumpulan Tentera Merah telah ditangkap selepas lebih 30 tahun melarikan diri, berkata pihak berkuasa Jerman pada Selasa.

Pendakwa di bandar utara Verden mengesahkan penangkapan Daniela Klette, 65, tetapi tidak akan segera memberikan butiran lanjut. Akhbar Bild, yang mengutip sumber keselamatan tidak dikenal pasti, melaporkan bahawa beliau ditangkap di Berlin pada Isnin malam.

Klette adalah antara tiga bekas ahli Kumpulan Tentera Merah yang pihak polis telah mencarinya selama bertahun-tahun. Klette, Ernst-Volker Staub dan Burkhard Garweg telah dikaitkan dengan sekurang-kurangnya 12 perampokan di antara 1999 dan 2016. Mereka juga dicari kerana cuba membunuh.

Pihak berkuasa mengesyaki motif perampokan itu adalah untuk mendapatkan wang dan bukan apa-apa yang bersifat politik.

Pada pertengahan Februari, penyiasat membuat rayuan baharu untuk maklumat mengenai ketiga-tiga mereka dalam program jenayah popular di televisyen. Mereka dimasukkan ke dalam senarai “Pencarian Eropah Paling Dikehendaki” Europol pada 2020.

Kumpulan Tentera Merah muncul dari protes pelajar Jerman terhadap . Kumpulan itu melancarkan kempen keganasan terhadap apa yang dianggap sebagai imperialisme Amerika Syarikat dan penindasan kapitalis terhadap pekerja.

Organisasi itu membunuh 34 orang dan mencederakan beratus-ratus orang. Ia mengisytiharkan dirinya dibubarkan pada 1998.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.