Banjir Teruk di Myanmar Mengungsikan Lebih Daripada 14,000 Orang

MYANMAR-WEATHER-FLOOD

BANGKOK – Banjir yang disebabkan oleh hujan monsun yang lebat di kawasan selatan Myanmar telah mengungsikan lebih daripada 14,000 orang dan mengganggu lalu lintas di atas landasan kereta api yang menghubungkan bandar-bandar terbesar negara itu, menurut pegawai dan media milik negara pada hari Isnin.

Televisyen negeri MRTV melaporkan pada waktu petang Isnin bahawa bilangan orang yang dipindahkan di daerah Bago, kira-kira 68 kilometer (42 batu) timur laut Yangon, bandar terbesar negara itu, telah melonjak ke angka itu, dan mereka sedang berteduh di 36 kem bantuan. Ia berkata hampir 1,000 orang lagi di daerah Mon yang bersebelahan dengan timur Bago, sedang berteduh di tiga kem bantuan, dan ada beberapa pemindahan di bahagian utara Yangon.

Seorang pegawai kanan di Kementerian Kebajikan Sosial, Bantuan dan Pemukiman Semula, Lay Shwe Zin Oo, berkata bahawa hujan yang berterusan di wilayah Bago yang bermula minggu lepas menyebabkan banjir di kawasan rendah ibu kota daerahnya, daerah Bago. Beliau berkata tiada laporan kemalangan setakat ini.

Daerah Bago mencatatkan 7.87 inci (200 milimeter) hujan, tahap tertinggi dalam 59 tahun, menurut Jabatan Meteorologi Myanmar pada hari Ahad. Hujan atau ribut petir diramalkan di seluruh negara sehingga tengah hari Selasa.

Salah seorang pemimpin pasukan penyelamat kecemasan di Bago memberitahu The Associated Press bahawa banjir setinggi kira-kira lapan kaki (2.3 meter) di kawasan rendah dan empat kaki (1.2 meter) di pusat bandar.

“Hampir keseluruhan kawasan bandar itu banjir,” kata Pengerusi Yayasan Mizzima Thukha Charity, Thant Zin Maung melalui telefon pada hari Isnin. “Ini adalah banjir ketiga di bandar ini tahun ini dan yang terburuk dalam bertahun-tahun. Semua biara di bandar ini telah membuka kem bantuan. Pertubuhan amal sedang memindahkan orang dari kawasan rendah sebanyak yang mereka mampu.”

Seorang penduduk berusia 55 tahun dari daerah Pan Hlaing Bago yang ditemubual melalui telefon berkata air banjir setinggi enam kaki (1.8 meter) di kawasan kejiranannya, dan ahli keluarganya tinggal di tingkat kedua dan ketiga rumah mereka.

Wanita itu, yang bercakap tanpa nama kerana kerajaan tentera Myanmar lebih suka mengawal ketat pengeluaran maklumat, berkata air masih naik dengan stabil di kawasan kejiranannya, yang tidak pernah banjir teruk sebelum ini.

Pegawai Kementerian Kebajikan Sosial Lay Shwe Zin Oo berkata pelarian Bago berlindung di kem bantuan, sekolah dan biara Buddha, sementara pihak berkuasa menyediakan makanan, air minum dan bantuan penting lain.

Laporan dalam akhbar Myanmar Alinn milik negara pada hari Isnin mengatakan bahawa kereta api yang berlepas dari Mandalay, bandar terbesar kedua negara itu di Myanmar tengah, dan dari daerah selatan Mawlamyine telah dihentikan dalam perjalanan. Pemergian yang dijadualkan dari Yangon, bandar terbesar di negara ini, dibatalkan selepas landasan kereta api dibanjiri oleh aliran air yang deras dari anak sungai dan limpahan dari empangan di wilayah Bago.

MRTV berkata hampir 1,000 orang di daerah Kyaikto, negeri Mon yang terletak di sebelah timur Bago, sedang berteduh di tiga kem bantuan, dan ada juga pemindahan di bahagian utara Yangon.

Myanmar mengalami cuaca melampau hampir setiap tahun semasa musim monsun. Pada tahun 2008, Taufan Nargis mengorbankan lebih 138,000 nyawa. Pada bulan Julai dan Ogos tahun ini, banjir di negeri Mon, Kayin dan Rakhine dan wilayah Bago dan Magway mengorbankan lima nyawa dan mengungsikan kira-kira 60,000 orang.