Batas Harga Simbolik Lama Bagi Minyak Rusia Kini Sedang Diuji

Oil Pumping Jacks

FRANKFURT, Jerman — Selama berbulan-bulan selepas sekutu Barat Barat menghadkan jualan minyak Rusia kepada $60 setong, had harga itu masih agak simbolik. Kebanyakan minyak mentah Moskow — sumber pendapatannya yang utama — kurang daripada itu.

Tetapi had itu ada jika harga minyak naik — dan akan mengekalkan Kremlin daripada mengambil keuntungan tambahan untuk membiayai perangnya di Ukraine. Masa itu kini tiba, meletakkan ujian paling serius kepada had harga dan menekankan kelemahannya.

Minyak rujukan Rusia — kerap dieksport dengan kapal yang dikehendaki mematuhi sanksi — telah diperdagangkan di atas had harga sejak pertengahan Julai, menyedut ratusan juta dolar sehari ke dalam kantung perang Kremlin.

Dengan keuntungan Rusia meningkat, peperangan Israel-Hamas mendorong kenaikan harga minyak global dan bukti bahawa beberapa pedagang dan pengangkut mengelak had harga, tanda pertama penguatkuasaan muncul 10 bulan selepas had itu dikenakan pada Disember.

Tetapi penyokong sanksi mengatakan serbuan perlu dilakukan lebih jauh untuk benar-benar menyakiti Rusia.

Menurunkan keuntungan minyak “adalah satu-satunya perkara yang memberi kesan kepada kestabilan makroekonomi Rusia paling banyak,” kata Benjamin Hilgenstock, ekonom kanan di Sekolah Ekonomi Kyiv, yang menasihati kerajaan Ukraine.

Pendapatan minyak adalah tulang belakang ekonomi Rusia, membolehkan Presiden Vladimir Putin menuangkan wang ke tentera sementara mengelakkan inflasi yang lebih teruk bagi rakyat biasa dan runtuhnya mata wang.

Kemampuan Rusia menjual lebih ke dunia daripada yang dibeli bermakna ia menghadapi sanksi jauh lebih baik daripada dijangka. Ekonominya akan berkembang tahun ini manakala Jerman mengecut, menurut anggaran Tabung Kewangan Antarabangsa.

Namun, sumber pendapatan utama Rusia berisiko daripada penguatkuasaan dipertingkat. Jabatan Perbendaharaan AS mengenakan sanksi ke atas dua pemilik kapal minggu lepas, sementara pegawai UK menyiasat pelanggaran.

Sejak pencerobohan bermula, sanksi minyak telah menelan Rusia $100 bilion sehingga Ogos, kata kumpulan kerja antarabangsa pada sanksi di Universiti Stanford.

“Terdapat masalah serius dengan dasar (had harga) ini, tetapi ia boleh berfungsi,” kata Hilgenstock. “Dengan beberapa peningkatan, ia boleh menjadi sangat berkesan.”

Kapal yang dimiliki atau diinsurans oleh negara-negara Barat “terus memuatkan minyak Rusia di semua pelabuhan di Rusia” dalam minggu-minggu kebelakangan ini apabila harga meningkat di atas had, kata Pusat Penyelidikan Tenaga dan Udara Bersih di Helsinki dalam laporan minggu lepas. “Kejadian-kejadian ini membuktikan pelanggaran terhadap dasar had harga.”

Pendapatan minyak Rusia meningkat pada September kepada kira-kira 200 juta euro ($211 juta) sehari apabila harga global meningkat, kata kumpulan pemikir itu. Kekurangan minyak di seluruh dunia — dengan Arab Saudi dan Rusia mengurangkan pengeluaran — mendorong harga untuk jenama minyak utama dieksport Rusia kepada $74.46 minggu lepas, S&P Global Platts melaporkan. Ia telah di atas $60 sejak 11 Julai.

Had harga bertujuan menghadkan apa yang Rusia boleh peroleh tanpa mengambil bekalan daripada pasaran. Melakukannya mengancam kekurangan yang boleh menaikkan kos bahan api dan inflasi di AS dan Eropah.

Ia bergantung kepada fakta utama industri pengangkutan: kebanyakan pemilik kapal, pedagang dan kebanyakan penginsurans berpangkalan di Eropah atau tujuh demokrasi utama yang mengenakan had harga. Ini meletakkan syarikat-syarikat itu dalam jangkauan sanksi.

Untuk mematuhi, syarikat pengangkutan perlu mengetahui harga minyak Rusia. Tetapi had harga hanya memerlukan pengakuan ikhlas dalam satu dokumen ringkas, satu muka surat dengan nama pihak-pihak dan harga. Kontrak jualan sebenar tidak perlu didedahkan.

Dan inilah, menurut pakar, satu jemputan untuk penjual tidak bermoral menipu — dan bagi sesetengah pengangkut mengamalkan pendekatan jangan lihat, jangan dengar.

Syak wasangka meningkat apabila pakar mendapati minyak dari pelabuhan Rusia Kozmino di Lautan Pasifik — bertanggungjawab terhadap bahagian yang agak kecil daripada eksport Rusia — diperdagangkan jauh di atas had walaupun kebanyakan kapal berlabuh di sana dimiliki Barat, terutamanya Yunani.

Tidak banyak tanda tindakan penguatkuasaan sehingga minggu lepas, apabila Jabatan Perbendaharaan AS menghalang pemilik kapal di Emiriah Arab Bersatu dan satu lagi di Turki daripada perniagaan di AS. Mereka dituduh membawa minyak Rusia berharga $75 dan $80 setong sementara bergantung kepada pembekal perkhidmatan berkaitan AS.

Pegawai AS telah memperingatkan penginsurans jauhkan kapal yang kelihatan mencurigakan, kata seorang pegawai kanan Perbendaharaan kepada wartawan minggu lepas. Jabatan itu juga mengeluarkan syor untuk meneliti kos pengangkutan dan awasi bendera merah pengelakan.

Perbendaharaan UK mengatakan ia “sedang menjalankan beberapa siasatan terhadap syak wasangka pelanggaran had harga minyak.”

Ada lagi peluang mengelak had harga: harga ditetapkan apabila minyak meninggalkan Rusia, bukan apa yang dibayar oleh kilang seperti di India. Minyak itu mungkin dibeli dan dijual beberapa kali oleh syarikat perdagangan berkaitan Rusia di negara yang tidak menyertai sanksi.

“Kos pengangkutan” berlebihan mungkin ditambah. Perbezaan kepada harga akhir dimasukkan ke dalam saku pedagang dan kekal di tangan Rusia, menurut pakar.

“Masalahnya tiada siapa benar-benar mempunyai sebarang pengawasan terhadap apa yang berlaku selepas titik memuatkan,” kata Viktor Katona, ketua analisis minyak mentah di kumpulan data dan analitik Kpler. “Dan ada sebab mengapa pengangkut tidak benar-benar membantah atau melaporkan sebarang masalah dengan had harga minyak — kerana ia mudah dielakkan.”

Pegawai tenaga utama Rusia, Timbalan Perdana Menteri Alexander Novak, berkata kepada Radio Business FM pada 13 Oktober bahawa had itu “bukan sahaja tidak berkesan, tetapi merosakkan; ia boleh menyeluruh menyeluruh pasaran dan hanya mempunyai akibat negatif, termasuk untuk pengguna.”

Rusia tidak mengakui had itu, dan dekri oleh Putin mengharamkan penyertaannya dalam perjanjian jualan, kata Novak.

Pegawai AS, sebaliknya, menunjuk kepada kerugian yang ditimbulkannya kepada Moscow apabila digabungkan dengan larangan minyak Eropah.

Boikot itu memaksa pengeksport menghantar minyak dalam perjalanan berbulan-bulan ke Asia, berbanding perjalanan beberapa hari ke Eropah — secara praktikal menggandakan keperluan Rusia untuk perkhidmatan pengangkutan mahal.

Kos lain ialah “armada bayangan” kapal tangki yang digunakan yang dibeli Rusia untuk mengelak sanksi. Hanya mempunyai sepertiga kapal yang diperlukan untuk menyekat sepenuhnya penghantaran minyaknya daripada sanksi, kata Craig Kennedy, penolong Pusat Davis untuk Rusia dan Pengajian Eurasia di Harvard.

Ini menjadikannya sukar bagi Rusia untuk sepenuhnya mengelak perkhidmatan pengangkutan berpangkalan Barat.

Digabungkan dengan larangan minyak EU, had harga telah menambah $35 setong kepada kos pengeksport Rusia, kata pegawai AS — wang yang tidak pergi untuk membeli senjata dan peralatan tentera.

“Had harga berfungsi,” kata Nataliia Shapoval, naib presiden penyelidikan dasar di sekolah Kyiv.

Tetapi sekutu Barat “perlu mengambil tindakan benar-benar segera” untuk menolak minyak dari armada bayangan Rusia kembali ke pengangkutan arus perdana, kata Shapoval.

Untuk berbuat demikian, kumpulan kerja Stanford mengatakan negara-negara perlu membuktikan insurans Barat sebelum membenarkan kapal melalui titik sekatan — hanya disyorkan oleh Perbendaharaan AS. Pemilik kapal juga boleh dipaksa mengambil hantaran hanya daripada pedagang minyak diluluskan berpangkalan di negara-negara mengenakan sanksi.

– Wartawan AP Josh Boak menyumbang dari Washington.