Bantuan makanan tiba ke Haiti setelah kapal kargo yang dibajak telah dijumpai polis

(SeaPRwire) –   Kumpulan geng di Haiti terus menjadi ancaman besar bagi pekerja bantuan antarabangsa dan rakyat Haiti, walaupun bantuan makanan dan sokongan kemanusiaan terus mengalir ke dalam negara itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Isnin menyatakan lebih 500,000 hidangan panas telah disediakan kepada lebih 76,000 orang yang terpaksa berpindah di dalam negara sejak awal Mac, dan 4 juta liter air minuman telah diedarkan kepada lebih 60,000 orang.

Terdapat usaha untuk menyediakan bantuan kepada orang yang terpaksa berpindah di dalam bandaraya Port-au-Prince dan kawasan di luar ibu negara. Tetapi geng menentang langkah-langkah ini seperti yang dilihat dalam satu pertempuran antara polis Haiti dengan ahli geng selepas mereka merampas sebuah kapal kargo yang membawa 60,000 paun beras.

Agensi Polis Kebangsaan Haiti menyatakan dua geng yang dikenali sebagai 5 Seconds dan geng Taliban bertanggungjawab terhadap penculikan kapal pada Khamis ketika kapal kargo Magalie cuba meninggalkan pelabuhan Varreux di ibu negara bandaraya Port-au-Prince untuk menuju ke bandar pantai utara Cap-Haitien.

Dua orang polis cedera, dan bilangan ahli geng yang terbunuh tidak disahkan dalam tembak menembak di luar pantai Port-au-Prince.

Lapuran menyatakan lebih 10,000 beg beras dilaporkan dicuri dalam serbuan itu, seperti dilaporkan terlebih dahulu oleh Agensi Berita Associated Press.

Keganasan yang sangat teruk di Haiti semakin mendapat perhatian antarabangsa pada tahun lepas selepas geng bersatu di bawah satu pakatan luar biasa dan sejak itu cuba menguasai bandaraya ibu negara.

Walaupun mereka tidak mendapat kawalan penuh ke atas bandaraya, mereka terus menimbulkan kemusnahan ke atas rakyat, dengan menyerang kuat pasukan polis, agensi kerajaan dan kawasan suburban yang dahulunya sunyi.

Keadaan yang telah berlaku telah menyebabkan kumpulan bantuan antarabangsa dan entiti persendirian bekerjasama untuk menyediakan bantuan yang sangat diperlukan kepada Haiti memandangkan keadaan kekurangan makanan semakin buruk.

Pada Isnin, Goya Foods dan Yayasan Jack Brewer memulakan operasi menghantar makanan tidak merosak seperti beras, kacang, air kelapa dan pelbagai barangan dalam tin ke kawasan terpencil di Haiti untuk menolong “kanak-kanak dan keluarga yang benar-benar memerlukan bantuan dan diselamatkan,” menurut kenyataan Goya Foods yang diperolehi oleh Digital.

“Sebagai syarikat yang komited untuk memberi sumbangan kepada masyarakat kami, ia menjadi tanggungjawab kami untuk menyediakan bantuan kepada mereka yang paling rentan, dan kami bersyukur kerana diberi peluang untuk memberi kesan positif dalam kehidupan kanak-kanak ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Goya Foods, Bob Unanue.

Jack Brewer, Pengerusi yayasan yang telah bekerja di Haiti sejak 2010, telah menjelaskan kesan daripada satu siri bencana alam, ekonomi yang gagal, wabak COVID dan pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada 2021 terhadap negara itu.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, organisasi Brewer juga telah membantu mengevakuasi 150 warga Amerika yang terperangkap di Haiti berikutan pengambilalihan geng dan penutupan lapangan terbang.

“Kami menyatakan terima kasih yang mendalam kepada Goya Foods atas kerjasama berharga mereka dalam membantu kedua-dua warga Amerika yang terperangkap di Haiti dan rakyat Haiti ketika masa sukar ini,” katanya kepada Digital. “Sokongan berharga mereka, termasuk membiayai misi untuk mengevakuasi enam warga Amerika dan menyediakan beribu-ribu paun bantuan makanan kepada anak yatim dan orang Haiti yang paling rentan, adalah penting dalam menangani kekurangan gizi di tengah keadaan kelaparan yang semakin teruk disebabkan oleh ketegangan yang disebabkan oleh geng di negara itu.”

Brewer menjelaskan bahawa seperti kebanyakan misi di Haiti, operasi menghantar makanan bukanlah tugas mudah untuk dirancang kerana beliau perlu memastikan bukan sahaja makanan itu disampaikan kepada mereka yang paling memerlukan, tetapi juga memastikan anak kapal yang membantu menyampaikan bantuan itu selamat.

Tiga misi penghantaran makanan dijangka akan diselesaikan antara Isnin dan Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.