Begini Reaksi Para Pemimpin Dunia terhadap Serangan Mengejutkan Hamas ke Israel

Japanese Prime Minister Fumio Kishida, U.S. President Joe Biden and Ukrainian President Volodomyr Zelensky

Pemimpin global telah menyaksikan ketegangan di Timur Tengah meningkat selepas kumpulan militant Palestin Hamas melancarkan serangan berhampiran jalur Gaza pada hari Sabtu, melancarkan roket ke udara dan menghantar pejuang untuk menyerang di darat. Sekurang-kurangnya 600 orang telah meninggal akibat serangan itu, menurut pihak berkuasa Israel, dengan tentera dan orang awam dilaporkan ditawan oleh Hamas.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata negaranya berperang, dan memberitahu pemimpin global bahawa kempen “panjang, sukar” terhadap Hamas akan berlaku. “Pasukan Pertahanan Israel akan bertindak serta-merta untuk memusnahkan keupayaan Hamas,” kata Netanyahu pada hari Ahad. “Kami akan melumpuhkan mereka dengan kejam dan membalas hari hitam yang mereka bawa ke atas Israel dan rakyatnya.”

Di bawah ini, dapatkan tahu apa yang dikatakan pemimpin dunia tentang serangan ke atas Israel.

Presiden AS Joe Biden

Presiden AS Joe Biden mengutuk serangan itu, merujuk kepadanya sebagai “serangan mengerikan” terhadap Israel. Dalam kenyataan yang dimuat naik ke laman web Rasmi White House, beliau berkata: “Pengganasan tidak pernah dibenarkan. Israel berhak mempertahankan diri dan rakyatnya. Amerika Syarikat memberi amaran terhadap mana-mana pihak lain yang memusuhi Israel mencari kelebihan dalam situasi ini. Sokongan Pentadbiran saya terhadap keselamatan Israel teguh dan tidak berbelah bagi.”

AS secara berterusan bercakap tentang komitmen negara itu terhadap keselamatan Israel, dan telah menjadi sekutu kuat dengan Israel selama berdekad-dekad. Hamas telah ditetapkan sebagai kumpulan pengganas oleh AS pada tahun 1997.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau

Dalam kenyataan yang diposkan di X (dahulunya Twitter) Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata: “Kanada sangat mengutuk serangan pengganas terkini terhadap Israel. Tindakan keganasan ini sama sekali tidak boleh diterima. Kami berdiri bersama Israel dan sepenuhnya menyokong haknya untuk mempertahankan diri. Fikiran kami bersama semua yang terjejas oleh ini. Kehidupan awam mesti dilindungi.”

Perdana Menteri UK Rishi Sunak

Perdana Menteri UK Rishi Sunak memposting di X: “Apabila kebiadaban serangan hari ini menjadi lebih jelas, kami berdiri tanpa syarat dengan Israel. Serangan Hamas ini pengecut dan terkutuk. Kami telah menyatakan solidariti penuh kami kepada [Perdana Menteri Israel] Netanyahu dan akan bekerja dengan rakan antarabangsa dalam 24 jam akan datang untuk menyelaraskan sokongan.” Kemudian dia kembali ke X untuk berkongsi kenyataan video mengenai solidaritinya.

Setiausaha Luar UK James Cleverly menyokong idea bahawa Israel mempunyai “hak untuk mempertahankan diri” dan bahawa UK akan sentiasa menyokong usaha itu.

Juru Bicara Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanaani

Kementerian luar negeri Iran mengatakan bahawa kumpulan Hamas bertindak membela diri ketika menyerang orang Israel, dan menyuarakan sokongan mereka untuk kumpulan itu.

“Operasi ini… adalah gerakan spontan kumpulan perlawanan dan rakyat Palestin yang tertindas dalam mempertahankan hak-hak mereka yang tidak dapat dicabar dan reaksi semula jadi mereka terhadap hasutan perang dan dasar provokatif Zionis,” jurucakap Iran Nasser Kanaani dilaporkan berkata, menurut Reuters.

Kanaani dilaporkan menambah bahawa penyokong Israel bertanggungjawab atas “keganasan dan pembunuhan terhadap rakyat Palestin” dan meminta negara Islam untuk menyokong mereka.

Kementerian Luar Negeri Arab Saudi

Kementerian Luar Negeri Arab Saudi mengatakan bahawa ia “mengikuti dengan teliti” situasi antara pasukan Palestin dan Israel, dan menyeru “penghentian segera peningkatan ketegangan antara kedua belah pihak.”

Arab Saudi juga menyeru masyarakat antarabangsa untuk mencuba mencipta penyelesaian dua negara untuk membina perdamaian di kawasan itu.

Canselor Jerman Olaf Scholz

Canselor Jerman menyebut berita serangan itu “mengerikan” dan berkata beliau “sangat terkejut” dengan keganasan itu. “Jerman mengutuk serangan ini oleh Hamas dan berdiri di belakang Israel,” katanya di X pada hari Sabtu pagi.

Pada hari Ahad, Scholz mengumumkan bahawa dia meningkatkan keselamatan kuil, sekolah dan monumen Israel dan Yahudi di negara itu dan bersuara keras terhadap laporan perayaan serangan Jerman.

Presiden Perancis Emmanuel Macron

Presiden Perancis