Bantuan Ukraine Digugurkan Daripada Rang Undang-undang Pembiayaan Kerajaan, Membangkitkan Persoalan Mengenai Sokongan AS

WASHINGTON — Penyokong Ukraine di Kongres berkata mereka tidak akan mengalah selepas rang undang-undang untuk terus membiayai kerajaan persekutuan mengecualikan permintaan Presiden Joe Biden untuk memberikan bantuan keselamatan tambahan kepada negara yang dilanda perang itu.

Namun, ramai ahli parlimen mengakui bahawa mendapatkan kelulusan untuk bantuan Ukraine di Kongres semakin sukar apabila perang antara Rusia dan Ukraine berlarutan.

Undian di Dewan minggu ini menunjukkan masalah yang bakal dihadapi. Hampir separuh daripada Ahli Republikan Dewan mengundi untuk menarik balik $300 juta daripada rang undang-undang perbelanjaan pertahanan untuk melatih tentera Ukraine dan membeli senjata. Wang itu kemudiannya diluluskan secara berasingan, tetapi penentang sokongan Ukraine meraikan bilangan mereka yang semakin meningkat.

Kemudian, pada hari Sabtu, Pengerusi Dewan Kevin McCarthy, R-Calif., mengecualikan bantuan tambahan Ukraine daripada langkah untuk terus menjalankan kerajaan sehingga 17 November. Dengan berbuat demikian, beliau menutup pintu pakej Senat yang akan menyalurkan $6 bilion kepada Ukraine, kira-kira sepertiga daripada apa yang diminta oleh Rumah Putih. Kedua-dua Dewan Perwakilan dan Senat meluluskan langkah sementara itu dengan besar, dengan ahli-ahli kedua-dua parti meninggalkan bantuan tambahan untuk Ukraine demi mengelakkan penutupan kerajaan yang mahal.

Tindakan terbaru di Kongres menandakan peralihan beransur-ansur dalam sokongan yang tidak berbelah bagi yang sejauh ini dijanjikan Amerika Syarikat kepada Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia, dan ia adalah salah satu contoh yang paling jelas sejauh mana Parti Republikan bergerak ke arah sikap isolasionis yang lebih besar. Pengecualian pembiayaan Ukraine datang tidak sampai seminggu selepas ahli parlimen bertemu di Capitol dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, yang berusaha untuk meyakinkan ahli parlimen bahawa tentera beliau memenangi perang itu, tetapi menekankan bahawa bantuan tambahan amat penting untuk meneruskan perjuangan.

Selepas lawatan itu, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., berkata satu ayat meringkaskan mesej Zelenskyy dalam pertemuannya dengan Senat: “‘Jika kami tidak mendapat bantuan, kami akan kalah perang,’ kata Schumer.

Namun, McCarthy, yang didesak oleh sayap kanannya, telah beralih daripada mengatakan “tiada cek kosong” untuk Ukraine, dengan tumpuan kepada akauntabiliti, kepada menerangkan pendekatan Senat sebagai meletakkan “Ukraine di hadapan Amerika.” Beliau enggan berkata selepas undi tentang pembiayaan kerajaan sama ada beliau akan membawa bantuan untuk Ukraine untuk undian Dewan dalam minggu-minggu akan datang.

“Jika ada ketika kita perlu ada perbincangan tentang itu, kita akan ada perbincangan sepenuhnya tentang itu, tetapi saya fikir pentadbiran perlu membuat kes tentang apa kemenangan itu,” kata McCarthy.

Biden berkata dalam kenyataan selepas Kongres mengelakkan penutupan bahawa “kita tidak boleh dalam apa jua keadaan membenarkan sokongan Amerika untuk Ukraine terganggu.” Beliau menyeru McCarthy untuk “menepati komitmennya kepada rakyat Ukraine” dan meneruskan “sokongan yang diperlukan untuk membantu Ukraine pada saat genting ini.”

Menuju kepada undian Sabtu, pegawai Pentagon menyatakan kebimbangan terhadap prospek tiada pembiayaan tambahan untuk Ukraine. Dalam surat kepada pemimpin kongres bertarikh Jumaat, Michael McCord, timbalan setiausaha pertahanan, menulis bahawa jabatan itu telah menghabiskan hampir semua bantuan keselamatan yang ada.

“Tanpa pembiayaan tambahan sekarang, kami terpaksa menangguhkan atau mengurangkan bantuan untuk memenuhi keperluan mendesak Ukraine, termasuk untuk pertahanan udara dan peluru yang sangat penting dan mendesak sekarang apabila Rusia bersiap untuk melancarkan serangan musim sejuk dan meneruskan pengeboman bandar-bandar Ukraine,” tulis McCord.

Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata selepas undian bahawa bantuan AS adalah penting apabila rakyat Ukraine “berjuang untuk mempertahankan negara mereka sendiri menentang kekuatan tirani. Amerika mesti memenuhi janjinya.”

Rep. Mike Rogers, pengerusi Republikan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan, berkata beliau ingin menghantar mesej yang jelas kepada dunia tentang sokongan AS untuk Ukraine dengan meluluskan undang-undang, tetapi percaya Pentagon mempunyai “wang penarikan mencukupi” untuk bertahan sehingga Disember. Beliau berkata beliau percaya McCarthy masih menyokong pembiayaan untuk Ukraine.

“Saya rasa pengerusi sentiasa mempunyai kedudukan yang baik tentang Ukraine. Saya rasa beliau berurusan dengan kaukus yang mempunyai rekahan yang perlu ditangani dan tiada satu pun boleh diabaikan apabila anda mempunyai majoriti empat kerusi dan 15 orang gila dalam persidangan,” kata Rogers, merujuk kepada ahli parlimen sayap kanan jauh yang sangat menentang pembiayaan untuk Ukraine.

Rep. Gregory Meeks, D-N.Y., ketua Demokrat Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Dewan, berkata beliau mendengar McCarthy memberitahu Zelenskyy semasa lawatannya bahawa “kami akan memberi mereka apa yang mereka perlukan.”

“Malangnya, mesej yang pengerusi dan bekas presiden hantar ialah bahawa mereka tidak boleh diharapkan,” kata Meeks, menambah rujukan kepada bekas Presiden Donald Trump, yang meminta Kongres untuk menahan pembiayaan tambahan Ukraine sehingga FBI, IRS dan Jabatan Keadilan “menyerahkan setiap cebisan bukti” tentang urusan perniagaan keluarga Biden.

AS telah meluluskan empat pusingan bantuan kepada Ukraine sebagai tindak balas kepada serangan Rusia, berjumlah kira-kira $113 bilion, dengan sebahagian wang itu digunakan untuk mengganti peralatan tentera AS yang dihantar ke garisan depan. Pada bulan Ogos, Biden menyeru Kongres untuk menyediakan tambahan $24 bilion.

Langkah Dewan pada hari Sabtu untuk bertindak dahulu tentang pembiayaan kerajaan meninggalkan Senat dengan pilihan yang jelas: sama ada bersetuju dengan rang undang-undang yang gagal membantu Ukraine, atau membenarkan apa yang mungkin menjadi penutupan kerajaan yang berpanjangan berlaku.

Sen. Chris Murphy, D-Conn., menyatakan frustrasi dengan hasilnya.

“Setiap hari yang berlalu tanpa mendapatkan wang tambahan adalah hari Rusia semakin hampir mampu memenangi perang ini,” kata Murphy.

Sen. Jim Risch dari Idaho, Republikan kanan di Jawatankuasa Hubungan Luar Senat, berkata Ukraine tidak boleh putus asa, dan bantuan boleh diluluskan melalui cara lain.

“Kawan mahupun lawan kita tidak boleh melihat ini sebagai sebarang perubahan dalam komitmen Amerika Syarikat kepada Ukraine,” kata Risch.