Bangladesh melaporkan kematian pertama virus Nipah 2024

(SeaPRwire) –   Bangladesh melaporkan pada Isnin kematian pertama tahun ini akibat virus Nipah apabila seorang lelaki meninggal dunia selepas meminum jus tarik kurma mentah.

Virus yang ditularkan kepada manusia melalui sentuhan cecair badan haiwan yang dijangkiti seperti kelawar, babi atau orang lain, pertama kali dikenal pasti pada 1999 semasa wabak melanda petani dan orang lain yang berhubung dengan babi di Malaysia.

Sejak itu ia telah menyebabkan wabak di , membunuh lebih 160 orang di Bangladesh.

Kes pertama Bangladesh tahun 2024 dilaporkan di Manikganj, kira-kira 50 km dari ibu negara Dhaka, kata Tahmina Shirin, pengarah Institut Epidemiologi, Kawalan Penyakit dan Penyelidikan Kesihatan (IEDCR) kementerian kesihatan.

“Sampel itu dihantar untuk ujian makmal dan didapati positif. Kami mengetahui bahawa orang itu meminum jus kurma mentah,” katanya kepada Reuters.

Kementerian kesihatan telah memberi amaran kepada orang ramai supaya mengelakkan memakan buah yang separuh dimakan burung atau kelawar, dan mengambil jus kurma mentah.

Tiada vaksin untuk virus ini.

Jumlah 10 orang daripada 14 yang dijangkiti virus Nipah di Bangladesh meninggal dunia pada 2023, bilangan kematian tertinggi dalam tujuh tahun, mengikut IEDCR.

Jangkitan boleh menyebabkan demam, sakit kepala, batuk dan kesukaran bernafas, dengan bengkak otak mungkin berikutnya.

Kadar kematiannya dianggarkan antara 40% hingga 75%, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.