Bekalan makanan PBB pertama tiba di Darfur Sudan selepas berbulan-bulan tetapi jutaan menghadapi kelaparan teruk

(SeaPRwire) –   DAKAR, Senegal (AP) — Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah memberitahu pada hari Jumaat bahawa ia telah memulakan pengedaran makanan di wilayah Darfur Sudan buat kali pertama dalam tempoh berbulan-bulan, berikutan dua operasi lintas sempadan yang berjaya, tetapi penduduk masih menghadapi kebuluran meluas kecuali lebih bantuan tiba.

Perang setahun antara tentera dan pasukan paramiliter di Sudan menyebabkan salah satu daripada krisis kelaparan terburuk di dunia. Kira-kira sepertiga penduduk, atau 18 juta orang, menghadapi kelaparan akut, menurut agensi bantuan PBB.

Program Makanan Sedunia PBB (WFP) berkata dua konvoi bantuan telah menyeberangi sempadan dari Chad pada akhir Mac, tetapi ia tidak dapat menjadualkan penghantaran lanjut.

“Kelaparan di Sudan hanya akan meningkat apabila musim kering bermula dalam beberapa minggu sahaja. Saya bimbang bahawa kita akan melihat tahap kebuluran dan kekurangan gizi yang belum pernah berlaku melanda seluruh Sudan,” kata utusan WFP ke Sudan, Eddie Rowe.

PBB memberi amaran pada Mac bahawa sebanyak 222,000 kanak-kanak boleh mati akibat kekurangan gizi dalam bulan-bulan akan datang kecuali keperluan bantuan segera dipenuhi. Rayuan PBB untuk AS$2.7 bilion untuk Sudan kurang daripada 5% dibiayai pada bulan lepas.

Pembalasan telah menjadi sangat kejam di Darfur, dengan serangan kejam dari Pasukan Sokongan Cepat yang didominasi Arab terhadap orang awam Afrika secara etnik membangkitkan ketakutan genosid lain. Pada 2003, sebanyak 300,000 orang terbunuh dan 2.7 juta terpaksa meninggalkan rumah, banyak oleh milisi bersenjata kerajaan.

PBB telah menyatakan kedua-dua pihak melakukan jenayah perang.

Perang Sudan juga merebak ke negara jiran. Lebih separuh juta pelarian baru dari Sudan telah tiba di Chad, membawa jumlah penduduk pelarian di sana kepada 1.1 juta, kata PBB pada Mac. Kedatangan itu telah menekan sumber di kalangan penduduk pelarian sedia ada di sana.

Sekutu PBB memberitahu Agensi Berita Associated Press pada hari Jumaat bahawa bantuan untuk semua pelarian di Chad dijangka akan berakhir tidak lama lagi.

“Kami hanya sedang mengedarkan bantuan terakhir yang kami ada dan sebaik sahaja ia selesai, seperti yang berdiri sekarang, semua pengedaran akan berhenti,” kata sekutu itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.