Bawah tanah Ukraine menyelamatkan kanak-kanak Ukraine yang diculik dari kem-kem pendidikan semula Rusia

(SeaPRwire) –   Ketika ulang tahun kedua pencerobohan Rusia ke atas Ukraine hampir tiba, lebih banyak bukti muncul bahawa matlamat Moscow ialah menyusun semula peta Eropah, menurut keterangan tiga remaja Ukraine yang pernah diculik.

Pihak berkuasa di Kiev telah menyediakan bukti kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa bahawa lebih 19,000 kanak-kanak Ukraine telah dipindahkan dari Ukraine dan dihantar ke kem-kem pendidikan semula di Crimea dan Rusia.

“Kami tidak tahu berapa banyak kanak-kanak kami yang telah diculik,” kata Duta Ukraine Oksana Markarova pada 31 Januari. “Kami mendengar orang Rusia berbangga tentang 700,000 kanak-kanak. Kami tahu tentera kami sudah mendaftarkan lebih 19,000 orang. Tetapi hakikatnya, sehingga kami membebaskan keseluruhan Ukraine, sehingga kami menang dalam peperangan ini, kami tidak akan tahu berapa banyak kanak-kanak dan awam kami yang telah diculik atau dibunuh.”

Tiga remaja Ukraine yang melarikan diri dari kem-kem tersebut dengan bantuan sanak saudara dan kumpulan bernama Save Ukraine berbual dengan FOX selepas memberi keterangan di hadapan . Ksenia berusia 19 tahun telah diculik dari rumahnya di Kharkiv oleh tentera Rusia dua tahun lalu bersama adik lelakinya yang berusia 10 tahun ketika itu.

“Saya dihantar ke sekolah dan adik lelakiku dihantar ke ‘kem musim panas’,” kata Ksenia kepada FOX. “Adik lelakiku sentiasa dibebankan. Dia dipaksa percaya Ukraine tidak mempunyai masa depan dan tiada seorang pun yang mengingati dia di Ukraine. Dia dipaksa percaya orang Ukraine bodoh, orang Ukraine tidak tahu apa-apa, mereka Nazi. Mereka memberitahu dia, peperangan akan bermula segera dan tiada gunanya pulang, dia harus kekal di Rusia di mana dia boleh berjaya.”

Denys berusia 16 tahun ketika diculik dua tahun lalu. Dia menghabiskan 10 bulan di kem Rusia di Crimea yang diduduki sehingga diselamatkan oleh sukarelawan dari Save Ukraine. Dia tinggal di Kherson bersama ibu bapa tuli berdua, yang tidak dapat bercakap dan tidak dapat melawan ketika tentera Rusia menculiknya.

“Di kem-kem itu, kami dipaksa percaya Ukraine akan menjadi sebahagian daripada Rusia dalam masa terdekat, bahawa ia ialah tanah Rusia,” kata Denys semasa lawatan ke Washington DC. “Kami dibebankan untuk menjadi orang Rusia.”

Rostyslav baru saha ulang tahun kelapan belas bersama kanak-kanak lain yang diselamatkan dari kem-kem pendidikan semula Rusia.

“Kami seharusnya menyanyikan lagu kebangsaan Rusia.

Dan jika engkau menolak, engkau akan dihukum,” jelas Rostyslav. “Jika engkau tidak menyanyi untuk kali ketiga, mereka akan meletakkan engkau di sel kecil bersendirian tanpa tingkap dan tiada telefon. Saya berada di sana empat kali selama 35 hari.”

Rostyslav bercakap dalam bahasa Ukraine. Save Ukraine ialah rangkaian sukarelawan terbesar menyelamatkan kanak-kanak Ukraine yang dideportasikan ke Rusia melanggar . Pengasasnya, Mykola Kuleba, membandingkannya dengan “Kereta Api Bawah Tanah.” Dia menyatakan mereka telah menyelamatkan 232 kanak-kanak Ukraine dalam 18 bulan terakhir dan lebih 100,000 warga Ukraine lain selepas serangan Rusia pada 24 Februari 2022.

“Ia sangat sukar. Mencari maklumat dalam media sosial. Kami menerima maklumat melalui talian perhubungan kami dan memeriksanya. Kami menghubungi sanak saudara, kawan-kawan, dan kemudiannya kami menyediakan operasi penyelamatan,” jelas Kuleba selepas memberi keterangan di hadapan pembuat undang-undang AS. “Ia sangat rumit. Tetapi kami berjaya.”

Perjalanan berbahaya bagi sanak saudara yang dilatih untuk menyelinap di sebalik barisan musuh ke Rusia, lulus soal siasat oleh ejen Rusia yang bekerja untuk FSB, agensi perisikan dalaman, dan mencari kanak-kanak mereka yang hilang, sebelum mereka dimurtadkan dan dipasangkan dengan keluarga Rusia untuk pengambilan anak yang pantas.

Kuleba menerangkan apa yang dialami kanak-kanak ini di dalam kem pendidikan semula Rusia:

“Setiap hari, anda perlu bangun pagi dan menyanyikan lagu kebangsaan Rusia. Anda tidak boleh bercakap bahasa anda. Anda perlu bercakap hanya dalam bahasa Rusia. Anda perlu hadir ke kelas setiap hari dan belajar bagaimana Empayar Rusia kuat. Bahawa semua orang mahu menyakiti anda. Dan anda perlu bersedia dengan baik untuk berjuang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.