Beberapa negara datang membantu Israel hentikan serangan Iran

(SeaPRwire) –  
Israel berjaya menangkis serangan ganas pada Sabtu dengan bantuan sekutu-sekutu kuatnya di rantau dan seluruh dunia.

Beberapa negara bersatu untuk membantu menangkis lebih 300 drone dan peluru berpandu yang dilancarkan ke arah Israel, dengan Tentera Pertahanan Israel mendakwa bahawa kira-kira 99% serangan telah ditangkis oleh pasukan dan sekutu mereka.

“Atas arahan saya, untuk menyokong pertahanan Israel, tentera udara Amerika Syarikat bergerak kapal pemusnah peluru berpandu balistik ke kawasan sepanjang minggu lepas. Terima kasih kepada penempatan ini dan kemahiran luar biasa anggota kami, kami membantu Israel menangkis hampir semua drone dan peluru berpandu masuk,” kata Presiden Biden dalam kenyataan mengutuk serangan Iran.

Tetapi Amerika Syarikat bukan satu-satunya negara yang berdiri teguh dalam pertahanan Israel, dengan Perancis, Jordan dan juga memainkan peranan dalam menangkis serangan.

memberitahu Ahad bahawa beberapa projektil Iran telah ditangkis oleh pasukan Perancis di Iraq dan Jordan.

“Perancis mempunyai unsur pertahanan udara darat-udara di rantau ini untuk melindungi pasukannya. Mereka digunakan untuk menetralkan apa yang terbang di ruang udara kami,” mengesahkan sumber yang mengetahui perkara tersebut.

Tentera Udara Diraja Britain juga menyertai pertahanan, menurut , dengan pejuang RAF menangkis bilangan drone tidak diketahui di rantau itu menuju Israel dan menjanjikan jet mereka di Timur Tengah “akan menangkis serangan udara dalam julat misi semasa kami, jika diperlukan.”

Sementara itu, sumber keselamatan Jordan memberitahu bahawa pasukannya menangkis dan menembak jatuh puluhan drone Iran yang melanggar ruang udara negara itu dalam perjalanan ke Israel. Negara itu juga menunjukkan bahawa ia meningkatkan penerbangan pengawasan di kawasan itu dan sementara menutup ruang udara Sabtu sebagai langkah berjaga-jaga.

“Pihak berkuasa berkenaan mengambil keputusan untuk menutup ruang udara untuk alasan berjaga-jaga berikutan keadaan keselamatan sekitar,” kata jurucakap kerajaan Jordan Muhannad Mubaideen kepada Reuters.

mempunyai pertahanan udara canggih yang digunakan untuk menangkis serangan Iran, termasuk sistem pertahanan udara terkenal negara itu Iron Dome dan David’s Sling.

“Israel mempunyai sistem pertahanan udara berlapis terdiri daripada Iron Dome, David’s Sling dan Arrow serta aset lain yang tidak diumumkan. Ia juga mungkin menerima sokongan pertahanan peluru berpandu balistik dari Amerika Syarikat, kerana dua tentera itu telah berlatih untuk tahun,” kata Mark Dubowitz, Ketua Eksekutif Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, menurut .

Sistem Pertahanan Peluru Berpandu Arrow, yang terdiri daripada Arrow 2 dan Arrow 3, mampu menangkis peluru berpandu dilancarkan dari jarak hampir 1,500 batu, termasuk di atas atmosfera bumi, manakala David’s Sling direka bentuk untuk menangkis pesawat, drone, peluru berpandu taktikal dan peluru berpandu jarak sederhana hingga jauh dilancarkan dari jarak 25 hingga 190 batu.

Sebelum serangan Sabtu, berkata pasukannya “telah bersedia untuk kemungkinan serangan terus dari Iran selama beberapa minggu.”

“Pertahanan udara dikerahkan, kami bersedia untuk sebarang senario, sama ada dalam serangan mahupun pertahanan,” kata Perdana Menteri.

Pada Ahad, tentera udara Israel melancarkan siri serangan udara ke atas sasaran Hezbollah di Lubnan sebagai tindak balas kepada serangan, walaupun belum jelas apa jenis tindak balas negara itu mungkin lancarkan terus kepada Iran.

Pentadbiran Biden, sementara itu, dilaporkan telah menasihati Israel menentang serangan ke atas Iran sambil mengesahkan sokongan Amerika Syarikat kepada sekutu lama itu.

“Israel menunjukkan keupayaan menakjubkan untuk mempertahankan diri dan menewaskan serangan tanpa sebelumnya, menghantar mesej jelas kepada musuhnya bahawa mereka tidak boleh mengancam keselamatan Israel dengan berkesan,” kata Biden selepas serangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.